Mavi gezegende susuzluk inanılmaz bir çelişki

Güncelleme Tarihi:

Mavi gezegende susuzluk inanılmaz bir çelişki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 00:00

İspanyol fotoğrafçı Kike Calvo (35), İstanbul’da düzenlenen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ve Coca Cola tarafından desteklenen "Hayata Artı Forum İstanbul Gençlik Oturumu" etkinliğinde konuşmak üzere Türkiye’ye geldi. Kike Calvo, çektiği doğa fotoğraflarıyla tanınıyor. Özellikle de su konusunda uzman. Tükenmek üzere olan türlerin peşindeki Calvo, küresel ısınmanın geçici bir tehdit olmadığını söylüyor.

Kike Calvo hepimiz gibi Kaptan Cousteau’nun belgesellerini izleyerek büyüdü. Ekonomi okudu ama çocukluğundan beri gazetecilik ve fotoğrafa duyduğu ilgi ağır bastı, sonunda Cousteau’nun izinden yürüdü. Çocukken onun gittiği yerleri o da görmek istiyordu. Sonunda gitti de, dünyanın büyük bölümünü gezdi. Doğadaki çeşitliliğin etkisine kapılan Calvo, özellikle su konusuna yoğunlaştı. Bugün Kaptan Cousteau’nun oğlu Jean- Michel Cousteau ile birlikte, ünlü National Geographic fotoğrafçısı David Doubilet’nin önsözüyle "Habitats" isimli büyük bir kitap hazırladı. Bu aynı zamanda bilimsel bir kitap; çünkü türlerin yanı sıra her bölümde çevresel tehditler de yer alıyor. Bu kitabın fotoğrafları sergilendi, sergiye okullardan yoğun ilgi oldu. Calvo bu kez çocuklarda çevre konusunda bilinç oluşturmak için Kikeo isimli karakteri yarattı ve Kikeo’nun maceralarının yer aldığı bir başka kitapta tehlike altındaki türleri anlattı.

Susuzluk onun en çok ilgilendiği konu. Mavi gezegen olarak adlandırılan ve büyük bölümü su olan dünyada temiz suya erişimi bulunmayan bölgeler olmasını inanılmaz bir çelişki olarak görüyor: "Bir yanda sular daha çok kirleniyor bir yanda da insan nüfusu giderek daha fazla su kullanıyor. Afrika’da yaşayanlar su için New York’takilerin ödediğinden daha fazla para ödemek zorundalar. Çok az gelirleri olduğu düşünülürse bu hiç adil değil. Kenya’da Masai Mara bölgesine gittim. O bölgede su abonelik ücreti bir insanın 6 aylık kazancı kadardı. Bunu ödemelerine imkan yok. Ya suyu satın almak zorundalar ya da kendileri doğada su arıyorlar, buldukları su çoğunlukla farkında olmasalar da kirlenmiş su oluyor."

ŞEHİR ÇÖPLÜKLERİNDE YİYECEK ARAYAN KUTUP AYILARI

Gördüğü en etkileyici yerlerden biri Kuzey Kutbu. Küresel ısınma konusunda sıkça gündeme gelen kutuplar gerçekten de üzülünecek durumda: "Birçok kereler Kuzey Kutbu’na gittim. Eskiden buzla dolu olan yerlerde buz yoktu ve kutup ayıları bu yüzden ölüyordu. Onları şehir çöplüklerinde yiyecek ararken bile görebiliyorsunuz. Su altında yüzen deniz memelileri nefes almak için buzdaki delikleri kullanırlar, kutup ayıları da bu sırada onları yakalayıp yer. Ama buz olmayınca buzda delik de olmuyor, kutup ayıları da deniz memelilerini su içinden avlayamıyor ve açlıktan ölüyorlar."

Calvo küresel ısınmanın geçici olduğu tezini gerçekçi bulmuyor: "Bazen televizyonda bilim adamları küresel ısınmanın dönemsel olduğunu, düzeleceğini söylüyor ama benim gibi çok gezerseniz iklimin nasıl değiştiğini açık olarak görüyorsunuz."

YEREL KÜLTÜRÜ GLOBALİZMLE DENGELEMEMİZ GEREK

Henüz Türkiye’yi keşfetmese de buraya özgü türleri fotoğraflamak istiyor: "Türkiye’yi keşfetme şansım olmadı ama çok güzel bir ülke. Türkiye’de Avrupa’da olmayan bir çok özgün tür var. İmkan olursa kendi ülkemde yaptığım çalışmanın bir benzerini Türkiye üzerine de yapmak isterim."

Kültürel çeşitlilik de ilgisini çekiyor, "Bence farklı şekillerde yaşamayı ve düşünmeyi korumamız gerekiyor" diyor. Peki globalizmi çeşitliliğe karşı bir tehdit olarak görüyor mu? "Sorun globalizm karşıtı veya savunucusu olmak değil. Globalizm şu anda zaten yaşanıyor. İnsanların internete girmesini engelleyemezsiniz. Bence insanlar kendi kökenleriyle gurur duymalı onu savunmalı, aynı zamanda da global bir dünyada yaşadığımızı anlamalı. Yani ikisini dengelemeyi öğrenmeliler. Ben İspanyol olmaktan çok mutluyum ama başka bir ülkeye gittiğim zaman yeni şeyler denemeyi de seviyorum. Yeni bir ülkenin restoranına gittiğinizde yemekleri birbiriyle karşılaştırmazsınız bile çünkü hiçbir şey diğerinden iyi ya da kötü değil, sadece farklı."

KENDİSİ DE ÇÖLDE SUSUZ KALDI

Susuz kalmanın ne demek olduğunu anlatmak için uğraşmak bir yana, Kike Calvo bir keresinde su yokluğunun ne demek olduğunu bizzat yaşadı. Kaliforniya’da Baja’da bir ekiple birlikte çölde fotoğraf çalışması yapıyorlardı. Ana yol yerine kestirmeden gitmeye kalkıştılar ve sonra olanlar oldu: "Arabanın motorunda duman görünce durup kaputu açtık. Oksijen alınca motorda birden alevler parladı, araba yanmaya başladı. Benzin bidonları ve tüm eşyalar birden yandı. Bu benim için zor bir tecrübeydi ama aynı zamanda iyi de oldu çünkü suya ulaşmak için yürümek zorunda olan insanların günlük hayatını anlamaya çalışıyordum. Afrika’da ve Güneydoğu Asya’da su bulmak için kilometreler boyunca yürümek zorunda olan insanlar var. Çölde cep telefonları çekmediği için biz de iki gün yürümek zorunda kaldık."

FOTOĞRAF ÇEKMEYİ KENDİ KENDİNE ÖĞRENDİ
/images/100/0x0/55eabcfbf018fbb8f8938de1

Kike Calvo, İspanya’da 6 yıl ekonomi okudu. Sonra ABD’de medya ve gazetecilik üzerine eğitim gördü. Fotoğraf çekmeyi kendi kendine öğrendi. Birleşmiş Milletlerin akademik eğitimine katıldı. Burada ’Toplum Bilgilendirme Bölümü’ (Department of Public Information) ve fotoğraf bölümlerini seçti. Sonraki yıllarda National Geographic Viajes, UNICEF, UNDP, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Disney-Hachette, Natural History Dergisi, TVE Televizyonu, Time Dergisi, New York Dergisi, Vanity Fair Dergisi, Cervantes Enstitüsü, AOL, Yahoo, Monterrey Bay Akvaryumu, NASA, Skin Diver ve The Associated Press gibi bir çok kurum için fotoğraf çekti. Bugüne kadar bir çok ülkede çalıştı. Arjantin, Brezilya, Küba, Dominik Cumhuriyeti, ABD’nin hemen tüm eyaletlerinde bulundu. Galapagos Adası’nda 5 ay yaşadı, Tayland’da tsunamiden iki yıl sonra durumu görüntüledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!