Güncelleme Tarihi:
Misket limonu ve fıstıklı kek (6 kişilik)
NE LAZIM?
Kek için
◊ 250 gr tereyağı
◊ 250 gr şeker
◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü
◊ 3 yumurta
◊ 250 gr un
◊ 1 misket limonu
◊ 50 gr çiğ Antep fıstığı (doğranmış)
Şerbeti için
◊ 1/2 misket
limonunun suyu
◊ 50 gr şeker
Kaplaması için
◊ 50 gr pudra şekeri
◊ 2 yemek kaşığı bal
◊ 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
◊ 1 yemek kaşığı krema
NASIL YAPARIM?
◊ Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Kek kalıbını tereyağıyla iyice yağlayıp içine pişirme kâğıdı yerleştirin.
◊ Bir kapta tereyağı, şeker ve vanilyayı krema kıvamı alana kadar çırpın. Teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. İçine misket limonu kabuğunu ince uçla rendeleyin ve suyunu sıkın. Unu ekleyin. Homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Fıstıkları katıp nazik hamlelerle karıştırın.
◊ Harcı 45-50 dakika pişirin. Bir kapta misket limonu suyu ve şekeri eriyene kadar karıştırın. Fırından çıkarıp sıcakken üzerine gezdirin.
◊ Kek soğuyunca
kaplaması için gerekli malzemeleri ufak bir tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Ateşten alıp 1-2 dakika soğutun ve kekin üzerine gezdirin. Antep fıstığı parçalarıyla süsleyin.
NE LAZIM?
◊ 500 gr kuzu kıyma
◊ 200 gr dana kıyma
◊ 150 gr Antep fıstığı (kabaca doğranmış)
◊ 2 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Üzeri için
◊ 1 Toz Antep fıstığı
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Elle parçalar alıp avcunuzla sıkıştıra sıkıştıra şişlere dizin. 1 saat buzdolabında bekletin.
◊ 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
◊ Üzerine toz Antep fıstığı serpiştirin. Yanında bulgur pilavı, lavaş ve köz sebzelerle servis edebilirsiniz.
Antep fıstıklı mütebbel (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 patlıcan
◊ 2 diş sarımsak
◊ 1 limon
◊ 2 yemek kaşığı tahin
◊ 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Tuz ve karabiber
Üzeri için
◊ Zeytinyağı
◊ File Antep fıstığı
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanları közleyin. Çatalla içlerini kazıyıp bir kaba alın ve iyice ezin.
◊ İçine püre haline getirdiğiniz sarımsak, zeytinyağı, tahin, yoğurt ve limonun suyunu ekleyip karıştırın. Damak zevkinize göre tuz ve karabiberle tatlandırın.
◊ Mezeyi servis tabağına yerleştirip kaşıkla üzerine bir oyuk açın. Bolca zeytinyağı gezdirip Antep fıstıklarını serpiştirin.
NE LAZIM?
◊ 12 baklava yufkası
◊ 75 gr tereyağı (eritilmiş)
◊ 120 gr Antep fıstığı
◊ 120 gr ceviz
◊ 1 yemek kaşığı şeker
◊ 1’er çay kaşığı toz tarçın ve muskat
Harcı için
◊ 600 gr krem peynir (oda sıcaklığında)
◊ 2 yumurta (oda sıcaklığında)
◊ 180 gr şeker ◊ 100 gr yoğurt ◊ 50 gr un
Şerbet için
◊ 25 gr şeker ◊ 85 gr bal ◊ 160 ml su
◊ 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
NASIL YAPARIM?
◊ Fırını 160 dereceye ısıtın. Kelepçeli kek kalıbına yağlı kâğıt yerleştirip üzerini yağlayın. Bastırarak iki baklava yufkasını kenarlardan taşırarak içine yerleştirin. Fırçayla tereyağı sürüp bir yaprak daha baklava yufkası yerleştirin ve bastırın. Kalan tüm yufkalar için bu işlemi tekrarlayın.
Mutfak makasıyla kenardan taşan fazla kısımları kesin.
◊ Şeker, muskat, tarçın ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp tabanın üzerine yayın.
◊ Krem peynir ve şekeri blender’da çırpın. Yumurtaları ekleyip tekrar çırpın. Yoğurdu katıp karıştırın. Unu içine eleyip homojen olana kadar tekrar çırpın. ◊ Harcı tabana döküp ısıttığınız fırında 70 dakika pişirin.
◊ Kek pişerken şeker, bal, su ve portakal kabuklarını tencerede kaynatın. Altını kısıp
10 dakika daha pişirin.
◊ Cheesecake pişince fırının kapağını açın ve 10 dakika içinde bekletin. Fırından alın. Çıtır baklava yufkalarına fırçayla yağ sürün. ◊ Oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Buzdolabında bir gece soğutun. File Antep fıstıkları ve meyveyle süsleyip servis edin.