Mavi Bebek ilk ameliyatını oldu

Güncelleme Tarihi:

Mavi Bebek ilk ameliyatını oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 09:31

Doğuştan kalp hastası olan ve Gazze’deki tıbbi yetersizlikler nedeniyle tedavisi gerçekleştirilemeyince Türkiye’ye getirilen Seraj bebek, dün gece ilk ameliyatını oldu.

Henüz 25 günlük olan Seraj bebek yoğun bakım servisine alınırken ilk 48 saatin çok önemli olduğu açıklandı.

Kalbinin işlevini yapamadığı için damarları moraran ve bu nedenle “Mavi Bebek” adı takılan Seraj Ala’a Abu Jarad, dün akşam, Bahçelievler'deki Medical Park Hastanesi'nde, Başhekim Uzm. Dr. Oğuzhan Cücü ve Kalp ve Damar Cerrahisi Direktörü Doç. Dr. H. Barbaros Kınoğlu başkanlığında Op. Dr. Ali Rıza Karacı tarafından ameliyat edildi.

Gazze’de tedavi edilemeyince henüz 8 günlükken Türkiye'ye getirilen Seraj bebeğe 2,5 saat süren ve yan ameliyat olarak bilinen şant ameliyatı yapıldığını açıklayan Doç. Dr. Kınoğlu, Türkiye'ye geldiği günden bu yana yenidoğan yoğun bakımında izledikleri Gazzeli bebeğin PDA kanalının açık kalmasını sağlayan ilacı keserek kanalın kapanmasını beklediklerini söyledi.

Yaklaşık 15 gün süren bu tedavi sürecinden sonra kanalın iyice kapandığını belirten Doç. Dr. H. Barbaros Kınoğlu, "Ancak kılcal damarlara giden kanın zayıf kaldığını ve bebeğe yeterli oksijen taşıyamayacağını tespit ettik. Bunun için yüzde 30 riskle bebeğin şant diye tabir ettiğimiz yan ameliyatını yapmaya karar verdik. Bu operasyonda bebeğin vücuduna temiz kan taşıması için kalpten çıkan aort damarı ile akciğer atardamarı arasına yapay damar takıldı" dedi.

Ameliyat sonrası ilk 48 saatin riskli olduğunu hatırlatan Kınoğlu, her şeyin yolunda gitmesi halinde Seraj bebeği bugün solunum cihazından ayırmayı planladıklarını açıkladı.

Doğumsal kalp anomalisi ön tanısı ile ileri tetkik ve tedavi amacı ile 12 Haziran’da Gazze’den Türkiye’ye getirilen ve hastanede tedavi altına alınan Seraj Ala’a Abu Jarad geldiğinde 2 kilo 400 gram ağırlığındaydı. Bugün tam 25 günlük olan Seraj bebeğin yaklaşık 150 gram kilo aldığı öğrenildi. Seraj bebeğe babaannesi Eitedal Abu Jarad eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!