Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz şekerpare mi yoksa tulumba tatlısı mı olur” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 61’i şekerpareyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Şekerpareyi daha çok dışarıdan mı alırsınız yoksa kendiniz mi hazırlarsınız? Üstüne fındığını koyar mısınız? Fırında kahverengileşene kadar mı pişirirsiniz? Püf noktalarınız neler? Şerbetini bolca çekmiş mi olmalı? Ne sıklıkla yersiniz? Tulumba tatlısını iyi yapan adresler hangileri? Evde yaparken hamurunu hazırlayıp yağa sıkmak için pratik bir yönteminiz var mı? Küçük sıkılmış kıtır kıtır olanları mı daha irice tombul olanları mı seversiniz? Üstüne biraz tarçın da döker misiniz?” İşte sorularımıza gelen yorumlardan bazıları...
@ipekizci: “Tercihim şekerpare. Yanyalı Fehmi’ninkinin üzerine tanımam. Üzeri hafif kahverengileşmiş şekerparelerinin şekeri de çok ideal.”
@semraaz: “Şerbetli tatlılar denilince ilk tercihim cevizli baklavadır ve sonra da şekerpare gelir. Her yöre şekerpareyi farklı yapar ama Arnavutların ve özellikle Kosovalıların yaptığı bu tür tatlılar harika oluyor.”
@grsltkl: “Evde yapılan şekerpare tercihim. Tulumbaysa tatlıcılarda...”
@yogashka: “O kadar çok seviyorum ki bu iki tatlıyı, kararı çok zor.”
@uguratalay: “Oyum ılık ılık tulumbadan yana. Evde yapılmış şekerparenin tadı da bir başka.”
@gunesyalginn: “Tulumba, Balkanlar’ın ve çocukluğumun tatlısı. Minik ve kıtır olanlarını seviyorum. Şerbeti de hafif kıvamlı ve ılık olmalı.”
@selahattinkirik1907: “Şekerpare en sevdiğim tatlılardan biridir. Genelde dışarıda şerbetine güvendiğim yerlerde yemeyi tercih ederim. Kurabiyesi çok kuru ve sert olmamalı ama çok şerbetli de olmamalı. Tulumba tatlısını her yerde yemem. Fırsat
bulur da yolum düşerse Alibeyköy’deki Balkan Tulumbacısı en iyisidir. İdeal boyutu parmak kalınlığında olmalı.”
@arzugi: “Tatlıyla aram pek olmamasına rağmen ilk tercihim tulumba tatlısı olur. Küçük boyda sıkılmış olanlar daha güzel oluyor. Dışı kıtır kıtır, içiyse yumuşacık olmasını seviyorum. Hafif ılık ama şerbeti de boğazı yakmayacak tatlılıkta olmalı.”
PÜF NOKTALARI
Yazarımız Sahrap Soysal’dan...
ŞEKERPARE
Şekerparenin hamuru bol yağ ister. Kullanacağınız tereyağı da oda sıcaklığında olmalı.
İrmik olmazsa olmazı... Sıvı malzemelerle karıştırmadan önce kuruları harmanlayın.
Hazırladığınız kurabiyeleri uzunca pişirmeniz gerek. Üzerleri iyice kızarmalı.
Şekerpareler fırından çıkınca ilk sıcaklığının geçmesi için önce bir 5-10 dakika kadar bekleyin. Ardından ılık şerbetini gezdirin.
Önce şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın.
Hamuru pişirilerek hazırlanır. Bir tencerede tereyağını su, şeker ve tuzla erittikten sonra un eklenir ve karıştırılarak toparlanır. Ocaktan alınca yumurtaları içine teker teker kırıp yedirin. Bu aşamadan önce hamurun ılındığından emin olun.
Hamurunuz sıkılabilecek kıvamda olmalı. Kıvamını içine kırdığınız yumurta miktarıyla ayarlayabilirsiniz.
Sıkma torbasına doldurduğunuz hamuru mutlaka kızgın yağa sıkın.