Manyas’a suyla birlikte hayat geldi

Güncelleme Tarihi:

Manyas’a suyla birlikte hayat geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2009 00:00

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Manyas Gölü ve Kuş Cenneti’nde kuraklıktan kaynaklanan sorunlar, yağışların artması üzerine çözümlendi.

2007’deki kurak dönemde suları çekilen, derinliği azalan gölde su miktarı 92 milyon metreküpe, konaklayan kuş türü 27’ye kadar gerilemişti. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu yıl bahar yağmurlarından sonra göldeki su 600 milyon metreküpe ulaştı. Bölge eski canlılığına kavuştu. Gölün sigortası olarak nitelendirilen Manyas Barajı devreye girdi. Yaz aylarında gelen kuşlarla birlikte göldeki kuş çeşiti sayısının 200’e ulaşması bekleniyor.
1939’da Alman Profesör Curt Kosswig ve eşi Leonore Kosswig’in keşfettiği 64 hektar genişliğindeki Manyas Kuş Gölü ve Cenneti, 1959’da Bakanlar Kurulu’nca milli park ilan edilmişti. Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi kapsamında olan kuş cenneti, 1976’da Avrupa Konseyi’nce tabiatın iyi korunduğu alanlara verilen “A” sınıfı diplomayla ödüllendirildi. Beş yılda bir yenilenen diploma, çevre kirliliği nedeniyle 2001’de askıya alındı. Önlemlerden sonra 2005’te yenilendi. Her yıl yaklaşık 3 milyon kuşun geldiği Manyas Gölü’nde, sazan, yayın, turna ve kefal gibi 20’den fazla balık türünün yanı sıra tatlı su ıstakozu, yeşil kurbağa ve ağaç kurbağası gibi nadir görülen canlılar yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!