Güncelleme Tarihi:
1- YARIM ASIRLIK REÇETE
Baylan, İstanbul
Aromasının iyice oturması için limon kabukları şekerle birlikte dinlendiriliyor, limonataya (45 lira) çok az portakal suyu da katılıyor. Ebru Erke “Yarım asırdır aynı tarifi kullanıyorlar” diyor. Bebek, Kadıköy ve Karaköy’de şubeleri var. Çiğdem Alagök’ün de favorilerinden. (0216) 346 63 50
2 - BİR GÜN ŞEKERDE BEKLİYOR
Lucca, İstanbul
Bebek’teki işletme için Ebru Erke “Barı başarılıdır. Limonatalarını (35 lira) da tek geçerim” diyor. Limon şekerle ezilip bir gün bekletiliyor, daha sonra su katılıyor. Naneli ve çilekli gibi çeşitleri de var. Çağdaş Ertuna’nın da önerisi. (0212) 257 12 55
3 - ŞEKERSİZİ DE YAPILIYOR
House Cafe, İstanbul
Çağdaş Ertuna’ya göre burası limonata denince akla gelen ilk adreslerden ve limonataları (59 lira) dengeli tatlı-ekşi oranıyla son derece ferahlatıcı bir etkiye sahip. Sade, çilekli ve naneli çeşitleri var, hepsi bol elma dilimiyle sunuluyor. Dileyenler şekersiz limonatalarını da deneyebilir. Nişantaşı ve Ortaköy en bilindik şubeleri... Kanyon, Suadiye ve İzmir’de de şubeleri var. (0212) 227 26 99
4 - SUMAKLISI MEŞHUR
Petra Roasting Co., İstanbul
Murat Bozok sumaklı limonatasını (32 lira) öneriyor. Limonları sıkıp suyunu Antakya’dan gelen sumakla bekletiyorlar. Sonra şeker ekleyip biraz daha bekletiyor ve yoğun bir baz hazırlıyorlar. Sipariş gelince taze taze sodayla karıştırarak servis ediyorlar. (0212) 356 10 57
5 - MÜDAVİMİ ÇOK
Gezi Pastanesi, İstanbul
AKM’nin hemen yanındaki ikonik pastane, İstanbul’un simge adreslerinden... Günlük hazırladıkları limonatalarının (30 lira) müdavimi çok. Limonları önce şekerle birlikte bekletiyor, daha sonra limonların suyunu sıkarak hazırlıyorlar. Naneli, fesleğenli ve mevsimine göre çilekli seçenekleri var. Salih Seçkin Sevinç “Ekşisi yerinde, her zaman nefis” diyor. (0212) 919 00 33
6 - BOĞAZ’A KARŞI...
Mangerie, İstanbul
Çağdaş Ertuna, Bebek’teki mekânın balkon kısmında, manzaraya karşı oturup limonata içmenin yerinin bir başka olduğunu söylüyor. Sade ve naneli seçenekleri var. Fiyatı 85 lira. (0212) 263 51 99
7 - ELMALISI DA VAR
Lou Cafe & Bistro, Ankara
Erdal İpekeşen “Ev yapımı naneli ve sade limonataları çok lezzetli. Bardağa buz attırmayı da ihmal etmeyin, hele ki bu sıcaklarda...” diyor. Çilekli, fesleğenli ve elmalı çeşitleri de var. Sade limonata 42, diğerleri 44 lira. Dileyenler limonatayı sürahiyle sipariş edebilir. (0537) 040 68 84
8 - YILLARDIR AYNI TAT
Beyaz Fırın, İstanbul
Klasik (32 lira), naneli, elmalı, narlı, çilekli, karpuzlu ve kavunlu olmak üzere çeşitleri bol. Rafine şeker yerine balla yaptıkları limonataları da var. Yıllardır aynı reçeteyle hazırlanıyor, Salih Seçkin Sevinç “Hep aynı lezzette” diyor. (0216) 349 13 13
9 - PORTAKAL KABUĞUYLA
Reyhan Pastanesi, İzmir
Alsancak’taki köklü pastanenin meşhur limonatası Erdal İpekeşen’in önerisi. Limon ve portakal kabukları rendelenip şekerle yoğruluyor. Sonrasında limon suyu ve su katılıyor. Nanelisi de var. Bardağı 17.50, litresi 45 lira. (0232) 700 19 65
10 - REYHAN AROMALI
Rita, İstanbul
Moda’da tarihi bir köşkte hizmet veriyor, Murat Bozok reyhanlı limonatalarını çok başarılı buluyor. Limon, şeker ve reyhan püre haline getiriliyor, bir gece dinlendiriliyor. Su eklenerek servis ediliyor. Fiyatı 35 lira.(0216) 338 72 72