Güncelleme Tarihi:
Reçeller kahvaltı soframın en tatlı detayı, hele bir de ev yapımıysa... Özellikle ellerimle topladığım meyvelerle reçel yapmaya bayılırım. Aslında bu yazıda size incir reçelimi anlatacağım ama önce kısaca çileklerden bahsetmek istiyorum. Geçenlerde Kocaeli’ndeki İnönü Yaylası’nda karşıma minicik dağ çilekleri çıktı; iki tane kutuya, bir tane ağzıma şeklinde ilerledi toplama işi... Kokusuna ve lezzetine karşı koymam mümkün değildi. Eve döndüğümde benden mutlusu yoktu; hemen hafifçe sudan geçirdim, üzerini örtecek kadar şeker döküp 1 gece beklettim. Ertesi gün pişirirken öyle bir koku yayılıyordu ki bunun tattığım en aromatik çilek reçeli olduğunu hemen anladım. Gerçekten o ana dek yediğim tüm çilek reçellerini unuttum. Dağ çilekleri yaz sonuna kadar toplanabiliyor, o bölge aklınızda olsun. Seneye tekrar gidip çilek toplamayı dört gözle bekliyorum.
Neyse ki reçel stoklarım bol. Mesela deli incir reçeli var dolabımda. Birkaç gün önce kanyon keşfi için Eskişehir’e gittim. Kanyonu geçerken karşıma bir incir ağacı çıktı. Tüm ekip dinlenirken ben çantama kilolarca incir doldurdum. İncir reçeli en sevdiğim sonuçta... Bu reçel için ağacın ilk meyvelerini yani ham incirleri toplamanız gerek. Sizin illa bir kanyona girmeniz gerekmiyor tabii, şimdilerde pazar tezgâhlarında bulunabiliyor.
Ben reçel yaparken 1 kilo meyve için 1’e 1 oranda şerbet hazırlıyorum, yani 1 litre suya 1 kilo şeker kullanıyorum. Son aşamada 1 çay kaşığı limontuzu ekliyorum. Siz meyvelerin miktarına göre şerbeti ve limontuzunu ayarlarsınız. Meyveleri şerbette yarım saat kaynattım. Son taşımında limontuzunu ilave edip ocaktan aldım. Sıcak sıcak kavanozladım, bir battaniyeye sarıp soğumalarını bekledim. Bu şekilde en az 1 gün (birkaç gün de olur) bekletirseniz sonuç daha güzel oluyor. Şu an bu yazıyı yazarken “Sabah olsa da ekmeğimi kızartıp üzerine reçel koyarak mideme indirsem” diye düşünmeden edemiyorum... Ve olgun incirlerle reçel yapmayı da iple çekiyorum.