Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2004 00:36
Türkiye’nin zar zor yaza adım atabildiği haziran ayı ekstrem sporlar için uygun bir ortam hazırlıyor. Bitmek bilmeyen kış aylarında şehir hayatından sıkıldıysanız, uzadıkça uzayan futbol geyiğinden bıktıysanız ve güneşi, rüzgarı, dalgasıyla tabiat anayı özlediyseniz kendinizi yollara atıp heyecanlı dakikalar geçirebilirsiniz. Bunun için elinizde birkaç seçenek var.
Yamaç paraşütü için Babadağı’na çıkıp Ölüdeniz’e doğru uçabilir, Rize yakınlarındaki İkizdere veya Fırtına Deresi’nde azgın dalgalara karşı kürek sallayabilir, Kapadokya’da Peribacaları arasında pedal çevirebilir ve Bodrum’daki Bitez Koyu’nda rüzgarı arkanıza alıp sörf tahtanızla dalgaları aşabilirsiniz. İşte yaz ayları için ekstrem sporun Türkiye’deki dört adresi.
BABADAĞI’NDAN ÖLÜDENİZ’E UÇUN!Yamaç paraşütü ya da meraklıları arasındaki kod ismiyle yamaşüt tam adrenalin sevenlere göre bir spor. Türkiye’de 10 yıldan bu yana yamaşüt yapanların sayısı hızla artıyor. Türkiye’nin ilk yamaç paraşütçüleri, şimdi eğitmenlik yapıyor ve yeni kuşaklara gökyüzü sevgisini aşılıyor. Sayıları giderek artan üniversite havacılık kulüpleri düzenledikleri organizasyonlarla üniversitelileri bu spora ısındırıyor. Artık Türkiye’nin birçok noktasında yamaç paraşütü yapılabiliyor. 1965 metrelik Babadağı’nın yukarıdan baktığı Ölüdeniz, bugün Türkiye’nin bir numaralı yamaç paraşütü bölgesi. Yıl boyunca dünyanın dört bir yanından yamaç paraşütçüleri Ölüdeniz’e akın ediyor. Fethiye’nin Ölüdeniz kasabasında tahminlere göre her yıl 80 bine yakın atlayış yapılıyor. Avusturya’dan, Almanya’dan, Hollanda’dan, İngiltere’den, Rusya’dan ve Japonya’dan gelen paraşütçüler sayesinde Ölüdeniz’de yıllık 10 milyon dolarlık bir pazar söz konusu.
Babadağı’ndan amatör atlayışları Ölüdeniz’deki rehber eğitmenler eşliğinde yapmak gerekiyor. Tandem adı verilen iki kişilik yamaç paraşütüyle herkes Babadağı’ndan aşağı uçabiliyor. Bunun için dağa tırmanırken Orman Bölge Müdürlüğü’ne kişi başına 5 milyon ödemek gerekiyor. Rehberler ve ciplerle 21 kilometrelik yol kat edilerek 1965 metre yüksekliğindeki Babadağı’na ulaşılıyor. Rüzgara bağlı olarak kalkış pistinden havalanıp Ölüdeniz’deki plaja iniş birkaç saati bulabiliyor. İyi bir eğitimden geçenler belli bir uçuş süresinden sonra tek başına uçma imkanı buluyorlar. Tecrübesi az yamaç paraşütçülerine yapılan en önemli uyarı aşırı rüzgarlı ve sisli havalarda uçup risk almamaları. Ölüdeniz Türkiye’nin en önemli yamaç paraütü noktası olabilir ama bu yılki en önemli organizasyon Kayseri’de yapılacak. 28 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Kayseri’de Uzun Mesafe
Dünya Kupası’nın bir ayağı düzenlenecek.
PERİ BACALARININ ARASINDA PEDAL BASIN!Dağ bisikleti şehirdeki araç gürültüsünden kurtulmak, kirli havadan kaçmak için ideal bir spor dalı. Ama dağ bisikletinin hakkını verebilmek için, ormanlık bir arazide engebelerle boğuşmak, ya da kıraç tepelerde her türlü yokuşu inip çıkmak zorundasınız.
Türkiye’de de birkaç yıldır yaz-kış demeden dağ bisikleti yarışları düzenleniyor. 20 ülkeden dağ bisikletçileri 25-27 Haziran tarihlerinde 5. Kapadokya Dağ Bisikleti Festivali’nde yarışacak. Ayhan Şahenk Vakfı, Türkiye Bisiklet Federasyonu ve Ürgüp Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen festivalin beşincisinde Göreme civarındaki parkurda bisikletçiler, 19 yaş altı gençler, 19-23 yaş ümitler, 23-30 yaş büyükler, 30 yaş üzeri veteranlar ve bayanlar kategorilerinde yarışacaklar.
Uluslararası Bisiklet Birliği UCI’nin takviminde yer alan dağ bisikleti yarışlarına geçen yıl 21 ülkeden 52 yabancı ve Türkiye’den 150’den fazla sporcu katıldı. 19 yaş altında Yavuz Kilim (Türkiye), 19-23 yaşta Andras Parti (Macaristan), 23-29 yaşta Ovidiu Tudor Oprea (Romanya), 30 yaş üzerinde Lain Nimmo (İskoçya) ve bayanlarda Petra Hofs (Hollanda) birincilikleri kazandılar. Bu yılki yarışa da benzer bir katılım bekleniyor. 11 ülke katılacağını şimdiden bildirdi.
Böyle yarışmalar sayesinde sporcu sayısı her yıl artıyor. Geçen yıl ilk defa kurulan Türk Milli Takımı Balkan Şampiyonası’ndan madalyayla döndü. Beş ülkenin katıldığı şampiyonada Hasan Kandemir bronz madalyayı kazandı. Ama bisikletçiler resmi yarışların azlığından yakınıyor. Kış aylarında yağmura, çamura karşı, yazın da toza ve toprağa karşı mücadele edip özel yarışlarda bu açlıklarını gideriyorlar. İstanbul’da Belgrad Ormanı’nda düzenlenen haftasonu yarışlarında bisikletçiler kurtlarını döküyor, yarışma eksiklerini gideriyorlar. Tabii yarışlar sadece İstanbul’da yapılmıyor. Adana’da, Ankara’da, Bursa’da, Çankırı’da ve Sivas’ta sporculara yarışma imkanı sağlayan kulüpler var. Örneğin geçen 21 Mart’ta ikincisi düzenlenen Adana Dağ Bisikleti Kupası’na gençlerden veteranlara kadar her yaş kategorisinden toplam 114 sporcu katıldı.
BODRUM’DA RÜZGARA KARŞI DURUN!Türkiye rüzgar sörfüyle 1980’lerde tanıştı. Çeşme ve Bodrum’da bir grup hevesli bu estetik spor dalını Türkiye’ye tanıttı. Önceleri az sayıda kişinin hobisiydi. Şimdi Türkiye artık olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında rüzgar sörfü dalında temsil ediliyor. Son beş yılda rüzgar sörfü yapılan plajların sayısı arttı. Bu işin öncüsü sporcular da eğitmen olarak yeni sörfçüler yetiştirdiler. Türkiye’nin önde gelen sörf alanlarından Bitez Koyu 15-20 Haziran tarihlerinde Türkiye Şampiyonası’na evsahipliği yapacak. Bitez’e ulaşım kolay, üstelik yılın her dönemi sörf malzemesi kiralayan tesisler bulunuyor. Bu yüzden sık sık Türkiye Şampiyonası için seçiliyor. Olimpik, formula ve funboard sınıflarında düzenlenecek şampiyonada olimpiyatlarda mücadele edecek Ertuğrul İçingir de yarışacak.
Türkiye’de yıl içinde sekiz-dokuz ayrı yarış yapılıyor. Ama dünya şampiyonası standartlarına göre düzenlenen tek yarış Türkiye Şampiyonası. Türkiye Yelken Federasyonu denetimi altındaki şampiyonada tüm sporcuların malzemeleri sıkı bir kontrolden geçiyor. Olimpik sınıfta ilk beşe giren sporculara federasyon malzeme desteği sağlıyor.
İKİZDERE’DE AKINTIYLA BOĞUŞUN!Karadeniz’in akarsuları rafting tutkunlarının bir numaralı adresi haline geliyor. Çoruh Nehri’nde yıllar boyunca birçok yabancı sporcu ve turist rafting botlarında azgın sulara karşı kürek çekti. Raftinge son derece uygun iki dereye sahip Rize’de birbiri ardına kurulan kulüpler bunun iyi bir göstergesi. Rize, Fırtına Deresi ve İkizdere ile son dönemde ön plana çıkıyor. İkizdere 12-13 Haziran’da Türkiye Şampiyonası’na evsahipliği yapıyor. Geçen yıl üç ayaklı yapılan şampiyonanın birincileri bu sefer tek günde belirlenecek. Türkiye Kano ve Rafting Federasyonu başkanı Perviz Aran’ın verdiği bilgiye göre İkizdere’deki şampiyonaya 20 erkek ve 4 bayan takımı katılacak. Tüm takımlar sprint, nehir inişi ve slalom kategorilerinde ayrı ayrı yarışacak. En büyük heyecanın yaşanacağı pazar günü slalom yarışlarıyla şampiyona sona erecek. Üç kategori sonunda en çok puanı toplayan takım Türkiye şampiyonu olacak. Geçen yıl erkeklerde Antalya’dan Airraft, kadınlarda Ankara’dan AGE Spor Kulübü şampiyondu.
Rize’nin raftinge ilgisi ise yeni değil. Şehirde her sene yeni bir kulüp kuruluyor. 2001’de dönemin Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun iteklemesiyle Ardeşen Belediyesi bir rafting botu satın aldı. Üç yıl içinde da Rize ve çevresinde rafting botu sayısı hızla arttı. Şimdi birbirleriyle rekabet eden beş ayrı spor kulübü var Rize’de. Gençlik Spor Müdürlüğü hemen takım kurdu. Onlara özenen Emniyet Müdürlüğü de Polisgücü bünyesine bir rafting botu aldı. Şimdi hepsi antrenman için haftasonunu derenin içinde ıslanarak geçiriyorlar. Rize’deki tek sorun akarsuların ağustos ayından sonra antrenmana el vermemesi. Derelerin debisi düştüğü için yaz sonunda sezonu kapatmak zorunda kalıyorlar.
2004’ÜN ÖNEMLİ YARIŞMALARI5 - 6 Haziran: Samsun Havacılık Şenliği (Samsun)
12 - 27 Haziran: 3. Türkiye Hava Oyunları (Eskişehir)
29 Ağustos - 4 Eylül: PWCA Dünya Kupası (Kayseri)
20 - 24 Ekim: 5. Ölüdeniz AirGames (Fethiye)
2004’ÜN YARIŞ TAKVİMİ 20 Haziran 2004 Balkan Dağ Bisikleti Şampiyonası Makedonya
25-27 Haziran 2004 Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Yarışı Ürgüp
21 Ağustos 2004 Türkiye Şampiyonası Bursa
19 Eylül 2004 Orhan Suda Kupası İzmir
10 Ekim 2004 Uluslararası Dağ Bisikleti Yarışı Alanya