Güncelleme Tarihi:
Instagram hesabımızda bu hafta (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz domatesli makarna mı yoksa domatesli pilav mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü domatesli makarnayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Domatesli makarnanın sosunu nasıl hazırlarsınız, içine şeker ve biraz da salça katar mısınız? Sosa hangi baharat çeşitlerini eklersiniz? Domatesli pilav pişirirken domatesi rendeler misiniz yoksa küp küp mü doğrarsınız? Tercihiniz zeytinyağı mı tereyağı mı? Leziz bir domatesli makarna ve domatesli pilav için püf noktalarınız neler? Bu iki lezzeti hangi yemeklerle birlikte sunuyorsunuz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@bfuo: “Benim için fesleğenli, domatesli makarna bir numaradır.”
@esirel: “İkisine de bayılırım. Makarnaya da pilava da rendelenmiş domates veya yazın evde hazırlanmış domates sostan koymak en güzeli...”
@selmaozdogan: “Domatesli pilav yapmak bana zor geliyor. O nedenle domatesli makarna diyorum. Yanında bonfile ve salatayla...”
@arzugi: “Domatesli pilav önceliğim. Rendelenmiş bol domates ve zeytinyağıyla yaparım ama tadını güzelleştirmek için içine azıcık da tereyağı da eklerim. Yanına karpuz ve soğanlı domates salatasıyla servis ederim. Domatesli makarnanın sosuna da sarımsak, fesleğen ve karabiber ilave ederim. Yanında patlıcan ve biber kızartmasıyla iyi olur.”
@sukranozdogan: “Domatesli pilav severim ve sık yaparım. Domatesi rendeleyip pirinçle biraz kavururum. Tabii ki tereyağlı pişiririm. Ama domates var diye su oranını azaltmıyorum, 1 bardak pirince 1.5 bardak su katıyorum.”
@zilliko: “Çocukluğumda yaz aylarının geldiğini anladığım yemeklerden biriydi domatesli pilav. Hem zeytinyağı hem de tereyağı koyarak yaparım.”
@morbay75: “Güzel yapılmış bir domatesli pilavdan lezzetlisi yoktur.”
Şef Ebru Omurcalı’dan öneriler...
İyi bir domates sosu için domatesin lezzetli ve koyu renkli olması önemli.
Domates sosunu közlenmiş domates ve kapya biberlerle de yapabilirsiniz, köz tadı nedeniyle sosun lezzeti katlanacaktır.
1 kilo domatesle yaptığınız sosa, 2 çorba kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker eklemenizi öneririm. Sarımsak, fesleğen, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve varsa toz parmesan da müthiş bir etki yapacaktır.
DOMATESLİ PİLAV
Domatesli pilav pişirirken sade pilav yaparken kullandığınız suyun yarısı kadar su kullanın. Eşit oranda zeytinyağı ve tereyağı koyun. Domatesleri küp küp doğramak yerine rendelemeniz de daha homojen bir yapı elde etmenizi sağlayacaktır. Dilerseniz küçük bir soğanı minik minik doğrayıp yağda kavurabilir ve ardından pirinci ekleyerek pişirebilirsiniz.
Baharatsız yapılmış, hazır bir domates sosunuz varsa üzerine sıcak su ve yağı ekleyip kaynatın. Pirinçleri ilave edip pilavınızı salma yöntemiyle pişirebilirsiniz.