Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00
Louis Vuitton, günde 10 bin kişinin ziyaret ettiği en önemli mağazalarından biri olan Paris Champs Elysee Maison’un vitrin tasarımını dünyaca ünlü çağdaş sanat temsilcimiz Haluk Akakçe’ye emanet etti.
Akakçe’nin Moving Through the Looking Glass isimli çalışmasına Louis Vuitton’un Tokyo ve New York’taki dev mağazalarında da yer verilecek
23 milyar dolarlık marka değeri ile dünyanın en büyük lüks markası olan Louis Vuitton, Paris’teki kalesi Champs Elysee Maison mağazasının vitrinini çağdaş sanatın önemli temsilcilerinden Haluk Akakçe’ye emanet etti. Akakçe’nin video enstalásyonu bir yıl boyunca her gün 10 bin kişinin ziyaret ettiği mağazada sergilenecek. Akakçe’nin Moving Through the Looking Glass isimli çalışmasına Louis Vuitton’un Tokyo ve New York’taki dev mağazalarında da bu yıl içerisinde yer verilecek. Türkiye’den Ümit-Cem Boyner, Füsun-Faruk Eczacıbaşı, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ve Garanti Bankası eski Genel Müdürü Akın Öngör’ün katıldığı özel bir gecede, 29 Mayıs akşamı Champs Elysee mağazasında Akakçe’nin çalışması sergilenmeye başlandı.
11 SANATÇI ARASINDAN SEÇİLDİ: 1854’te kurulan ve bugüne kadar aralarında Osmanlı Sultanlarının da bulunduğu pek çok kraliyet ailesinin tercihi olan Louis Vuitton’un Başkanı Yves Carcelle, Haluk Akakçe’nin önceki eserlerini beğeni ile takip ettiklerini belirterek, Akakçe’yi 11 sanatçı arasından seçtiklerini söyledi. Champs Elysee mağazasını her gün 10 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan Yves Carcelle, "Her yıl bir sanatçı seçiyoruz ve bir yıl boyunca eserini sergiliyoruz. Akakçe’nin önceki video çalışmaları bizi çok etkiledi ve bu yıl için onu seçtik. Çok iyi bir iş çıkardı" dedi.
BERNARD ARNAULT DA İSTEDİ: Louis Vuitton imparatorluğunun başında bulunan Bernard Arnault’un daha önce bir kaç eserini satın aldığını vurgulayan Haluk Akakçe, Arnault’un kişisel olarak da Champs Elysee mağazasında eserinin sergilenmesini desteklediğini söyledi. Akakçe, şöyle konuştu: "Louis Vuitton’un sanatçılarla çalışmak gibi yüz yılık bir geleneği var. Şu anda bir müze kurma aşamasındalar. Bir müze veya enstitü kadar akademik anlamda bir yere sahip değil ancak popüler anlamda ciddi bir ulaşılırlığı var. Bu açıdan çok önemli. Daha önce hep çok bilinen sanatçılarla çalıştılar. Çağdaş sanatta ilk defa yeni yeni dünyada duyulan bir sanatçıyı tercih ettiler. Bunun yanında Tokyo ve New York mağazalarında da eserim sergilenecek. Sözleşmemize göre dört mağaza olacak. Dördüncüsü İstanbul olabilir."
YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRIYOR: Fiber-optik ekranlarda sergilenecek olan video çalışmasını mağazayı ziyaret edenler yürüyen merdivenlerde çıktıkları süre boyunca da izleyebilecekler. Enstalasyona özel olarak eklenen bir müzik de eşik edecek. Akakçe’nin eserinin Louis Vuitton mağzasına yeni bir çehre kazandırması bekleniyor, Bilkent Üniversites’nde iç mimarlık okuduktan sonra Şikago ve Londra’da sanat okullarına giden Akakçe, önceleri mimarlık yaparken tesadüfen katıldığı bir sergide çok ilgi görünce çağdaş sanata yönelmiş. Londra’da yaşayan Akakçe 5 yıldır çağdaş sanatla ilgileniyor ve Roma’dan Londra’ya dünyanın önemli şehirlerinde sergiler açtı. Akakçe, Türkiye’de de çağdaş sanata ilginin arttığını belirterek, Türkiye’nin çağdaş sanatta Avrupa’yı yakalayabileceğini söyledi.