Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz tahin-pekmez mi yoksa bal mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü ‘tahin-pekmez’i seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Tahin-pekmez ikilisini en çok kahvaltıda mı tüketiyorsunuz, yoksa balık sofrasının ardından tatlı niyetine yediğiniz de oluyor mu? Tahin ve pekmez ayarı sizce nasıl olmalı? Ekmeğe sürerek ya da krakerle mi tüketirsiniz yoksa kaşıklayarak yemeyi mi daha çok seversiniz? Üzüm, keçiboynuzu, dut gibi pekmez çeşitlerinden en çok hangisini tahinle yakıştırırsınız? Tahinini ya da pekmezini beğendiğiniz adresler var mı? Kendiniz pekmez yapmayı denediniz mi? Petek balı mı yoksa süzme balı mı daha çok tüketirsiniz? Kahvaltıda ekmek üzerinde sade mi, kaymakla birlikte mi, yoksa tereyağıyla mı yersiniz? Balı başka nelere katarsınız? Yoğurtla ya da sütle birlikte yemeyi de sever misiniz? Şeker yerine bal kullandığınız oluyor mu? Nerelerin balına daha çok güvenip beğeniyorsunuz? Kestane, çiçek veya çam balı gibi çeşitlerden tercihiniz hangisi?” İşte, gelen yorumların birkaçı...
@isinirakk: “Tahini küçük üreticilerden alıyorum. Pekmez odun ateşinde pişmiş üzüm veya pancar... Karıştırırken homojen hale getirmiyorum ki ikisinin tadını ayrı ayrı alabilelim. Balı ormanlık bölgelerde karakovanı olan üreticilerden doğrudan almaya çalışıyorum.”
@selmaozdogan: “Petek balının gerçeğini bulmak zor, süzme bal tercihim. Pekmezde de Erzincan dut pekmezi en sevdiğimdir.”
@arzugi: “Tahin-pekmezi balıktan sonra severim. Kahvaltıda yoğurt-yulaf karışımına da eklerim. Pekmezde tercihim üzüm ve keçiboynuzu...”
@bfuo: “Tahin-pekmez! Bal tek başına iç bayabiliyor.”
@savasdincbas: “İki ölçü tahin, bir ölçü pekmez karışımı çok güzel oluyor. Özellikle balık sofrası sonrası vazgeçilmezim...”
@mustafac: “Tahin-pekmez ikilisini tek geçerim.”
@esirel: “Balı tercih ederim. Tahini ancak helva haline gelmiş haliyle...”
ÖZELLİKLERİ
Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit’ten...
TAHİN-PEKMEZ
Pekmez iyi bir kalsiyum ve demir kaynağı. Potasyum ve B vitaminleri açısından da zengin.
Tahin-pekmez ikilisi doğal enerji kaynağı olarak tercih edilebilir fakat iyi üretim birinci kalite ürünleri seçmek şart. Mevsim geçişlerinde halsiz ve bitkin hissediyorsanız günlük 1 yemek kaşığı tüketmek iyi gelir.
Kahvaltıda veya ara öğünde kıtır ekmek üzerine sürerek tüketilebilir. Pişirmeden yaptığınız kurabiyelere de ekleyebilirsiniz.
Dut ve üzüm pekmezi antioksidan açısından çok kıymetli. Keçiboynuzu pekmezi boğaz ağrısına, öksürüğe şifa.
Doğal ve iyi bir enerji kaynağı. Bağışıklık sistemi için çok kıymetli. mSoğuk algınlığı dönemlerinde bitki çaylarının içinde kullanabilirsiniz. Günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilebilir.
Tatlandırmak istediğiniz lezzetlere ekleyebilirsiniz. Ancak fazla ısıya maruz bırakmamaya gayret edin.
Mutlaka bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden satın alın.
Kalorisi yüksektir, dolayısıyla sağlıklı olsa da ölçülü tüketmek gerekir.