Lezet'ten buğday bereketi

Güncelleme Tarihi:

Lezetten buğday bereketi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Derme, çatma yüz senelik bir Rum evinin restore edilmesiyle kurulmuş Buğday Restoran. Victor Ananias ve Feride Gürsoy işletiyor. Hayvansal ürünler yemeyen Ananias, sonunda buğdayın doğada oluşturduğu dengeye uygun bir restoran açıyor. Buğday Restoran, özellikle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve vejetaryenlerin uğrak yeri. Hiçbir şey yapay değil. Ne plastik ne ambalaj. Her şey doğadan olduğu gibi sunuluyor.

Buğday mutfağında, tam sızma zeytinyağı, susam yağı, haşhaş ezmesi ve tahin gibi rafine olmamış saf yağlar, deniz tuzu, mevsime ve yöreye ait sebze ve meyveler, protein-vitamin ve yağ dengeleri bozulmamış tam tahıllar ve bunların taş değirmende öğütülmüş unları kullanılıyor. Yemekler İzmir Salihli’nin Gökeyüp beldesinde kendine has malzeme ve teknikle üretilen çömlek tencerelerde yapılıyor. Bu yöntemin toprakta en eski pişirme tekniği olduğunu ve Kızılderililer’den geldiğini söylüyor Ananias.

Buğday’da bulunabilecek doğal ürünlerden bazıları şöyle: Tüm baharatlar, deniz tuzu, bitki çayları, soya eti, soya kıyması, köy sabunu, defne sabunu, keçiboynuzu tozu, saç kili, küllü su, ev yapımı müsli...

Vejetaryenlik kaça ayrılır?

Vejetaryenler beş gruba ayrılıyor. Birinci grup; tavuk, balık gibi beyaz et, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdalar yerken, sadece kırmızı et yemiyor. İkinci grupta kırmızı ve beyaz et yok, ama süt ve yumurta var. Üçüncü grup, embriyon içerdiği için etin yanında yumurta da yemiyor. Dördüncü gruptaki vejetaryenler sadece tahıl ve bazı sebze yemekleri yiyorlar. Son gruptakiler ise et, süt, yumurta gibi hiçbir hayvansal gıdayı almıyorlar.

Buğday Restoran Bodrum’da eski mahallelerin olduğu bir alanda iki katlı bahçeli bir Rum evi. Burada yapay olan hiçbir şey yok.

Balkabaklı bulgur çorbası

Malzemesi

1 soğan, 1 dolmalık biber, 4 diş sarmısak, 1\2 kg ayıklanmış balkabağı, 1 kahve fincanı bulgur, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kereviz, 5 su bardağı su, tuz, yenibahar

Hazırlanışı

Soğanı ve diğer sebzeleri iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Tencerede sırasıyla soğan, biber, sarmısak ve bulguru kavurun. Bu karışıma kereviz ve kabağı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Tencereye bir bardak su, salça, tuz ve yenibahar ekleyin. 10-15 dakika hepsini karıştırarak kavurun. Dört su bardağı su ilave ederek kaynatın. Kaynayınca altını kısın. Bir süre sonra ocaktan alın ve dinlendirin.

Falafel

Malzemesi

1\2 kg nohut, 1 kahve fincanı kişniş, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 baş sarmısak, 1 demet maydanoz, 1 demet, dereotu, tuz

Sos malzemesi

1\2 fincan tahin, 1\2 limon suyu, 4 yemek kaşığı su, 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Nohudu akşamdan ıslatın. Daha sonra blenderdan geçirin. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. Tüm baharatları, maydanoz ve dereotunu nohuda ilave edin ve elle yoğurun. Karışımı parçalara ayırarak elinizde köfte biçimi verin. Kızgın yağda nohutlu köfteleri kızartın. Sosun tüm malzemesini, kıvamı pürüzsüz olana kadar karıştırın. Sosu falafellerin üstüne dökerek servis yapın.

Tam pirinç salatası

Malzemesi

1.5 su bardağı su, 1 su bardağı tam pirinç, 1 kırmızı dolmalık biber, 1 yeşil dolmalık biber, 1 kıvırcık, 6-7 taze soğan, 1\2 demet maydanoz, 1\2 demet dereotu, 2 havuç, 1 küçük kereviz

Hazırlanışı

Suyu kaynatın, tuz ve zeytinyağı ekleyin. Pirinci kaynar suya atarak kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Biberler, kıvırcığı, yeşil soğanı, maydanoz, dereotu, kereviz ve havucu ince ince doğrayın.

Doğranmış sebzeleri pişirdiğiniz pirince ilave ederek servis yapın.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!