Güncelleme Tarihi:
İLK kez henüz 21 yaşındayken çıktı ‘Doğu’ seyahatine Hollandalı ressam Marius Bauer. 1886’da Kral III. Willem’in genç sanatçılara verdiği Kraliyet Harçlığı’yla ödüllendirilmesinin ardından, 1888’de Doğu’nun büyüsüyle ilk kez karşılaşacağı İstanbul seyahatini gerçekleştirdi. Bu seyahat sanatçının hayatı boyunca eserlerinde yansıtacağı Doğu tutkusunun da başlangıcı oldu. İzmir ve İstanbul’un sokaklarını çizdi karakalemle yanında taşıdığı defterlere. Hollanda sanat çevreleri yarı belgesel yarı hayali onun bu çizimlerinden ve tablolarından öğrendi Osmanlı topraklarındaki yaşamı. Amsterdam’daki Rijksmuseum başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’daki önemli müzelerin koleksiyonlarında yer alan Marius Bauer şimdi eserleriyle o çok sevdiği Doğu topraklarına, Mardin’e konuk oluyor. Oryantalizm akımının Hollanda’daki en önemli temsilcilerinden biri olan Bauer’in 100’ü aşkın yağlıboya, oymabaskı ve eskizlerini sergileyen Dilek Sabancı Sanat Galerisi, açıldığı 2009 yılından bu yana ilk kez uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
DOĞUDAKİ EN BATILI SERGİ
Serginin açılışında bir konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Doğu’nun büyüsüne kapılan bütün sanatçılar gibi, Marius Bauer de bir gezgindi. Marius Bauer, Doğu’nun büyüsüyle karşılaşacağı ilk seyahatini 1888’de 21 yaşındayken gerçekleştirdi. Gemi ile Osmanlı topraklarına ulaştı, önce İzmir’e uğradı, ardından İstanbul’a vardı. Bauer’i unutmadığı topraklara eserleri ile geri getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz bu sergi, Doğu’nun en doğusunda ama Batı’nın en yüksek standardında bir sergi oldu” dedi.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı da, “Bu sergiyle Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni uluslararası bir seviyeye taşıyoruz. Gelecekte de düzenleyeceğimiz sergilerimiz ve eğitim programlarımızla sanatsal ve kültürel bilinci hep birlikte daha ilerilere taşıyacağımıza yürekten inanıyorum” sözleriyle sergiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.