Güncelleme Tarihi:
Instagram hesabımızda bu hafta (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz sufle mi brownie mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 70’i sufleyi seçti. @aruzgi “Tercihim çikolatalı sufle. Krema ve pudra şekeri eklerim. Balıktan sonra yemek hoşuma gider” derken, @izcigunizi ise içi beyaz çikolatalı brownie’yi çok sevdiğini belirtti. Şef Nur Aktı Yıldırım da evinde hazırlamak isteyenler için her ikisinin tariflerini verdi.
ÇİKOLATALI SUFLE
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 yumurta
◊ 100 gr bitter çikolata
◊ 50 gr tereyağı
◊ 40 gr un
◊ 1-2 damla vanilya esansı
◊ 45 gr toz şeker
◊ 2 gr tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Tatlıya başlamadan önce yumurtaların oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Akını ve sarılarını ayrı ayrı kâselere alın.
◊ Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin, bir kenara alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca vanilya ve yumurta sarılarını ekleyip karıştırın.
◊ Yumurta aklarını tuzla birlikte köpük kıvamına gelene kadar çırpın ama dikkat, çok çırparsanız sulanabilir! Köpük kıvamındaki aklara şekeri ilave edip kar kıvamına gelene kadar biraz daha çırpın.
◊ Köpüğü çikolatalı karışıma nazik hareketlerle, köpüğü söndürmeyecek şekilde yedirin.
◊ Seramik servis kaplarını oda sıcaklığındaki tereyağıyla yağlayıp biraz toz şeker gezdirin. Kapları sonra ters çevirip fazla şekerden arındırın.
◊ Yukarıdan 1 parmak boşluk kalacak şekilde kaplara sufle harcından dökün. 200 derece önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Yanında sıvı krema, pudra şekeri ve dilerseniz vanilyalı dondurmayla servis edin.
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 450 gr bitter çikolata
◊ 120 gr beyaz çikolata
◊ 225 gr tereyağı
◊ 330 gr toz şeker
◊ 4 yumurta
◊ 150 gr un
NASIL YAPARIM?
◊ Fırının ısı ayarını 180 dereceye getirin.
◊ Tereyağı ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Bir kenara alıp oda sıcaklığında soğutun.
◊ Şeker ve yumurtaları blender yardımıyla çırparak kabartın. Çikolata karışımının içine ekleyin ve iyice karıştırın.
◊ Karışıma azar azar unu ekleyin ve bir spatula yardımıyla alttan yukarı hamlelerle nazikçe karıştırın.
◊ Keki pişireceğiniz kalıbın içine yağlı kâğıt yerleştirin. Kek karışımının yarısını kalıbın içine dökün. Beyaz çikolata parçalarını harca eşit şekilde dağıtın. Üzerine kalan harcı döküp spatulayla düzleyin.
◊ Fırında 30 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin.