Şakşuka mı köz patlıcan mı?

Güncelleme Tarihi:

Şakşuka mı köz patlıcan mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 08:28

Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden patlıcanı bazen kızartıp leziz bir domates sosuyla buluşturuyoruz, bazen de közleyip lokum gibi mezesini yapıyoruz. Okurlarımız şakşuka ve köz patlıcanı kıyasladı.

Haberin Devamı

Bu hafta ekimizin Instagram hesabında (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz şakşuka mı köz patlıcan mezesi mi” diye sorduk. Okurlarımızın oyladığı anket yüzde 50’ye yüzde 50 oranla başa baş gitti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Şakşuka yaparken patlıcanları tuzlu suda bekletir misiniz? İçine kabak, patates ekler misiniz? Domates sosunu nasıl yapıyorsunız, püf noktaları neler? Köz patlıcan yaparken patlıcanları ocakta mı közlersiniz, fırında mı? Mezeye kattığınız ek malzemeler neler?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@oyaozguvenc: “Şakşuka tercihim. Tuzlu suda bekletmek önemli. Kabak ve patates eklenirse güzel oluyor ama sadece patlıcan daha güzel.”

@isinirakk: “Patlıcanla yapılan her şey kabulüm. Odun ateşinde közlenmiş patlıcan, listenin en tepesinde. Biraz limon suyu, tuz, karabiber, sızma zeytinyağı, eser miktarda sarımsak. Üzerine ince kıyılmış maydanoz... Şakşukanın patlıcanı bol olmalı. Kızarmış patlıcan, biber, patates ve kabak, sarımsaklı ve karabiberli domates sosuyla birkaç dakika ocakta tıkırdasın yeter.”

@zmrtsykn: “Şakşuka tercihim.”

Haberin Devamı

@hakann_ugur:Yemek olsun diyorsanız tabii ki köz patlıcan... Ama yağda kızartılan patlıcanın tadı gibisi de yok.”

@ferdaakyl: “Közde patlıcan tabii ki.”

@mujgan.painter: “İkisini de çok severim.”

@arzugi: “Çok kararsız kaldım ama ilk tercihim bende anılarının da olması nedeniyle köz patlıcan mezesi. Biber, patlıcan ve domatesin mangalda közlenmişi en güzeli ama ocakta ve fırında da olabiliyor. Kırmızı soğan, sarımsak, maydanoz ilavesi, sızma zeytinyağı ve yeterli miktarda limon ve sirke... Şakşukadaysa patlıcan ve biber yeterli. Domates sosunu patlıcanları kızarttığım yağda bol sarımsak, az miktar sirke ilavesiyle pişiririm.”

ÖZELLİKLERİ

ŞAKŞUKA

Maslak’taki Sanayi Bahçe’nin şefi Doğuş Şahin’den...

* Patlıcanları kızartmadan önce sulandırılmış elma sirkesinde bekletin. Bu hem patlıcanlara daha güzel bir lezzet veriyor hem de kararmalarını engelliyor.

* Şakşukanın sırrı iyi ürün... Patlıcan, domates ve sosunda kullanılan zeytinyağı kaliteli ve leziz olmalı.

Haberin Devamı

* Şakşukayı servis tabağına koyarken mümkünse sosundan biraz daha koyun, malzemeleri dengeli yerleştirin.

KÖZ PATLICAN MEZESİ

* Köz patlıcan mezesi hemen servis öncesinde yapılmalı.

* Közde pişirdiğiniz patlıcanın ortasını açıp ocakta hafif yaktığınız tereyağıyla fırçalayın. Bu ona isli ve fındık dokusu olan bir tat verir.

* Kömür ateşinde közlenen bir patlıcana çok az zeytinyağı ve azıcık tuz bile yeterli olur. Sonra bunu salataya veya mütebbele çevirebilirsiniz. Mütebbel için patlıcanları bıçakla kıydıktan sonra iyi bir süzme yoğurt, tahin ve cevizle karıştırın. Biz mevsiminde dondurduğumuz narlardan yapılan sosla servis ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!