Mare Nostrum kendi yarattığı yeni yemekleri sunuyor

Güncelleme Tarihi:

Mare Nostrum kendi yarattığı yeni yemekleri sunuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 00:04

Romalılar Akdeniz’e Latince ‘Bizim Deniz’ anlamına gelen Mare Nostrum adını takmışlardı. Yeşilköy’deki bu balıkçı restoranının adının Mare Nostrum olmasının nedeni ise sahibi Ersin Sözeri’nin Can Yücel’in aynı adlı şiirini çok sevmesi.

Sözeri tarihi binayı Rum Kilisesi Vakfı’ndan kiralamış, tadilatını yaptırmış ve Mare Nostrum’u açmış. Elbette dükkanın altında bulunan ayazmaya dokunulmamış.

Mare Nostrum’a gittiğinizde yemeğe balıktan önce mezelerle başlamalı ama önce dükkanın özel salatasından getirtmelisiniz. 14 değişik ot, roka ve kıvırcık salata bıçak değmeden elle küçültülerek hazırlanıyor, zeyinyağı ve limon sosuyla servis ediliyor. Zeytinyağı Ayvalık’tan getirtilmiş. Soğuk meze olarak mevsimine göre deniz börülcesi, turp otu, radika, patlıcan, midye dolması, zeytinyağlı enginar ve yoğurtlu semizotu var.

Mekan aslında daha çok sıcak mezelerde yaratıcı. Örneğin labunya tamamen 5 yıldır Mare Nostrum’da çalışan Adıyamanlı Mehmet Usta’nın keşfi. Karides, kalamar, taze fasulye ve havuç ince ince kıyılıyor, patates nişastasına bulanıp kızartılıyor. En son üstüne soya sosu... Izgarada balık böreği ve balıklı pazı dolması lokantanın diğer iddialı yemekleri.

Mare Nostrum’da mevsimine göre her çeşit balık bulunuyor. Balık alışverişini, manav alışverişini olduğu gibi mekanın sahibi Sözeri bizzat yapıyor. Önce Kumkapı Hali’ne, orada bulamadığı balıklar için ise Edremit’e gidiyor. Klasik ızgara ve tava balık çeşitlerinin yanı sıra her türlü buğulama da yapılıyor. Örneğin sütte balık... Sütte mantarla beraber pişen levreğin üstüne kaşar eritilirek servis ediliyor.

Balıktan sonra sıra elbette tatlıda. Klasikler arasında sufle ve dondurmalı irmik helvası var. Ama yenilikçiyseniz tahin pekmezli profiterolü denemelisiniz.

Giriş katı 25, ikinci katı 55 kişilik lokantada kışın her cuma-cumartesi fasıl var. Üst katta dev ekran televizyon mevcut ama Digitürk olmadığından bunun keyfine ancak milli maç zamanları varılabilir. Yaz geldiğinde ise dükkanın bulunduğu sokak trafiğe kapatılıyor ve masalar sokağa taşıyor.

Mare Nostrum’da fiyatlar adam başı 45-60 YTL.

Köyiçi Mahallesi Çamözü Sokak No: 9 Yeşilköy, İstanbul. Tel: 0212-662 41 51.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!