Zeynep BİLGEHAN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 22:58
İki kıtır hamur arasında reçelden ibaret olan makaron, özellikle İstanbul’un en taze rekabet alanlarından biri. Ürünün tescilli olduğu Fransız Laduree pastanesi, iki ay önce Bebek’te bir mağaza açınca rekabet iyice kızıştı. Divan, Baylan, Beyaz Fırın ve Klemantin bu yarıştaki diğer pastaneler. Bayram ve yılbaşı hediyeliği olarak önerenler, bebek çikolatası ve nikah şekeri yerine makaron satanlar var. O kadar popüler ki, yemek kurslarında makaron yapım dersleri bile başladı.
Makaronun ilk olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına dair değişik söylentiler var. Fransız mamülü olarak bilinse de kimileri 1700’lü yıllarda italya’dan geldiğini söylüyor. Buna rağmen iki kıtır hamurun arasına yumuşak reçelin konmasıyla elde edilen ‘Paris makaronu’nun Pierre Desfontaines tarafından keşfedildiği kabul ediliyor. Ürün, meşhur Laduree pastanesi tarafından tescilli.NİKAH ŞEKERİ YERİNE MAKARONTürkiye’deyse nasıl keşfedildiğinden ziyade makaronun ilk kim tarafından üretilmeye başladığı tartışmalı. Her yer kendi makaronunun ‘ilk’ olduğunu iddia ediyor. Kesin olan tek şey çeşit çeşit makaronların pastanelerin vitrinlerini süslediği ve tüketimin giderek yaygınlaştığı. Bayramlarda çikolata ve şekerin tahtını sallıyor, düğünlerde nikah şekeri olarak tercih ediliyor. Üstelik pastaneler sadece ürünlerle değil, ürünlerin sunumuyla da birbirleriyle yarışıyor. Birbirinden şık kutular alıcıları cezbediyor.MENEKŞEDEN ENGİNARA SIRADIŞI TATLARÖrneğin, 2003’ten beri makaron üreten Beyaz Fırın’da ‘bebek hediyesi’ konseptli olanlar var. Pembe ve mavi renkte üretilen makaronların, kendileriyle uyumlu kutuları bulunuyor. 42 makaronluk bu özel kutuların fiyatı 88 lira. Bunun dışında turuncu renkte, halka kutular bulunuyor. Kutuya karar verdikten sonraysa çeşit tercihi yapmanız gerekiyor; standart vanilya, çikolata, karamelin yanında kestane ve menekşe gibi sıradışı tatlar var. 6’lı kutuda makaronların fiyatı 16 lira. Sıradışı tatlar arayanlara bir diğer öneri de Klemantin’in makaronları. istanbul Çiftehavuzlar’da 2008’den beri açık olan Klemantin’in, sadece sipariş üzerine ürettiği makaronlar gülsuyundan krem peynir-paprikaya, tiramisudan enginara kadar istediğiniz her çeşitte olabiliyor. Ancak birim fiyatı için 10 lirayı, kilosu içinse 90 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. GELENEKSEL SEVENLEREDivan Pastanesi’nde, fransa’da eğitim görmüş Türk ve Belçikalı şefler tarafından üretilen makaronlar 2005’ten beri var. Sekiz çeşit makaron arasında en dikkat çekenler geleneksel Türk tatlarından esinlenilenler; fıstık, gül ve Türk kahvesi. Taze, günlük olarak üretildiğinden, en çok tercih edilen çeşitler akşam saatlerinde azalmış oluyor. Günlük tüketim ve hediyelik olmak üzere iki çeşit kutu bulunuyor. Fiyatlar ağırlıkla belirleniyor. Bu nedenle tek bir makaronun birim fiyatı için tartılması gerekiyor. Bir kilo makaron 110 lira. 87 yıllık geçmişiyle istanbul’un en eski pastanelerinden Baylan, özel reçetesiyle 10 yıldır makaron üretiyor. Klasik çikolata, fıstık, karamel gibi tatlardan oluşan sekiz çeşit bulunuyor. Özel kutularında tasarımcı Yeşim Bakırküre’nin imzası var. Kilosu 100 lira. Laduree, bonjour!Tescilli Paris makaronlarıyla ünlü Laduree Pastanesi, kasım ayından beri istanbul’da. Üstelik sadece adıyla değil, tüm ürünleri, fiyatları ve havasıyla birlikte! Laduree’deki tüm makaronlar, Paris’ten getirtiliyor. Tazeliği konusunda şüphesi olanlara bizzat gidip bir adet denemelerini tavsiye ederiz.Dükkanın kendisi de, ürünlerle birlikte Paris’ten gelme gibi! Siyah-beyaz üniformalı tezgahtarlardan sadece belli sayıda makaron istemek yetmiyor. Sıkı kurallar var! Örneğin ücretli kutulardan istemiyorsanız uyarılıyorsunuz: “Kırılmayacağını garanti edemeyiz. Çok dikkatli taşımanız gerekecek.” Laduree’deki fiyatlar da Paris’e endeksli, Euro üstünden... Birim fiyatı 3.25 lira. Eğer içine 6 makaron alan şık kutularından isterseniz 30 lira. Bu arada mekanın telefonları “Laduree, bonjour!” diye cevaplanıyor.