Louvre'a Türk damgası

Güncelleme Tarihi:

Louvrea Türk damgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 10:26

Fransa'daki ‘Türk Mevsimi’ etkinlikleri kapsamında başkent Paris’teki Louvre Müzesi’nin ‘Carrousel du Louvre - Salle Le Notre Salonu’nda açılan ‘Salon 2009 Sergisi’nde Türk sanatı ve sanatçısı tanıtıldı.

Haberin Devamı

Fransız Ulusal Güzel Sanatlar Kurumu tarafından her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Geleneksel Plastik Sanatlar Sergisi’ etkinlikleri çerçevesinde bu yıl Türkiye’yi İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) desteğiyle 13 sanatçıdan oluşan bir ’sanatçı grubu’ temsil ediyor.

Nurhilal Harsa’nın delegasyon başkanlığındaki sergide, Türkiye’den resim, heykel ve seramik dalında adlarını duyurmuş olan Ressam Ahmet Yeşil, Ahmet Rüştü Doğan, Feza Çiftçi, Filiz Pelit, Hakan Esmer, Peruze Yiğit, Serdar Leblebici, Semih Kaplan, heykel sanatçısı Akın Yıldırım, Selçuk Yılmaz (Gümüş madalya ödülü) ve seramik sanatçısı Nermin Kura ve Kemal Uludağ’ın eserleri Fransız sanatseverlerle buluşuyor.

Her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen sergide, Türk sanatçılarının eserleri düzenleyici kurum olan Societe National Des Beaux-Arts (SNBA) tarafından ’serginin en iyi eserleri’ olarak seçildi. Delegasyon Başkanı Nurhilal Harsa’nın yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Fransa’da kutlanan Türk Mevsimi projesinde yer aldığımız için, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) desteği de olduğu için çok mutluyuz. Üç tane ödülümüz var. Bir tane heykel sanatçısı arkadaşımız Selçuk Yılmaz, en iyi madalya ödülü olan gümüş madalya ödülünü aldı. Diğer ikisi de ressam arkadaşlarımız Salon Onur Ödülünü aldılar. Ayrıca, bir dördüncü ödülümüz de Türkiye delegasyonuna verilen Delegasyon Özel Ödülü idi. Tabii, bu bizi çok mutlu etti. İlgi büyük.”

Haberin Devamı

Sergiye Türk sanatçı gurubu ve delegasyonunun bir sanatçısı olarak katıldığını belirten Ressam Ahmet Yeşil ise, “Tabii bu tür etkinlikler Türkiye’nin sanat  ve kültür açısından imajına katkı sağladığını burada birebir yaşayarak gördük. Bu tür etkinliklerin bir ülkenin bir toplumun sanat kültür ve yaşam biçiminden çağdaşlığına da katkı sağlıyor; tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Önyargılı imajın, önyargılı bakışın değişmesine neden oluyor. Biz bunları yaşadık burada. Çok büyük bir yoğun ilgi ile karşılaştık” diye konuştu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen sanatçıların bireysel ve delegasyon olarak katılımlarıyla gerçekleşen sergide, resim, heykel, seramik ve özgün baskı dallarında 800’den fazla eser sanatseverlerle buluşuyor. 7000’den fazla ziyaretçinin gezdiği sergiye Amerika, Japonya, İspanya, Brezilya, Çin, Kore, Kanada, Sırbistan, Polonya ve Türkiye olmak üzere 10 ülke delegasyon olarak katılıyor.

Haberin Devamı

1861 yılında Louis Martinet ve Theophile Gautier tarafından kurulmuş ve 1890’da Meissonier tarafından yeniden örgütlendirilen Fransız Ulusal Güzel Sanatlar Kurumu, Fransız Devleti ve Cumhurbaşkanı desteği altında faaliyet gösteriyor. Özellikle plastik sanatlar alanındaki sanatçıları çatısı altında toplayarak sanatçılara her alanda destek ve imkanlar yaratmak için çabalar gösteren kurum, Fransız sanatçılara da her yıl ‘SALON’ isimli ulusal çapta büyük karma sergiler organize ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!