Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli

Güncelleme Tarihi:

Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 08, 2023 07:00

İftar çorbasız olmaz diyorsanız ve aynı çorbalardan sıkıldıysanız şef Doğa Çitçi’nin önerilerine göz atın. Doğa Şef, Hatay’dan Şanlıurfa’ya, birbirinden leziz yöresel çorba tarifleri veriyor.

Haberin Devamı

KULAK ÇORBASI (ŞANLIURFA) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 250 gr çiğköftelik et

- 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

- 2 yemek kaşığı un

- 1/2 kg yoÄŸurt

- 1 yumurta

- 1 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)

- 1 çay kaşığı karabiber

- Tuz

Kulak için

- 1 yumurta

- 3 su bardağı un

- 2 yemek kaşığı sadeyağ

- Tuz

Üzeri için

- 1-2 yemek kaşığı tereyağı

- Kuru nane

NASIL YAPARIM?

- Un ve sadeyağı bir tencereye alıp kavurmaya başlayın. Unun rengi hafif dönünce et ya da tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakın.

- Un kokusu kaybolunca bir kâseye yoğurdu alın, içine 1 yumurtayı kırıp iyice çırpın.

- Unlu sudan yavaş yavaş 2-3 kepçe kadar alıp yoğurtlu karışımla güzelce karıştırın.

- Yoğurtlu karışımı tencereye ilave edin.

- Et, karabiber ve tuzu bir başka kaba alın, yoğurup leblebi büyüklüğünde köfteler yapın. Köftelerin tamamını tencereye aktarıp pişmeye bırakın.

Haberin Devamı

- Kulak için bir başka kaba un, yumurta ve tuzu alıp kulakmemesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru bir merdane yardımıyla ince olacak şekilde açın, üçgen parçalar kesin. Kesilen parçaları 2 yemek kaşık sadeyağı koyduğunuz tavada hafif kavurun. Sıcak sıcak hemen çorbanın içine ekleyin.

- Bir başka tavada tereyağı ve kuru naneyi kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip servise sunun.

KARA ÇORBA (MALATYA) (4-6 KİŞİLİK)

- 1’er su bardağı kara nohut, kuru fasulye ve gendime (aşurelik buğday)

- 3 soÄŸan

- 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- Tuz

NASIL YAPARIM?

- Baklagilleri akşamdan ayrı ayrı kâselerde ıslayın.

- Bir gece suda beklettiğiniz baklagilleri güzelce yıkayıp bir tencereye aktarın. Üzerini çıkacak kadar su ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.

- Baklagiller pişerken soğanları küçük küçük doğrayın. Bir tavada soğanları tereyağında soteleyin.

- Soğanlar şeffaflaşınca salça çeşitlerini ekleyip 5 dakika daha kavurun. Salçalı soğanları pişmekte olan çorbaya ekleyin, tuzla tatlandırın.

Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli

Haberin Devamı

SITTIL CAVARA ÇORBASI (HATAY) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

- 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)

- 1/2 çay bardağı iri bulgur

- 1 soÄŸan

- 1 lt sıcak su

- Tuz

- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

- 1 yemek kaşığı sadeyağı tencereye alın. Piyazlık doğradığınız soğanı ekleyip kavurun.

- Haşlanmış mercimek, sıcak su ve bulguru ilave edin.

- Bulgur pişince çorbayı ocaktan alın.

- Ayrı bir tavaya kalan sadeyağı alın, kırmızı biberi ekleyip yağı kızdırın.

- Çorbayı kırmızı biberli yağla karıştırıp kâselere pay edin. Yanında limon dilimiyle sunun.

Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli

KAMHİ ÇORBASI (HAYIR ÇORBASI) (ADANA) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

- 1/2 kg dövme (aşurelik buğday)

- 1/2 kg gerdan eti

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Tuz

- Kimyon

- Kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

- Dövmeleri bir gece önceden ıslayın.

- Ertesi gün yıkayıp etle birlikte tencereye alın, üzerini 2 parmak çıkacak kadar su ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Su yetersiz gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.

- Et kemikten ayrılacak şekilde pişince yani çorbanın malzemesi eriyince kemikleri tencereden çıkarın. Çorbanın kıvamı iyice yoğunlaşınca ocaktan alın.

- Bir tavaya tereyağı, kırmızı biber ve kimyon ekleyip yağı kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip servis edin.

Â

Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli

Haberin Devamı

KÖLÜK AŞI (KİLİS) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1,5 su bardağı kırmızı mercimek

- 1/2 çay bardağı ince bulgur

- 1 orta boy soÄŸan

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 1/2 su bardağı zeytinyağı

- Tuz

- 1 tatlı kaşığı pul biber

NASIL YAPARIM?

- Kırmızı mercimeği yıkayıp bir tencereye alın, üzerine 2-3 parmak çıkacak kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynarken üzerinde biriken köpüğü bir kevgir yardımıyla alın. İnce ince doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun, salça ve pul biberi ilave edin.

- Mercimekler iyice yumuşayınca ince bulguru ekleyin.

- 4-5 dakika sonra soğanlı salçayı katıp karıştırın. Birkaç dakika sonra ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin.

Ä°steyene yeÅŸil mercimekli, isteyene gerdan etli

BİR ÖNERİ

Haberin Devamı

Bu tarifte su miktarını arzunuza göre ayarlayın. Pilav kıvamında olsun isterseniz daha az su katın.

BAKMADAN GEÇME!