Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2005 00:00
Sağlıklı insanlara "turp gibisin" deriz. Ya da kendimizi sağlıklı hissediyorsak "nasılsın" sorusuna "turp gibiyim" cevabı veririz.Sağlıklı olduğumuzu belirtmek için kullandığımız turp, A, B, E vitamini kaynağıdır ve biz onu sadece balığın yanında yaptığımız salatanın parçası olarak görürüz. Halbuki havuçla birlikte, yapılan her yeşil salatanın parçası olmalıdır. Ülkemizde yalnızca kırmızı ve siyah olmak üzere iki çeşidi bilinen turbun çok çeşidi vardır aslında. Denizciler akşamları turp yemenin uyku getirdiğini söyler. Bazıları da incecik rendelediği turbu balla karıştırıp öksürük için kullanır. Ben de bir yemekçi olarak, size, limon ve tahini çırpmanızı ve üzerine biraz ılık su ilave ederek turp salatası için sos olarak kullanmanızı öneriyorum. Deneyin memnun kalacaksınız. Bereketli elbasan tavası6 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 kg kuzu parça eti1,5 su bardağı pirinç1
yemek kaşığı margarin1 çay kaşığı tuzÜzerinin sosu için3 adet yumurta2 su bardağı yoğurt2 tepeleme yemek kaşığı un1 çay kaşığı tuz, karabiberÖnce, kuzu etini orta boy bir tencereye koyun. Tuz ve 6 su bardağı sıcak suyu ekleyerek yaklaşık 50 dakika, et iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Pişirdiğiniz etleri suyun içinden çıkarıp fırına dayanıklı dikdörtgen bir cam kaba yerleştirin. Margarini tencerede kalan et suyuna ekleyip yıkadığınız pirinci de ilave ederek karıştırın. Pirinçleri orta ısılı ateşte 15 dakika kadar pişirin. (pirinçler biraz diri kalmalı). Pişirdiğiniz pirinci tenceredeki suyla birlikte etlerin üzerine aktarın. Yumurtaları başka bir cam kaba kırıp üzerine 2 yemek kaşığı unu ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin.Üzerine yoğurdu da ilave edip tel çırpacak yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın. Son olarak, bu karışımı etlerin üzerini kapatacak şekilde yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip servise sunun. Kolay mı kolay yaş pasta8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır kakaolu kek 2 adet orta boy elma1 su bardağı çekilmiş ceviz içi1 su bardağı soğuk süt1 poşet toz krem şantiKakaolu krema için2 su bardağı süt2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası1 yemek kaşığı tereyağı2 kahve fincanı toz şeker1 paket vanilya3 yemek kaşığı kakaoKakaolu kremayı hazırlamak için; süt, mısır nişastası, tereyağı, toz şeker, vanilya ve kakaoyu tencereye aktarın. Orta ısıda sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Diğer taraftan; 1 bardak soğuk süt ve toz krem şantiyi çırpıp 30 dk. buzdolabında bekletin. Elmaları rendeleyip suyunu sıkın. Şimdi de keki ortadan bölüp elma suyunu kestiğiniz parçaların üzerinde gezdirin. Rendelediğiniz elma, ceviz içi ve buzdolabında beklettiğiniz krem şantiyi karıştırıp, altta kalacak kek parçasının üzerine sürün. Diğer parçayı üzerine kapatın. Hazırladığınız çikolatalı karışımla kekin her tarafını sıvayın. İsterseniz krem şantiyle süsleyip buzdolabında 2-3 saat bekletin. Sonra dilimleyerek servise sunun.
button