Marka bir barmen gecede 15 bin dolar kazanır

Güncelleme Tarihi:

Marka bir barmen gecede 15 bin dolar kazanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00

Peter Marshall (25) barmenliğe 18 yaşında "öylesine" başladı. Londra TGI Fridays’te çalışıyor. Mart ayında Las Vegas’ta yapılan ve 7500 barmenin katıldığı Fridays 2006 yarışmasında bütün bölümlerde birinci gelerek dünya şampiyonu oldu. Daha önce de İngiltere ve Avrupa şampiyonlukları var. Dünyanın her yerinde barmenlere eğitim veriyor.

Lokka votkalarının davetlisi olarak Türkiye’ye geldi, Swissotel’de 150 Türk barmene eğitim verdi. Marshall içki içmeyen barmenlerden değil:"Benim birama dokunmasınlar. Bir de viskim var. Viski olarak Jack Daniel’s seviyorum."

Ben dünyanın en iyi barmeni olacağım diye bir iddianız var mıydı?

-Hem de hiç yoktu. Okul bitti, ya üniversiteye gidecektim ya da bir iş bulup çalışacaktım. O yaz TGI Friday’s’te çalışmaya başladım. Barmenliğe karşı içimde bir anda bir tutku doğdu. İnsanları servisimle mutlu etmekten zevk aldığımı fark ettim.

Kaç yaşına kadar barmenlik yapılır? Bir barmen yaşlanınca ne olur? Bir sahil kasabasında kendi küçük barını mı açar?

-Evet, koyunlar ve sığırlarla bir emeklilik güzel olurdu. Farklı seçenekler var tabii ama ben bu sektörün içinde kalmak istiyorum. Daha işletmeye dönük bir şeyler yapılabilir. Mesela eğitim kısmına ağırlık verebilirim ya da bar malzemeleri üreten bir firmada çalışabilirim. Ama ne olursa olsun, full-time olmasa bile, hayatımın sonuna kadar bu işin içinde yer
/images/100/0x0/55eb26f1f018fbb8f8aead3e
almak istiyorum.

Nasıl bir barda çalışmak daha keyifli? Binlerce insanın olduğu hızlı bir kulüp barında mı, yoksa klasik bir lobi barında mı?

- Aslına bakarsanız ikisinin karışımı olsun isterim. Çünkü iyi bir barmenin barına gelenlerle iletişim kurması lazım. Yüksek müzikli ve kalabalık bir yerde daha hızlı çalışıyorsunuz, daha motive, daha verimli oluyorsunuz ama insanlarla iletişiminiz azalıyor, teknikleşiyorsunuz.

Sizin seçeceğiniz üç yerde çalışma imkanınız olsa dünyanın neresindeki barları tercih ederdiniz?

-Las Vegas’ta Carnival Court muhteşem bir yer çalışmak için. Çok renkli ve eğlenceli. Hırvatistan’da bir yere gitmiştim, şimdi adını hatırlamıyorum ama orada çalışmak da isterdim. Büyük bir parkın ortasında, ağaçların, ahşap masa ve sandalyelerin olduğu rahat bir yerdi. Öyle huzurlu, "chill out" ortamları çok seviyorum. Onun dışında New York olabilir. New York’ta isim vermeyeceğim ama çalışmak isteyebileceğim bir sürü güzel yer var.

Türkiye’de kokteylin öldüğü söyleniyor. Dünyada durum ne?

-Kokteyl altın çağını 80’ler ve 90’larda yaşadı. Fakat o zamanlar içkinin tadından ziyade, görüntüsü ve şov kısmı ön plandaydı. Bence bu yanlıştı. İnsanlar tadına çok özenilmeyen bu içkileri niye içiyoruz, diye sormaya başladılar. Ve kokteyller dünyanın her yerinde gözden düşmeye başladı. Ama şimdi yeniden tadı daha güzel olan içkiler üretilmeye ve kokteyler barların en popüler içkileri arasına girmeye başlıyor.

Bir barmen olarak en kabus geceniz hangisiydi?

-Parmağımın kırıldığı gece. Çok kalabalıktı. Gelen müşteriler huysuz, ben de önceki geceden kalmaydım. Sürekli sorun çıkıyordu. Derken içkiler teker teker bitmeye başladı. Birbirimizin sırtına çıkarak yaptığımız şov sırasında atılan bir şişeyi yakalamak için ters bir hareket yaptım. Bütün sorunlar yetmezmiş gibi bir de parmağım kırıldı, hastaneye gittim. Tam anlamıyla korkunç bir geceydi.

İyi bir barmende olmazsa olmaz üç özellik nedir?

-Her şeyden önce cana yakınlık. Sorular sorup buzları eritemediğiniz sürece işiniz çok zor. İkincisi bilgi tabii. Ne sattığınızı ve tadını iyi bilmelisiniz. Üçüncüsü de galiba sarhoş olmaya gelmiş bir insanı onun istediği gibi sarhoş edebilmek.

Peki bu özelliklere sahip bir barmen ne kazanır?

- Bir barmenin geliri, bahşişine, eğitimlere, ödüllere göre değişir. Ama size şunu söyleyebilirim, dünyada marka olmuş barmenler bir gecelik şov için 15 bin dolar kazanıyor.

DÜNYA BİRİNCİSİ KOKTEYL: UNCLE VANYA

2 şat bardak votka

1/2 şat bardak karadut likörü

1 şat bardak limon suyu

1 şat bardak satsuma suyu

Bol küçük buzla Martini bardağında servis edebilirsiniz.

ŞAMPİYONUN ÖNERİLERİ

AYILTAN:
1/2 şat bardak votka (Lokka’yı önerdi), 2 buçuk şat bardak kızılcık suyu, 2 buçuk şat bardak greyfurt suyu ile karıştırılır.

BAYILTAN:1/2 şat bardak votka, 1/2 şat bardak cin, 1 şat bardak portakal likörü, az tekila, limon suyu ve şampanya ile karıştırılır.

AFRODİZİYAK: Apsynth adlı alkollü içecek yakılmış şeker ile karıştırılır, bu karışımın içine iki şat bardak su eklenir, içip 15 dakika beklenir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!