Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2004 00:00
İlk önce Hindistan’da yetişip, tüm dünyaya yayıldığı görüşü hakimdir. Acı tadı nedeniyle zehirli bir bitki olarak görülüp, uzun yıllar kimse el sürmemiş. Ama 18’inci yüzyıl Osmanlı mutfağında "Bazıncan" adıyla yapılan onlarca patlıcan yemeği vardır. Ancak lokman hekime göre; insan sağlığına hiçbir fayda sağlamayan bu bitki üstelik basura ve melankoliye yol açmaktadır. Lokman hekim hiç kızmasın ama, yoğurtlu patlıcan kızartmasına, patlıcanlı pilav ve karnıyarığa bayılırım.İnce noktalarHer güzel kokan kavun lezzetli değildir. Kavun seçerken sapın tam karşısına gelen göbek tarafı biraz şişkin olmalıdır. Ebatları aynı olan kavundan ağır olanı, olmuştur. PRATİK TARİFLERTavuklu kuskus pilavı6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü (kuşbaşı et oküp doğranmış)1 adet taze yeşil soğan (incecik kıyılmış)2 adet yeşil sivri biber (ince halka biçiminde dilimlenmiş)1 adet orta boy domates (tavla zarı küp doğranmış)5
yemek kaşığı zeytinyağı2 su bardağı kuskus3 su bardağı ılık su1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle orta boy bir tencereye zeytinyağını koyup, hafif kızınca ince kıyılmış yeşil soğan ve yeşil biberleri ekleyip, 1-2 dakika kadar kavuralım. Sonra da ufak kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini ilave edelim ve 7-8 dakika karıştırarak kavuralım. Şimdi de domatesleri katıp, şöyle bir çevirelim ve artık kuskusu tencereye aktaralım. Hemen üzerine ılık su ile beraber, tuz ve karabiberi ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Yemeği ocaktan alalım ve tencerenin kapağını hiç açmadan 10 dakika kadar demlendirelim. Sonra tahta kaşıkla hafifçe altüst edip, karıştıralım ve sıcak olarak servise sunalım.Pasta akdenizli8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır kek (kakaolu veya sade)Islatmak için1 su bardağı sıcak su1 yemek kaşığı neskafe1 yemek kaşığı toz şekerKreması için2 su bardağı süt2 yemek kaşığı un1/2 su bardağı toz şeker1 paket vanilya1 paket labne peynir2 yemek kaşığı kakaoÖnce hazır kekimizi (veya kendinizin hazırladığı bir pandispanya da olabilir) ortadan ikiye bölelim. Öte yandan; sıcak su, şeker ve neskafeyi bir kasenin içinde, şeker iyice eriyinceye dek karıştıralım. Şimdi bu sosla iki parça kekin her tarafını iyice ıslatalım. Bir taraftan da, ufak bir tencereye; süt, un, toz şeker ve vanilyayı aktarıp, orta ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye dek bu kremayı pişirelim. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alalım ve ılınmaya bırakalım. Ilınan kremanın içine labne peyniri ekleyip, mikserle 1-2 dakika kadar çırpalım. Şimdi de bu kremayı kekin arasına, üstüne ve etrafına düzgünce sürelim. En sonunda da keke, kakao serpiştirip, varsa çikolata drajeleriyle süsleyip, buzdolabına koyalım. En az 3-4 saat bekletip, daha sonra dilimleyip, servise sunalım.
button