Güncelleme Tarihi:
Eskiden mankenler sadece podyumlarda yer alır, kozmetik reklamlarında, moda kataloglarında ya da fuar tanıtımlarında karşımıza çıkardı.
Şimdilerde ise ya sunucu, ya da oyuncu olarak kariyerlerini devam ettiriyorlar. Öyle ki mankenlik ek meslek haline gelmiş durumda...
Son yıllarda neredeyse tüm dizilerde mankenler rol alıyor. Tabii bir de program sunuculuğu yapıyorlar. İlk başlarda ağır eleştirilere maruz kaldılar. Özellikle bu işin eğitimini almış tiyatro sanatçıları, mankenlerin diksiyonlarının ne kadar kötü olduğunu, oyunculuk için mimik ve jestlerinin yeterli olmadığını söyledi, durdu. Fakat bu eleştirilerin dikkate alınmadığı ortada. Çünkü mankenler ekranları tamamiyle parsellemiş durumda. Hatta, önceleri podyumların ünlü ismi olarak tanıdığımız Demet Şener gibi mankenliği tamamen bırakıp oyunculuğa yön vermeyi düşünenler de az değil.
Kimi manken: ‘‘Eğitimini almamış olabilirim. Ama yeteneğimin olduğuna inanıyorum. Bana bir fırsat tanınmalı’’ derken, ajansların ortak görüşü şu: ‘‘Kızların yüzde doksanı mankenliği bir basamak olarak görüyor. Hepsinin gönlünde oyunculuk ya da sunuculuk yatıyor. En azından bir kere denemek istiyorlar.’’
Biz de merak ettik, araştırdık. Bu meslek grubunun içinde herhangi bir dizi filmde ya da sinema filminde oynamamış veya hiçbir programda sunuculuk yapmamış olan manken var mı? Tabii mesleğe yeni başlayanları ya da televizyon için henüz tercih edilmeyenleri bu kategorinin dışında tuttuk. Bunca mankenin içinde ünlü olmasına rağmen sadece podyumda yürümekten zevk aldığını söyleyen iki kişi çıktı. Sinem Güven ve Ebru Ürün... Bu arada film yapımcısı Osman Yağmurdereli ve mankenlik ajansı sahibi Gaye Sökmen'den de görüş aldık. Onlar mankenlerin oyuncu olmasını bir arz-talep meselesi olarak değerlendirirken, ünlü manken Sinem Güven: ‘‘Her mankenin bir dizisi var. Bu kanun gibi bir şey oldu’’ diyor.
Sinem Güven ve Ebru Ürün bugüne dek televizyonda sunuculuk ya da oyunculuk yapmamış iki isim. Onlar mankenliği başlı başına bir meslek olarak gördüklerini söylüyor. Ülkemizde son yılların en başarılı mankeni sayılan Demet Şener, oyunculuğa bir ısındı, pir ısındı. ‘‘Kahpe Bizans’’la başlayan oyunculuk serüveni onu mankenlikten uzaklaştırdı. Şener, röportajlarında: ‘‘Artık mankenlik yapmayacağım. Çünkü oyunculuk bana büyük keyif veriyor’’ diyor.
Rol yapamam
Altı yılını mankenliğe verdiğini ve bu mesleğe saygı duyduğunu söyleyen Sinem Güven, yapımcı ve ajans sahiplerinin tam tersine bir görüş savundu: ‘‘Benim farklılığım hiçbir dizi de oynamayıp sadece işimi yapıyor olmam. İnsanlar bana bu yüzden saygı duyuyorlar.’
Birçok insan bana: ‘‘Sen neden dizi filmde oynamıyorsun?’’ diye soruyor. Sanki mankenlerin dizi filmlerde oynaması bir kanunmuş gibi! Haklılar. Çünkü bütün mankenlerin bir dizisi var. Mankenlik bence başlı başına bir meslek. Dolayısıyla kendimi bazı mankenlerden farklı bir yerde görüyorum. Çevremdeki insanlar bana saygı gösteriyorlar. Oyunculuk için eğitim alınması gerektiğine inanıyorum. Bugüne dek kendim için: ‘‘Ben net, göründüğü gibi bir insanım. Sevincim de, hüznüm de bakışıma yansır. Rol yapamam’’ diye düşündüm. Ama bir bankanın reklam filmin de oynadım. Elbetteki bu, sinema ya da dizi oyunculuğundan çok farklı. Bu arada meslektaşım Arzum Onan'ı çok farklı bir yere koyuyorum. Çünkü onun Mehmet Aslantuğ gibi bir öğretmeni var. İlk zamanlarına bakın, şimdiki Arzum'a bakın. Aradaki fark, gözle görülür biçimde... Altı seneden beri mankenlik yapıyorum ve bir filmle altı senelik emeğimi harcayıp Sinem Güven'i mahvedemem!
Mankenlere ihtiyacımız var
Osman Yağmurdereli Yapım Şirketi Sahibi
En çok iş yapan firmalardan biriyiz. Ülkemizde başarılı oyuncu sayısının çok olduğu söylenemez. Çünkü ne yazık ki kolay kolay yetişmiyor. Dolayısıyla yetenekli olan mankenlerden oyuncu olarak yararlanmak mecburiyetinde kalıyoruz. Açıkçası bir çoğundan memnun olduğumu söyleyebilirim. Yeteneksiz olanlar eleniyor zaten. Güzel fizikli insanları, yetenekleri doğrultusunda oyunculuğa kazandırıyoruz diyebilirim.
Arz talep meselesi
Gaye Sökmen Manken Ajansı Sahibi
Mankenlerimizin çalışma alanları çok geniş. Defileler, reklam filmleri ve katalog çekimleri dışında sunuculuk ve oyunculuk da yapıyorlar. Bu bir arz-talep meselesi. Kızların içinde bir ışık varsa, yetenekleri varsa oyuncu ya da sunucu olmalarında hiçbir zarar yok. Zaten başarısız olsalar neden seçilsinler ki? Mankenlik asla ek iş olamaz. Belki yurt dışında daha uzun süre yapılıyor. Yabancı mankenler otuzundan sonra oyunculuğa yönebiliyorlar. Ama bizde de çok kişi yetişmiyor. Yetişenler de ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. Üstelik geleceklerini garantileyebilmeleri açısından mankenlerimizin oyunculuk ve sunuculuk yapmalarını destekliyorum. Herşey olması gerektiği gibi. Dengeli gidiyor. Ama dediğim gibi mankenlik hiçbir zaman ek iş olamaz.