Güncelleme Tarihi:
Bugün Türkiye’de, sekizi vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 20 üniversitede iletişim fakültesi bulunuyor. Bu yıl devlet üniversiteleri bünyesindeki iletişim fakültelerine bin 771, vakıf üniversiteleri bünyesindekilere ise bin 589 kişilik kontenjan ayrıldı. Buna göre, iletişim fakültelerinin 2004 ÖSS için açıkladıkları kontenjanları toplam üç bin 360 olarak gerçekleşti.
Buna karşılık, ÖSS’de bu fakültelerden birine yerleşemeyen öğrencilerin meslek edinme şansları sona ermiş değil. Birçok kurs ve akademi, medyada çalışmayı amaç edinmiş öğrencilere alternatif oluyor. Halkla ilişkiler, gazetecilik, spikerlik-sunuculuk, seslendirme, reklam, televizyon, sinema ve radyo konularında eğitim verilen birçok kurs bulunuyor. Bu kursların bir özelliği de, sektörde ismini duyurmuş ünlülerin öğretim kadrolarında yer alabilmesi. Böylece öğrenciler staj bulma ve işe yerleşme konularında avantajlı olabiliyor.
Bu programlara katılabilmek ve eğitimlerin sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alabilmek için, en az lise mezunu olmak gerekiyor. Bazı bölümler için ise, yeterli seviyede İngilizce bilmek şartı aranıyor. İletişim alanında eğitim veren kursların bazıları şöyle:
DİYALOG ‘Seslendirme’ eğitimiyle reklam, dizi, film, belgesel gibi programların seslendirilmesinde çalışacak kişilerin yetiştirilmesi hedefleniyor. Program; nefes ve ses konusunda çalışmaları içeriyor. Arsen Gürzap, Can Gürzap, Ayda Aksel ve Yalçın Boratap’ın da aralarında bulunduğu kadro tarafından verilen eğitim, doğaçlama ve stüdyo çalışmasını da içeriyor. Toplam 56 saatten oluşan programın ücreti bir milyar 200 milyon lira.
‘Spikerlik sunuculuk’ eğitimi, diksiyon, fonetik, imaj çalışması, toplu konuşma dersi gibi başlıklar içeriyor. Toplam 160 saatten oluşan program için hafta içi ve hafta sonu seçenekleri bulunuyor. Programın ücreti iki milyar 800 milyon lira. Dersler, en fazla 13’er kişilik sınıflarda yapılıyor.
Tel: 0212 225 37 24, www.dialog.com.tr
KUŞDİLİ EĞİTİM MERKEZİ 10 yılı aşkın süredir ‘Spikerlik- Sunuculuk’, ‘Etkili Konuşma’ ve ‘Televizyon Haberciliği’ dersleri veriliyor. Eğitimler süresince, diksiyon, artikülasyon (konuşma seslerini çıkarma), ses-nefes kontrolü, konuşmada akıcılık, heyecan kontrolü, metin değerlendirme, konuşma ve sunuş teknikleri, haber okuma ve değerlendirme teknikleri, kamera ve prompter çalışmaları ile stüdyo kullanım teknikleri dersleri uygulamalı olarak yapılıyor. Kursu tamamlayanlar için, iş başvurularında kullanmaları amacıyla bir demo kaset hazırlanıyor.
‘Televizyon Haberciliği’ programında haber toplama, iç ve dış haber kaynakları, haber seçimi, haber dili ve haber yazım teknikleri konuları ele alınıyor.
14 hafta sonu süren ‘Spikerlik-Sunuculuk’ programı bir milyar 400 milyon, altı ay boyunca hafta içi her gün süren ‘Televizyon Haberciliği’ programı üç milyar 250 milyon lira. Kursun devamlı eğitmenleri; Gülgün Feyman, Bülend Özveren ve Dr. Atilla Sarıkayalı. Kayıtlar Eylül ayının ikinci haftası başlayacak.
Tel: 0216 349 90 00, www.kusdili.com
(Not: Alternatif meslek kurslarını derlediğimiz haberlerin ‘Bilgi Teknolojileri’ ile ilgili ilk hafta yazısına www.yenibir.com/meslekkurslari linkinden ulaşabilirsiniz.)
Üç ayrı program
TÜRVAK Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) bünyesindeki ‘Sinema TV Özel Eğitim Merkezi’nde, ‘Sinema- TV Yapım Yönetim’, ‘Spikerlik-Sunuculuk’ ve ‘Teknik’ olmak üzere üç ayrı program bulunuyor. ‘Sinema- TV Yapım Yönetim’de reji asistanları, TV ve sinema yapımcı ve yönetmen yardımcıları ve TV habercileri ile sinema ve dizi film oyuncuları yetiştirilmesi hedefleniyor. Dersler yarım gün okulda, yarım gün stüdyolarda, yayın merkezlerinde ve film setlerinde uygulamalı veriliyor.
Tüm bölümler için ücret, sekiz milyar 850 milyon lira. Tel: 0216 425 19 00, www.turvak.com
Mezunlarına staj imkanı veriyor
AKADEMİ İSTANBUL ‘Radyo ve Televizyon’, ‘Gazetecilik’, ‘İşletme İletişimi ve Halkla İlişkiler’ ile ‘Reklamcılık’ programları iki yılda tamamlanıyor. ‘Radyo ve Televizyon’ bölümünde, bir radyo ve TV programının, tasarıdan yayına kadar tüm aşamaları uygulamalı öğretiliyor. Haber toplama ve yazma teknikleri, fotoğrafçılık, medya hukuku, dergicilik gibi konuların ele alındığı ‘Gazetecilik’ bölümünde, sektördeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Ücretler her bölüm için altı milyar 250 milyon lira. Tel: 0212 244 10 62, www.akademi-istanbul.com.tr
Dersler ekimde başlıyor
PERA GÜZEL SANATLAR ‘Halkla İlişkiler’ programına katılacak öğrencilere PR’a (Public Relations- Halkla İlişkiler) genel bir bakış, kurumsal kimlik, şirketlerde PR planlama, projelendirme, kurum içi-kurum dışı PR, kurum kültürü gibi konularda eğitim verilecek. Programları tamamlayanlara, kurs bitirme belgesi veriliyor.
Tel: 0212 245 44 60, www.peraguzelsanatlar.com