Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz menemen mi yoksa sucuklu yumurta mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 64’ü menemeni seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik:
“Menemen soğanlı mı olmalı soğansız mı? Üzerine kaşar peyniri, beyazpeynir ekler misiniz? Ya da maydanoz gibi taze otlar serpiştirir misiniz? Bol domatesle daha sulu mu seversiniz? Taze domatesle birlikte salça da kullanır mısınız? Domatesi rendeler misiniz, yoksa ince kıyarak mı katarsınız? Tereyağını mı yoksa zeytinyağını mı daha yakıştırırsınız? Sucuklu yumurtayı ne sıklıkla yersiniz? Daha çok hafta sonu kahvaltılarında mı tercih edersiniz? Sucuğu nereden almayı tercih ediyorsunuz? Pişirme esnasında ekstra tereyağı da koyar mısınız? Sucuklu yumurtayı en çok hangi ekmekle birlikte yemeyi seversiniz?”
İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@oyaozguvenc: “Menemeni tercih ederim. Biber, soğan, sağlıklı sebzeler ve tabii ki domatesle çok güzel bir öğün.”
@isinirakk: “Sucuğu kasaptan alıyorum. Tavaya biraz zeytinyağı ve tereyağı eklerim. Kızarmış, ekşi mayalı bir dilim Trabzon ekmeğiyle vazgeçilmezim.”
@arzugi: “Menemen bol domatesli olmalı. Ocaktan almaya yakın üzerine beyazpeynir ve maydanoz da koyarım. Sucuklu yumurtayı sık yapmam. Sucuğu mutlaka bildiğim bir kasaptan alırım. Yanında tercihim köy ekmeği...”
@nilsimcet: “Bol domatesli, sulu tercih ederim. Bir tane de sarımsak olmazsa olmazlarımdan.”
@hatininmutfagi: “Sucuklu, kıymalı menemen çok sever ve yaparım.”
@selmaozdogan: “Biraz sulu ve soğansız olmalı.”
@sevgiozbatur: “Bol domatesli, baharatlı ve sulu menemen tercihim.”
@zmrtsykn: “Soğanlı, bol domatesli ve hafif acı biberli menemen... Üstünde taze maydanozla servis ediyorum.”
@intema.ankara.bndmimarlik: “Bol soğanlı ve biberli menemeni çok severim. Sucuklu yumurta pazar kahvaltımızda muhakkak olur.”
@seydakizilray: “Kesinlikle menemen ve soğansız.”
PÜF NOKTALARI
‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke’den...
MENEMEN
* En lezzetli menemen, domates ve yeşil biberin lezzetinin doruk noktasına ulaştığı yaz aylarında olur.
* Kışın yapacağınız menemende, yazdan hazırladığınız domates sosunu kullanabilirsiniz. Menemenin en önemli sırrı, bol ve lezzetli domatestir.
* İzmir usulü menemende biberlerden önce piyazlık doğranmış soğanları kavurmanız ve yumurtayı göz göz olacak şekilde kırmanız gerekir. Bu şekilde hazırlayacağınız menemen başlı başına bir öğün yerine de geçebilir.
* Sucukları sıcak tavada çok kısa süre pişirin, yoksa yumurtalar pişene kadar sucuklarınız kuruyabilir.
* Yumurta taze değilse sucuğun üzerine kırarken sarısı çabucak dağılır.
* Pişme esnasında ateşin derecesini düşürmezseniz yumurtanın kısa sürede daha lezzetli pişmesini sağlarsınız.
* Yumurtanın tuzunu piştikten sonra ve sucuğun baharatını göz önünde bulundurarak serpin.