Güncelleme Tarihi:
KULAK ÇORBASI (ŞANLIURFA) (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 250 gr çiğköftelik et
- 8 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 kg yoÄŸurt
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Kulak için
- 1 yumurta
- 3 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı sadeyağ
- Tuz
Üzeri için
- 1-2 yemek kaşığı tereyağı
- Kuru nane
NASIL YAPARIM?
- Un ve sadeyağı bir tencereye alıp kavurmaya başlayın. Unun rengi hafif dönünce et ya da tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakın.
- Un kokusu kaybolunca bir kâseye yoğurdu alın, içine 1 yumurtayı kırıp iyice çırpın.
- Unlu sudan yavaş yavaş 2-3 kepçe kadar alıp yoğurtlu karışımla güzelce karıştırın.
- Yoğurtlu karışımı tencereye ilave edin.
- Et, karabiber ve tuzu bir başka kaba alın, yoğurup leblebi büyüklüğünde köfteler yapın. Köftelerin tamamını tencereye aktarıp pişmeye bırakın.
- Kulak için bir başka kaba un, yumurta ve tuzu alıp kulakmemesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru bir merdane yardımıyla ince olacak şekilde açın, üçgen parçalar kesin. Kesilen parçaları 2 yemek kaşık sadeyağı koyduğunuz tavada hafif kavurun. Sıcak sıcak hemen çorbanın içine ekleyin.
- Bir başka tavada tereyağı ve kuru naneyi kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip servise sunun.
KARA ÇORBA (MALATYA) (4-6 KİŞİLİK)
- 1’er su bardağı kara nohut, kuru fasulye ve gendime (aşurelik buğday)
- 3 soÄŸan
- 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
NASIL YAPARIM?
- Baklagilleri akşamdan ayrı ayrı kâselerde ıslayın.
- Bir gece suda beklettiğiniz baklagilleri güzelce yıkayıp bir tencereye aktarın. Üzerini çıkacak kadar su ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Baklagiller pişerken soğanları küçük küçük doğrayın. Bir tavada soğanları tereyağında soteleyin.
- Soğanlar şeffaflaşınca salça çeşitlerini ekleyip 5 dakika daha kavurun. Salçalı soğanları pişmekte olan çorbaya ekleyin, tuzla tatlandırın.
SITTIL CAVARA ÇORBASI (HATAY) (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
- 1/2 çay bardağı iri bulgur
- 1 soÄŸan
- 1 lt sıcak su
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
NASIL YAPARIM?
- 1 yemek kaşığı sadeyağı tencereye alın. Piyazlık doğradığınız soğanı ekleyip kavurun.
- Haşlanmış mercimek, sıcak su ve bulguru ilave edin.
- Bulgur pişince çorbayı ocaktan alın.
- Ayrı bir tavaya kalan sadeyağı alın, kırmızı biberi ekleyip yağı kızdırın.
- Çorbayı kırmızı biberli yağla karıştırıp kâselere pay edin. Yanında limon dilimiyle sunun.
KAMHİ ÇORBASI (HAYIR ÇORBASI) (ADANA) (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1/2 kg dövme (aşurelik buğday)
- 1/2 kg gerdan eti
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Kimyon
- Kırmızı biber
NASIL YAPARIM?
- Dövmeleri bir gece önceden ıslayın.
- Ertesi gün yıkayıp etle birlikte tencereye alın, üzerini 2 parmak çıkacak kadar su ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Su yetersiz gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Et kemikten ayrılacak şekilde pişince yani çorbanın malzemesi eriyince kemikleri tencereden çıkarın. Çorbanın kıvamı iyice yoğunlaşınca ocaktan alın.
- Bir tavaya tereyağı, kırmızı biber ve kimyon ekleyip yağı kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip servis edin.
Â
KÖLÜK AŞI (KİLİS) (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 çay bardağı ince bulgur
- 1 orta boy soÄŸan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
NASIL YAPARIM?
- Kırmızı mercimeği yıkayıp bir tencereye alın, üzerine 2-3 parmak çıkacak kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynarken üzerinde biriken köpüğü bir kevgir yardımıyla alın. İnce ince doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun, salça ve pul biberi ilave edin.
- Mercimekler iyice yumuşayınca ince bulguru ekleyin.
- 4-5 dakika sonra soğanlı salçayı katıp karıştırın. Birkaç dakika sonra ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin.
BİR ÖNERİ
Bu tarifte su miktarını arzunuza göre ayarlayın. Pilav kıvamında olsun isterseniz daha az su katın.