Güncelleme Tarihi:
Çoğu coğrafi işaretli ürünlerle dolu mutfağı ve nefis sokak lezzetleriyle Kahramanmaraş’ın ülkemiz gastronomisindeki, üretimindeki yeri çok başka. Memleketini gönülden yükseltmeye çalışan misafirperver insanıyla tanışmak, sokaklarına karışmak ve elbette meşhur dondurmasını yerinde tatmak fırsatı elde ettiğim için kendimi çok şanslı sayıyorum. Bölge deprem felaketi sonrası çok zor günlerden, büyük sınavlardan geçiyor. Destekler, yardımlar maalesef giderek azalıyor. Düzenli ve sürdürülebilir desteklerin ne kadar hayati olduğunu sürekli hatırlamamız gerekiyor. Tam da bu amaçla geçen hafta Festival Park Kadıköy’de kurulan Dayanışma Pazarı, onlara destek olmak isteyen tüm İstanbullular için şahane bir fırsat. Kahramanmaraşlı üretici ve esnafa destek amacıyla gerçekleştirilen bu Pazar, gün boyu 10.00-22.00 saatleri arasında açık. Herhangi bir giriş ücreti yok. Kurulan stantlarda Kahramanmaraş’ın tüm meşhur ürünlerini, dondurmasından baklavasına, Maraş çöreğinden fıstık ezmesine, bakır işçiliğinden ahşap sandıklara kadar bulmak ve alışveriş yaparak onlara destek vermek mümkün. Geçen ay Ankara’da düzenlenen benzer etkinlikte izdiham yaşanmıştı. Ancak İstanbul’da stant kuran esnafla konuştuğumda burada satışın beklediklerinin altında kaldığını öğrendim. Dolayısıyla 8 Mayıs akşamına kadar sürecek etkinliğin son iki günü bölgeden kalkıp buraya gelen esnaf için çok değerli. Kahramanmaraş’ın yerel lezzetlerini yakından tanıyıp tatma fırsatını, yerel üreticisine, esnafına destek vermeyi ihmal etmeyelim.
Neler alalım?
Dövme Maraş dondurması şehrin en bilinen lezzeti... Meşhur Maraş biberi ve tarhanası, hemen her fırında günlük çıkan, bölgeye özgü Maraş çöreği de dondurma gibi coğrafi işaretli. Bölgeye has tırtıklı merdaneyle açılan Maraş çöreği çok özel bir lezzet. Çörek stantlarında satılan tuzlu Maraş kıtırını da mutlaka tadın. Orta-yüksek arası diyebileceğimiz bir acılık seviyesindeki Maraş biberi, dünyanın en kaliteli biberleri arasında... İnce açıp serilerek güneşte kurutulan ve D vitaminiyle dolan tarhananın kıtır cipsi hem çorbasını yapmak hem de atıştırmak için şahane bir ürün. Antep fıstığının büyük bir bölümü Maraş’ta üretiliyor. Fıstık ezmeleri, fıstıklı sarma ve baklavaları da çok leziz. Bol baharatlı Maraş sucuğunu, kavurmasını pişiren stantları da kaçırmamak lazım. Toz fıstıkla muska şeklinde sarılan pestilin (samsa sucukların) da bağımlısı olabilirsiniz. Maraş’ın kelle paçası da ünlü; kömür ateşinde 12 saat pişen kolajen kaynağı kelle paçayı da pazarda tadabilirsiniz.