Mamografiye hazırlık

Güncelleme Tarihi:

Mamografiye hazırlık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2005 00:05

Memeden birçok tip hastalıklar gelişebilir. Memedeki tüm değişiklikler veya şişlikler ‘mutlaka kanser’dir demek değil. Hatta çoğunluğu kanser olmayan oluşumlar. Yine de memede herhangi bir anormallik veya değişiklik dikkatinizi çektiğinde doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

l Başlıca meme hastalıkları nedir?

- Fibroadenom, iyi huylu kanser olmayan sert fibröz, ağrısız şişliklerdir. Lokal anestezi ile çıkarılabilirler.

- Kist, içi sıvı dolu zararsız keselerdir. Bazen ağrılı olurlar. Kendi kendilerine yok olabilirler. Ultrason eşliğinde iğne ile aspire edilebilir.

- Abse, enfeksiyon.

- Fibrokistik meme hastalığı, sık görülen bağ dokusu ve guddelerin aşırı artışıyla seyreder. Ağrıya ve hassasiyete yol açsa da kanser olmayan küçük kistlerdir.

- Tümör, kanser öncesi ya da kanserdir. Kanserli tümör hiçbir belirti yapmadığı gibi, şişmeye, hassasiyete, meme başı değişikliklerine veya komşu ciltte çekilmelere neden olabilir. Ultrason eşliğinde biyopsi, kitlenin kanser olup olmadığı konusunda bilgi verir.

l Mamografi nedir?

Memenin röntgeninin çekilmesi. Meme kanserlerini tedavi edilebilir erken evrede bulmak için kullanılır. Mamografi 40 yaşından sonraki kadınlar için önerilir. Mamografide bulunan mikrokalsifikasyonlar (küçük kalsiyum depositleri) meme kanserinin ya da farkedilmeyen bir tümörün belirtisi olabilir.

l Ne zaman yaptırılmalı? Avantajları?

Tarama amaçlı mamografi, 40 yaşından sonra 1-2 yılda bir yapılan bir işlem.

Teşhis amaçlı mamografi ise memede ağrı, şişlik, hassasiyet, meme başında ya da ciltte değişikliklerden sonra yapılan bir işlem. Mamografi hayatınızı kurtarabilir. Belirti vermeyen kanserlerin daha önce görülmesini sağlayabilir. Küçük tümörlerin erken tanı ve tedavisi de kanserin tedavi şansını artırır.

l Mamografiye nasıl hazırlanmalı?

Adetten 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra yaptırılmamalı. Ayrıca deodorant, losyon ya da pudra 1 gün öncesinden koltuk altına yapılmamalıdır.

l Mamografinin yararları nedir?

Süt kanallarından gelişen değişikliklerin çok erken dönemde erken tanı ve tedavisinde önemli yeri vardır. Özellikle 50 yaşından sonra yağ dokusu gelişmiş memelerde kitleler görülebilir.

l Meme ultrasonu nasıl yapılır?

Ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgalarının geri dönüşümünün görüntü haline getirilmesiyle, vücudun bir yerinin incelenmesidir. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle yüksek rezolüsyonlu cihazlarla dokular daha net görünür hale gelmiştir. Ancak yine de radyoloji uzmanının becerisine ve tecrübesine bağlıdır. Radyasyon olmaması, uygulama kolaylığı, hastaya zarar vermemesi ve ucuz olması gibi avantajları var. Meme ultrasonu, mamografilerde ya da muayenede bulunan oluşumların değerlendirilmesinde yardımcı olur. Yoğun meme dokusu bulunan kişilerde (rutin mamografide ayırt etmek zordur) önerilir. Yine de ultrason, erken kanser belirtisi olan kalsiyum birikimlerinin görmemesi nedeniyle ilk başvurulacak tanı yöntemi değil. Daima mamografiyle birlikte yapılmalı. Özellikle yoğun memelerde, mamografide görülen lezyonların kist-solid ayırımında, iyi huylu-kötü huylu tümörlerin ayırıcı tanısında önemli yeri vardır. Şüpheli kitlelerde, ultrason eşliğinde anında biyopsi yaparak, lezyon hakkında kesin tanı konabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!