Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2005 00:00
Yaz aylarının vazgeçilmezidir dondurma. Hele çocuklar bayılırlar, bu soğuk, meyveli, çikolatalı toplara. Hiç itiraz etmeden her gün, hatta günde birkaç kez yiyebilirler.Biz anne babalarsa hep içimizde bir kuşkuyla yediririz dondurmayı çocuklarımıza. Dondurma, hem temizlik açısından, hem de çocuklarımızın hastalanmasına neden olacağından "sabıkalı" bir yiyecektir. Uzmanlarsa, dondurmanın içerdiği protein, karbonhidrat ve vitamin açısından çocuklara faydalı olduğunu söylüyorlar. Ancak yine de çocuklarımıza aşırı dondurma tüketiminden uzak tutmamızı da öneriyorlar. Aşırı dondurma tüketimi çocuklarda ishale neden olabiliyor çünkü. Dondurmanın boğaz yolu enfeksiyonu riskini arttırdığı da doğru. Ağız içi ısısının düşmesi zaten pusuda bekleyen bakterilerin harekete geçmesine neden oluyor ve bu da enfeksiyon riskini doğal olarak artırıyor. Aldığınız dondurmanın hijyenik koşullarda üretilmesi de çok önemli. Öncelikle dondurmanın pastörize edilmiş sütten üretildiğine emin olmalısınız. Yaz aylarında bakterilerin üremesi çok daha kolay olduğundan, bu konu çok önemlidir. Bunun için; açıkta satılan dondurmalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Anne baba olarak, tüm bu noktalara dikkat ederek çocuklarımızı bu sevdikleri lezzetten mahrum bırakmamak bizim elimizde. Mantarlı Fransız kanepesi4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi4 adet yuvarlak sandviç ekmeği (veya hamburger ekmeği)2
yemek kaşığı ketçap2 adet sosis12-14 adet mantar (taze ye da konserve) 1 adet sivri biber2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri2 yemek kaşığı zeytinyağıSandviç ekmeklerinin üst kısımlarını kapak şeklinde kesip içlerini oyarak boşaltın.Diğer taraftan, sosisleri tavla zarı formunda ( küp küp) doğrayın. Zeytinyağı, ince doğranmış mantar ve yine incecik kıyılmış sivri biberi küçük bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Bu sosisli mantarlı harcı ekmeklerin içine paylaştırın. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Ekmekleri 175 dereceye ayarlı fırında 10 dakika kadar kızartıp çıkarın. İsterseniz ketçapla süsledikten sonra sıcak sıcak servise sunun. Pasta sultan sofrası12 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi8 adet hazır milföy hamuru5 adet orta boy tatlı elma 1 su bardağı toz şekerKreması için1 paket kremşanti1 su bardağı soğuk süt1 paket vanilyalı hazır puding3 su bardağı sütÖnce, 4 adet elmayı soyup yıkayarak rendeleyin. Elma rendesini tencereye aktarıp, üzerine toz şekeri ekleyerek kısık ateşte 6-7 dakika pişirdikten sonra, ocağın altını kapatın. Diğer taraftan, kremşanti ve 1 su bardağı soğuk sütü robotta çırpıp buzdolabında bekletin. Hazır pudingi de üzerindeki tarife göre, 3 su bardağı sütle pişirip, soğumaya bırakın. Milföy hamurların fırına dayanıklı dikdörtgen cam tepsiye kenarları üst üste binecek gelecek şekilde ve kenarlarını yükselterek yerleştirin. Pişerken fazla kabarmaması için, hamuru çatalın ucuyla birkaç yerinden delin. Önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra soğuması için bekleyin. . Buzdolabında bekleyen kremşanti ve soğuk haldeki pudingi karıştırıp mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Son olarak, soğumuş olan milföy hamurlarının içlerindeki boşluğa kremayı düzgünce yayın. Üzerine, önceden pişirdiğiniz elmalı sosu spatula yardımıyla dağıtın. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servise sunun.
button