Lider doğulmaz, yetiştirilir!

Güncelleme Tarihi:

Lider doğulmaz, yetiştirilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 00:00

Çocuklarınızı kontrolde tutup, sonra da onlardan lider olmasını bekliyorsunuz... Bu cümle 40 yılda 40 bin çocukla oyun oynayan, onların travmalarını ortaya çıkaran Dr. Byron Norton’a ait. Norton’lar çocukların davranışındaki şifreleri konuştuk

Haberin Devamı

Çocukla sorunlu ilişki nasıl düzeltilir?
- Çocuğuna ne kadar saygı verirsen, seni daha çok dinler ve değişir. Aileler, çocuğa göstermedikleri davranışı, onlardan bekliyorlar.

Çocuğu kontrol etmek yanlış mı?
- Bu her zaman yapılırsa çocuk insan gibi değil, kendini bir eşya gibi görmeye başlar. Ebevyenliğin ana amacı da eşya değil, bir insan yaratmak. Ebevynlere ideal çocuğun nasıl olması gerektiğini sorduğumda kendine güvenen, inanan, uyumlu yetişkin bekliyorlar. Ancak, patron gibi davranarak böyle bir karakter oluşturulamaz. Onlara sürekli ne yapacaklarını söyleyip sonra lider olmalarını beklemeyelim. Gelişim dönemlerine göre onların becerilerine güvenmek zorundayız.


Çocukların hislerini anlamak için ne yapmalı?
- Birçok ebeveyn çocuğuna nasıl hissettiğini sormaz. Çünkü, çoğu zaman nasıl hissetiğini sorduğunda çocuk söyler ama ebevyn onu duymaz. Ya da “Hayır böyle hissedemezsin, böyle hissetme” minvalinde bir şeyler söyler. Oysa çocuğa inanması lazım.

Haberin Devamı

Peki ne yapmalı?
- Onunla empati kurmalı. O duyguyu gerçekten hissettiğini göstermeli. O zaman çocuk kendi iç saygısını her zaman içinde tutuyor, aynı zamanda ebeveyn de saygı görüyor. Çocukla empati kurduktan sonra, “Ben de küçüktüm, annem de beni bırakıp gitmişti. Ben de korkmuştum. Biliyorum kendini yalnız hissettin. Sen benim için önemlisin” demek önemli.


Çocuk hangi davranışıyla aslında ne mesaj veriyor?
1- Annesiyle parkta oynuyor. Anne birden saatine bakıyor. Otobüse geç kaldıklarını fark ediyor. “Hadi kızım hemen kay, gidiyoruz. Geç kaldık” diye bağırıyor. 3 yaşındaki kızı kaydıraktan kaymayı reddedip ağlamaya başlıyor. Anne bağrıyor. Parkta bir koşturmaca... Kızı yakalayıp arabasına oturtup o ağlarken söylenerek otobüse doğru koşturuyor. Anne sinirli: “Bu çocuk her şeye ağlıyor. Neden sözümü dinlemiyor, bana karşı geliyor” diyor.
Çocuğun dışa vurduğu davranış: Karşı gelme, kızgınlık, ağlama.


2- Çocuk bebek sandalyesinde yemek yiyor. Sonrasında tabağındaki makarna parçalarıyla oynuyor. Babasıyla göz göze geliyor ve yere atıyor makarna tanesini.
Babası eğilip yerden alınca gülerek bir tane daha atıyor. Ebeveyn bu durumda “Makarnayla oynamak yerine hadi topunla oynayalım” diyebilir.Çocuğun dışa vurduğu davranış: Yemeğiyle oynamak.Söylemeye çalıştığı: Doydum.

Haberin Devamı

3-Geç yatılan bir akşamın sabahında çocuk kahvaltıda en sevdiği ekmeğin olmaması üzerine öfke nöbetine düşüyor.Çocuğu dışa vurduğu davranış: Öfke nöbeti
Söylemeye çalıştığı: Yorgunum, uyumak yerine okula gitmek zorundayım. Stresimi ancak ağlayarak dışa vurabilirim.

4- Çocuk annesine, “Babam bugün beni otomobilde unuttu. Ağladım” der. Anne, babaya sorar. Baba, “Saçmalama onu okuldan aldım, eve geldik” cevabını verir.Çocuğun dışa vurduğu davranış: Yalan
Söylemeye çalıştığı: Yol boyunca cep telefonunda konuştun ve yalnız hissettim.

5- Baba uzun bir yolculuktan eve gelir. Dört yaşındaki oğluyla en sevdikleri filmi açar. Çocuk öfkeyle “Giiiit” diye tepinir.
Çocuğun dışa vurduğu davranış: Ağlama, öfke nöbeti, babayı reddetme.
Söylemeye çalıştığı: Seni bir haftadır görmüyorum, film izlemek değil, oynamak istiyorum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!