Güncelleme Tarihi:
Birçoğumuzun hafızasında canlanan bu kareler Şeker Bayramı’nın değişmeyen geleneklerinden. Peki, akide şekerinin, lokumun, çikolatanın ve badem ezmesinin en iyileri nereden alınır? Jürimiz favori adreslerini sıraladı.
1. ASIRLIK TATLAR
Şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir, İstanbul
1777’de kurulan işletmenin Hülya Ekşigil ayva şekerlemesini, Mehmet Yaşin lokumlarını ve akide şekerlerini öneriyor. Tuba Şatana “Kaymaklı lokumu bir harika” diyor. Deniz Gürsoy’un favorisiyse kavrulmuş lokumları ve tahin helvaları (500 gramı 53 lira)... Akide şekerlerinin 300 gramı 30-35 lira arasında değişiyor. Kadıköy, Eminönü, Beyoğlu, Pendik ve Ankara’da şubeleri var. (0216) 336 15 19
2. MENEKŞELİ AKİDE DE VAR
Şekerci Cafer Erol, İstanbul
Deniz Gürsoy narlı lokumlarını, Mehmet Yaşin akide şekerlerini öneriyor. Kadıköy’deki ünlü işletmede damlasakızlı, bergamotlu, menekşeli akide şekeri (kilosu 80 lira civarında) bulunabiliyor. Badem ezmeleri de meşhur. (0530) 494 00 80
3. SAKIZLI LOKUMU EFSANE
Üç Yıldız Şekerleme, İstanbul
1926’da kurulan şekerlemeci için Tuba Şatana “Sakızlı lokumu efsanedir. Bir kaşık bergamotlu çevirme şekeri (‘beyaz tatlı’ olarak da biliniyor) Türk kahvesinin yanına çok yakışır! Meyveli jölelerini, tahin helvasını da tadın” diyor. Deniz Gürsoy badem ezmesini öneriyor (65-75 lira arasında). (0212) 293 81 70
4. KALİTEDEN ÖDÜN VERMEDEN
Altınmarka, İstanbul
Ebru Erke “Dünyanın ikinci en büyük endüstriyel çikolata üreticisi... Batı Afrika’dan gelen ana hasat kakao tanelerini kullanarak kaliteden ödün vermeden üretim yapıyorlar” diyor. Vegan çeşitleri de var. Çikolatalı lokum, draje, bonbon gibi ürünlerini internet sitelerinden sipariş edebilir veya Kahve Dünyası şubelerinden alabilirsiniz.
5. BAYRAM KLASİĞİ MADLEN
Pelit, Ankara
Özel kutularında hem madlen hem de kendilerine özgü çikolata çeşitleri var. Büyük kutu madlen 380 lira. Renkli kaplamalarıyla sevilen badem şekerlerinin 150 gramı 78 lira. İstanbul’da da şubesi var. Mehmet Yaşin ve Teoman Hünal’ın önerisi. (0312) 285 80 00
Hafız Mustafa 1864, İstanbul
Ebru Erke “Şekercilik geleneğini layıkıyla devam ettirmiş bir işletme. Özellikle Sirkeci şubeleri çok nostaljiktir” diyor. Mehmet Yaşin ve Teoman Hünal lokum ve şekerlerini öneriyor. Güllü fıstıklı ve kuşlokumlarının (kilosu 72 lira) yanı sıra şerbetli tatlıları da meşhur. (0212) 527 66 54
7. BADEM EZMESİ DENİNCE...
Meşhur Bebek Badem Ezmesi, İstanbul
Bebek’le özdeşleşmiş gerçek bir klasik. Hülya Ekşigil “Üzerine yok, özellikle badem ve fındık ezmesi şahane” diyor. Tuba Şatana “Badem ezmesi (kilosu 600 lira) denince akla gelen ilk yer” diye ekliyor. (0212) 263 59 84
8. TARÇINLI, NANELİ, LİMONLU...
Tarihi Galata Şekercisi, İstanbul
Deniz Gürsoy tarçınlı, naneli ve limonlu akide şekerlerini öneriyor. Erdal İpekeşen “Kaliteli üretim yapan en eski şekerlemecilerden” diyor. Akide şekerlerinin yarım kilosu 45-65 lira arasında. Mabel çikolata da var. (0532) 236 11 52
9. GELENEKLERİ SÜRDÜRÜYOR
Ali Uzun Şekercilik, Ankara
1935’te Türk lokumuyla başlayan üretimlerine helvadan çikolataya, drajeden badem ezmesine çok çeşitli tatlıyla devam ediyorlar. Erdal İpekeşen “Aile geleneğini sürdüren, tarihi ve çok başarılı bir firma” diyor. Sakızlı lokumun kilosu 160, susamlı akide şekeri 78 lira. (0312) 311 40 88
10. BÖLGENİN SAFRANIYLA
Ali Sezer İmren Lokumları, Safranbolu
1942’den bu yana lokum, helva, şeker ve reçel üretiyor. Bölgenin safranından yapılan meşhur lokumunun yarım kilosu 70 lira. Mehmet Yaşin “Lokumları çok iyidir, şekerlerini de öneririm” diyor. (0370) 712 77 33