Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2005 00:00
Makarnanın, esmer pirinç ya da bulgur gibi hem uzun süre tok kalmayı sağladığı, hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı olduğu bildirildi. Kurum ve kuruluşlara gıda konusunda danışmanlık hizmeti veren diyetisyen Ayşegül Uğural, makarnanın çok lezzetli, bol çeşitli, pratik ve ekonomik olmasının yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmenin de vazgeçilmez bir unsuru olduğunu söyledi.Yapımı kolay, besleyici değeri yüksek, sağlıklı öğünlerin oluşmasını destekleyen ve glisemik indeksi düşük olan makarnayı her gün tüketerek dahi kilo verilebileceğini ifade eden Uğural, A, B vitaminleri ile demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengin olan makarnanın sanıldığının aksine şişmanlatmadığını, mayonez, yağlı peynirler veya krema ile soslandırılmış makarna yemekleri yerine daha hafif alternatiflerle tüketilen makarnayla kilonun yönetilebileceğini belirtti.
Diyet yaparken özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin temel kaynağı olan karbonhidratları da almak gerektiğini kaydeden Uğural, şöyle devam etti: “Sunduğu lezzet çeşitliliği ve her çeşit damak zevkine hitap edebilirliği ile de makarna keyifle tüketilebilecek değerli bir besindir. Makarna, hem esmer pirinç ve bulgur gibi uzun süre tok kalmayı sağlıyor hem de daha sağlıklı kilo vermeye yardımcı oluyor. Bu besinler içinde sağlıklı ve zengin içeriği ile makarna önemli bir yer tutuyor. Sanıldığının aksine makarna şişmanlatıcı bir besin değildir. Kalorisi ve yağ oranı çok düşük olan makarna, vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Formuna dikkat eden herkes hafif bir sosla yapılmış makarnayı, gönül rahatlığıyla her gün yiyebilir. Makarna, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından biri ve en çok kullanılması gereken besinler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar makarna kullanımının yoğun olduğu ülkelerde, mide ve bağırsak kanserine daha az rastlandığını ortaya koyuyor.” “MAKARNA, UNLU BİR GIDA DEĞİL”Uğural, Türkiye'de makarnanın büyük bir kesim tarafından unlu gıda olarak algılandığını, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Makarnanın, saf irmikten, yani ekmeklik buğdaya göre daha koyu renkli ve protein açısından daha zengin olan durum buğdayından elde edilen irmiğin suyla yoğrulmasıyla üretildiğini anlatan Uğural, protein deposu olan makarnanın, aynı zamanda A, B1, B2 vitaminleri ile fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko gibi önemli mineralleri de içerdiğini kaydetti. Uğural, bu nedenle makarnanın her yaş grubunun haftada en az 3 öğün yemesi gereken bir besin olduğunu sözlerine ekledi.
button