Güncelleme Tarihi:
İki gün önce Bursa’da bir maymunun, küçük kızı ısırmasından sonra hayvan sahiplerinde panik başladı. Uzmanlar uyarıyor: Maymunlar ehlileştirilebilir ama içgüdüleri kontrol edilemez. Birçok hastalık taşıdıkları için evde beslenmemeli.
BURSA'da, bakıcısının kucağındayken Mona Deniz Kedisi cinsi maymunun saldırısına uğrayıp başından ağır yaralanan 6 aylık Tuğçe Şenol, hayati tehlikeyi atlatamadı. Kuduz aşısı yapılan, maymundan bir virüs geçme ihtimaline karşı enfeksiyon tedavisine başlanan Tuğçe'nin ateşi düşmedi. Uzmanlar, malaryadan vereme kadar pek çok hastalığı taşıyan maymunların evde beslenemeyeceğini vurguladılar. Çarli isimli maymun, Tuğçe'ye saldırdıktan hemen sonra, işyeri sahibi tarafından dükkána kapatılarak zincirlendi. Polisler, sürekli olarak dükkán sahibi Oktay Güzel'i ararkan, işyerine kapatılan maymun, semt sakinlerinin ilgi odağı oldu.
Tazminat davası
Kızının hayatından endişe ettiğini belirten Pınar Şenol, ‘‘Olayı duyunca inanamadım. Gerçeği hastanede kabullendim. Akvaryum sahibi hakkında tazminat davası açacağız’’ dedi. Özgürlüğüne düşkün maymunların evcil bir hayvan olmadığını belirten İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Dodurka, ‘‘Maymunlar ehlileştirilebilir ama içgüdülerini kontrol etmekte köpek kadar yetenekli değildirler. Ev yaşamına uyum sağlayamazlar. Bir uyaran geldiği zaman tepkilerine asla güvenemezsiniz. Maymunlar kesinlikle evde beslenmemeli’’ dedi.
Kaçak getiriliyor
Türkiye'nin de imza attığı Uluslararası CITES Sözleşmesi'ne (Türleri Tükenme Tehlikesinde olan Hayvanların Beynelmilel Ticaretine İlişkin Sözleşme) göre tüm maymunların ithalatı izne bağlı. Türkiye'ye getirilen maymunların, CITES izin belgesi, sağlık sertifikası ve karantina raporlarının mutlaka bulunması gerekiyor. Ne yazık ki pet shoplarda satılan maymunların neredeyse tamamına yakını ülkemize kaçak yollarla giriyor. Ülkemizde, maymunların satışını engelleyecek bir yasa yok.
Hayati tehlikeyi atlatamadı
Mona Deniz Kedisi cinsi maymunun saldırısına uğrayarak ağır yaralanan Tuğçe Şenol, halen ölümle pençeleşiyor.
Hastalık bulaştırma riski çok yüksek
Hiçbir sağlık denetiminden geçirilmeden, kaçak yollarla ülkemize sokulan maymunların, sarılık, verem, dizanteri, tifo, sıtma, herpes, amipli dizanteri gibi pek çok hastalığı ve parazitleri taşıma ihtimali yüksek. Bazı maymunlar, AIDS'e yol açan HIV benzeri bir virüs olan SIV virüsünü insanlara bulaştırabiliyorlar. Maymunların, insanla temas etmeden önce mutlaka testten geçirilmesi, en az iki ay karantinada kalması gerekiyor.