Mavi bebek taburcu oldu

Güncelleme Tarihi:

Mavi bebek taburcu oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 16:22

Doğuştan kalp hastası olan Gazzeli Seraj bebek sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Doğumdan 41 gün sonra çocuğunu öperek hasret gideren baba Alam Abujaard basın mensupların ”Gazze’ye dönünde ilk olarak ne yapacaksınız” sorusuna, ”İlk olarak önce evime bir Türk bayrağı asacağım. Çünkü yaptıkları hiçbir zaman unutulmaz. Canımı çocuğumu bana bağışladılar.” diye cevapladı.

Seraj bebek, 12 Haziran 2010 tarihinde babaannesi eşliğinde hava ambulansı eşliğinde Türkiye’ye getirildi. Akciğer atardamarındaki doğumsal bir soruna bağlı olarak ortaya çıkan ve halk arasında ”mavi bebek” olarak bilinen kalp rahatsızlığı teşhisi konan Seraj bebek, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde yeni doğan ünitesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Direktörü Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu yönetimindeki ekibin gözetiminde tedavi sürecine başladı. Seraj bebek, 15 Haziran 2010 tarihinde anjiyo, 28 Haziran 2010 tahirinde ise shunt (suni damar) ameliyatı oldu. Seraj bebek 34’üncü gününde yoğum bakımdan çıkartıldı.

Suni damar yerleştirildi

Haberin Devamı

Hastanedeki tedavisi tamamlanan Seraj bebek dün saat 18.00’de Mısır’dan İstanbul’a gelen Seraj’ın annesi Fatma Abujaard ve babası Alam Abujaard’a teslim edildi. Aileyle birlikte düzenledikleri basın toplantısında Seraj bebeğin sağlık durumu ile ilgili bilgi veren Başhekim Oğuzhan Cücü, Seraj bebeğin anjiyosunu yaptırdıktan yaklaşık 4 ay kadar tölare edebileceğini düşükdüklerini belirterek, “Doğuştan akciğer ana damarındaki tıkanıklık dolayısıyla bebek PDA (Patent Ductus Arteriosus) dediğimiz bir açıklıktan oksijenlenerek yaşamını sürdürebiliyordu. Bunun dışında kılcal damarların bulunması bebeğimizin yaşamasını sağlamaktaydı. Bu bize 4 ay zaman kazandırır diye kandaki oksijen düzeylerini de izleyerek bebeğimizi yakın takibe aldık. Fakat geçen zaman içinde bu kanalın tam olarak kapanmaya başladığını kapanınca da kılcal damarların bebeği 4 ay idare edemeyeceği kanaatine vardık. Bu yüzden de bebeğimizi 28 Haziran’da operasyona aldık. Şans ameliyatı dediğimiz bir ameliyat yaptık. Bu ameliyatla Akciğer damarı ile Kalptan çıkar aort damarı arasına bir shunt (suni damar) yerleştirdik. Bebeğin hayatta kalmasını sağlayan, 3 ameliyatına kadar yaşamasını sağlayacak damarı yerleştirdik. O günden beri Seraj bebeğimiz yoğun bakımda takip ettik. Sağlık durumu oldukça iyi.“ dedi.

Şu an kan sulandırıcı ilaç kullanıyor

Haberin Devamı

Seraj bebeğin operasyonu yaptıktan sonraki ağırlığının yaklaşık 2 kilo 100 gram olduğunu ifade eden Cücü, “Şuandaki ağırlığı 2 kilo 500 gram. Yaklaşık 400 gramlık bir artış oldu. Gayet güzel beslenebiliyor. Kandaki oksijen değerleri oldukça iyi seviyede. Ameliyatla yerleştirdiğimiz suni damarı açık. Şuan için gayet güzel besleniyor. Bebeğimiz şuan kan sulandırıcı ilaç kullanıyor. Oda takılan suni damarın tıkanma olasılığına karşı kullanıyoruz. Benimle gelen ilk babaannesi ilk günden itibaren buradaydı zaten. Dün anne ve babası geldi. Anne sütünü dün aldı. Bu bizim için iyi bir haber.“ dedi.

Asıl ameliyat 1 yaşında

Oğuzhan Cücü,“Bebeğin ilk kontrolünü 1,5 ay sonra yapacağız. Ve 2’şer aylık aralıklarla kontrolünün yapılması bizim için yeterli olacaktır. Bir tane kan sulandırıcı ilacının düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Bebeğimiz bugün 41 günlük. Onun için 41 kere maşallah.Bebeğin 1 yaşından sonra asıl ameliyatını planlıyoruz. Yaşamını devam ettirebilmesi için bu ameliyatı olmak zorunda“dedi.

Basın toplantısında Seraj bebeğin annesi annesi Fatma Abujaard ve babası Alam Abujaard’de tercüman aracılığıyla basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Anne Fatma Abujaard, ”4,5 ay sonra çocuğumu gördüğümde dünyalar benim oldu” dedi. Anne Abujaard, ”Yapacağımız bir şey yoktu. Yurt dışına çıkaramıyorduk çünkü İsrail istemiyordu. Yapacağımız elimizden gelen bir şey yoktu. Üzüntülüydük” şeklinde konuştu.

Anne Fatma Abujaard, ”Gazze’ye döneceğiz. Orada 3 çocuğum daha var. Bakıma muhtaç. Bebeğim ne zaman ameliyat olacaksa o zaman döneceğiz. Kimin emeği varsa herkese özellikle bakan, doktorlar ve hastaneye herkese çok teşekkür ederim. Hayatımızda hiç unutamayacağımız bir iyilik yaptılar bizim için.Başka çok hasta çocuklar var tabi ki ama hepsi bizim gibi şanslı değil. Tedavi olabilenler orda oluyor. Onun dışındakiler dışarı çıkamıyor. Oradaki durumları çok zor . Hasta sayısı çok” dedi. Anne Abujaard,”Benim korkum zaten gelip emzirememekti.Göğsümü tutmadı ama cihazla çektiler ve emdi çok sevindim tabiki”diye memnuniyetini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!