Leopar deseni ya seversiniz ya nefret edersiniz

Güncelleme Tarihi:

Leopar deseni ya seversiniz ya nefret edersiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2008 00:00

Leopar deseni güçlü, ateşli, seksi, tahrik edici, akılda kılıcı, dili damağa yapıştırıcı, soluk kesici bir şey midir? Yoksa ucuz, avam, bayıltıcı, tüyler ürpertici, erkekleri de keçileri de kaçırtıcı bir şey midir? İşte büyük bir muamma. Sonuç mu? Kadınlar ikiye ayrılıyor: Leopar deseni giyebilenler ve giyemeyenler. Erkekler de ikiye ayrılıyor: Leopar deseni giymiş kadınlardan etkilenenler ve gördükleri anda arkalarına bile bakmadan kaçmak isteyenler. Son olarak moda tasarımcıları da ikiye ayrılıyor: Leopar desenli kumaş kullanarak tasarım yapabilenler ve yapamayanlar...

Baştan söyleyelim leopar deseni bu seneye has bir şey değil. Dört belki de beş sezondur var. Ama geçen yıllarda aralardan göz kırpardı, 2008-2009 sonbahar-kış sezonunda bangır bangır geldi. Ayakkabıdan çoraba, çantadan şapkaya, gece elbisesinden iç çamaşırına kadar her şeyin leoparlısı mevcut.

Peki bu durumda ne yapacaksınız? Birinci kural moda oldu diye kendinizi leopar desenli bir şeyler alıp giymeye zorlamayacaksınız. Bugüne kadar leopar konusunda nasıl bir tavır aldıysanız onu sürdürmeye devam. Çünkü tecrübeyle sabittir ki leopar sevgisi sonradan kazanılmıyor. İnsanların büyük bir çoğunluğu leopar desenini ya seviyor ya da nefret ediyor.

ÜÇ MARKA YARIŞIYOR

Oyunuz "seviyorum"dan yanaysa hangi markanın ne yaptığını anlatmaya başlayabiliriz. Leopar desenli kumaş kullanımı konusunda yarışan üç marka var. Dolce&Gabbana, Blue Marin ve Roberto Cavalli. Bu sene Polo Ralph Lauren de onlarla rekabet ediyor. DKNY’de leoparlı fötr şapka göze çarpıyor, Michael Kors’da leopar deseni çanta olarak karşımıza çıkıyor. Steve Madden, Giuseppe Zanotti gibi markalar leopar desenli topuklu ayakkabı ve babet yaptı. Hepsini bir arada görmek istiyorsanız Beymen ve Harvey Nichols’a bakmanızı öneririz.

LEOPAR PANTOLON RİSKLİ

Leopar desenini kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine gelince... Eğer bir düğüne gitmiyorsanız ya da assolist değilseniz siz siz olun baştan aşağı leopar deseni giyinmeyin. Çünkü bir zamanların şaşı bak şaşır resimlerinde olduğu gibi, fazla göz yoruyor, fosforlu fener gibi dikkat çekiyor. Düz renk bir pantolon ya da etek üstüne leopar desenli bir üst giymek daha uygun olacaktır. Peki leopar desenli pantolon ya da etek üstüne düz bir üst giyilebilir mi? Etek konusuna bir itirazımız yok ama pantolon biraz sakat. 36 bedenden büyükseniz ve bacak boyunuz 1,50’den kısaysa leopar desenli pantolon yasak. Çünkü görüntü kirliliği yaratıyor.

Sıra aksesuvarlarda. Zarif ve kibar aksesuvarlarda leopar deseni iyi duruyor. Örneğin toka, babet, yuvarlak burunlu bir ayakkabı, kemer, belki küpe... Ama sivri burunlu, iğne topuklu, diz üstü çizme leoparlı olunca yine olmuyor. Seksi tasarım seksi deriyle birleşiyor, ikisi birbirini götürüyor, geriye basitlik kalıyor.

LEOPAR DEYİNCE AKLA GELENLER

Unutulmaz dizi Evli ve Çocuklu’nun seksi karakteri All Bundy’nun karısı Peg Bundy’nin neredeyse tüm kıyafetleri.
/images/100/0x0/55eae103f018fbb8f89c8475

Siyasetin stil ikonu Nimet Çubukçu’nun leopar desenli paltosu.

Emine Erdoğan’ın leopar desenli türbanı ve aynı ton sarı yüzüğü.

Süper babaanne Tina Turner’ın vahşi, seksi ve yıllara meydan okuyan leopar kıyafetleri.

Leopar deseninin seksi bir imaj kazanmasında büyük rolü olan Marilyn Monroe ve leopar desenli elbisesi ile uzanarak verdiği pozu.

Ahu Tuğba, Suzan Avcı ve biricik Afroditimiz Banu Alkan.

Gece hayatına olan sevgisi ve enerjisiyle takdir ettiğimiz Semra Özal. Sayın Özal’ın bir zamanlar gardırobundaki her iki şeyden biri leopar desenliydi. Fatih Ürek’i dinlemeye gittiğinde hep onları giyerdi.

Leoparın imajını yükselten en önemli isim Kate Moss.

Leopar deseninden Coca-Cola şişesi bile tasarlayan, leopar desenli çarşaflarda uyuduğu tahmin edilen tasarımcı Roberto Cavalli.

Sevgilisi Dodi El Fayed’in teknesinde leopar desenli mayosuyla paparazzilere yakalanan Prenses Diana.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
/images/100/0x0/55eae103f018fbb8f89c8477

Leoparın benekleri parmak izi gibi farklıdır


Malum leopar, panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri. İsmi de Latince leo (aslan) ile panter manasında kullanılan pard kelimelerinin birleşiminden geliyor. Leopar, aslan, kaplan ve jaguar gibi büyük kedilerin içinde en küçük cüsseli olanıdır. Kimbilir bu yüzden kadına en yakınıdır. Büyük kedilerin içinde en iyi ağaca tırmanabilen türdür. Post rengi ve tüy uzunluğu yaşam alanına göre değişir, parlak sarımsı kahverengiden koyu sarımsı pas rengine kadar farklılık gösterebilir. Üstünde siyah benekler bulunur. Postlarının üstündeki siyah benekleri, yapraklar arasında daha kolay kamufle olarak sezdirmeden avına yaklaşmasını sağlar. Postunun üstündeki benekler, insanların parmak izi gibi her hayvanda farklıdır.

EVET DİYEN DE VAR, HAYIR DİYEN DE

Kanat Atkaya

Leopar giyen kadınlar için ’gürültücü olurlar’ diye düşünürüm


Bu moda ilk çağlarda, insanlığın avcı/toplayıcı döneminde armut bir avcının hanımına "Aha bunu avladım, kürkünü giy kadın" demesiyle başlamıştır. Komşu mağaradaki kadının kocasına "Elalem karısına leopar avlıyor, sen bütün gün dağ sıçanı peşindesin! Tembel hayvan, koala, tapir!" diye yüklenmesiyle leopar kürkünün metalaşma süreci başlamıştır.

Leoparlar desenleri sayesinde doğanın en iyi kamufle olan sessiz avcılarıdır. Oysa leopar desenli modellere yönelmiş kadınlar hakkında "Gürültücü olurlar" diye düşünürüm. Leopar, geyik, tekir kedi gibi desenleri giyen insanları şık bulmadığımı, hoşlanmadığımı söyleyeyim yeter. Vamp olmak isteyen, tayyörle de olur; o başka hadise...

Suzan Avcı

Vahşi olduğu için seviliyor


40 yıl önce bir filmde giydim ilk defa. Leopar desenli, imitasyon bir kürktü. O kadar dikkat çekti ki uzun yıllar konuşuldu. Gerçek olmadığını söylemekten dilimde tüy bitti. Ben leopar deseninin vahşi görüntüsünden ötürü sevildiğini düşünüyorum. Galiba hanımlar bu vahşilik sayesinde daha cazibeli görünmek istiyorlar. Filmlerde giydim ama günlük hayatımda giyemiyorum. Giysem yakışır ama ben herkeste olanı giyip çıkarmayı sevmiyorum.

Arzu Kaprol

Klişe ve yaşlı buluyorum

Ben leopar desenli kumaştan tasarım yapamayanlar grubuna giriyorum. Muhtelif denemeler yaptımsa da başarılı olamadım. Bunu leoparın "derin" felsefesini idrak edememiş olmama bağlıyorum. Ben o deseni yalnızca leoparın üzerinde seviyorum. Desen kullanırken tutucuyum. Doğada zaten varolan, kendi tasarlamadığım bir deseni hiç kullanamıyorum. O desene benim kattığım hiçbir şey yok. Belki buna tasarımcı egosu diyebilirsiniz. Ayrıca leopar desenini klişe ve yaşlı buluyorum. Bugüne kadar leopar desenli kumaştan tasarlanmış hiçbir elbiseyi beğenmedim.

Haşmet Babaoğlu

’İçimde yırtıcı bir kedi var’ demek gibi bir şey herhalde!

Bugün bir desen düşünün ki hem Banu Alkan’ı hem de Cindy Crawford’u çağrıştırsın! Nedir o? Kesinlikle leopar desenli bir giysidir. Ara ara leopar desenli giysi ve aksesuvarları iç bayıcı ve "basit" bulurum. Giyilmesin isterim. Sonra dümdüz ve zarif siyah elbisesinin altına leopar babet ayakkabı giymiş salınarak yürüyen bir kadın çıkar karşıma;dilim tutulur, bayılırım...

Gücü falan çağrıştırmaz, o kadar çocuk değiliz canım! Ama büyük kedilerin büyülü güzelliğinden bir parçayı üzerinde taşımak etkileyicidir. "İçimde yırtıcı bir kedi var" demek gibi bir şeydir herhalde! O yüzden gülünç kaçmayacak bir ölçüde tutmak gerek. Sanırım en iyisi doğrudan giyside değil de ayakkabı ve aksesuvarlarda kullanmak. Bir de çok kilolu kadınlarda iyi durmuyor. Leopar desen "şirin"liği kaldırmıyor.

Cengiz Abazoğlu

Leopar kadını dikkat çeker


Leopar koleksiyonlarımda kullanmayı sevdiğim bir desen. Özellikle yorumlanmış, farklılaşmış leopar desenini tercih ediyorum. Leopar kadının daha iddialı olmasını sağlıyor. Kadın desenin kuvvetinden dolayı girdiği her ortamda dikkat çekiyor. Seksi olarak algılanıyor ama ben yalnızca cinselliği çağrıştırdığını düşünmüyorum. Şifon malzemeden yapılırsa leopar bir elbise romantik bile gözükebilir.

Gülben Ergen

Elbisemin astarı leopar olabilir


Son yıllarda nedense leopar desenli elbiseler bana fazla kadınsı ve modernlikten uzak geliyor. Daha seksi olma çabasını çağrıştırıyor. Seksi olunacaksa dantel de aynı etkidedir. Ben danteli tercih ederim. Leopar desen kullanmak zorundaysam içine bir renk girsin, kumaşı sıcaklaştırsın isterim. Ama siyah düz elbisemin astarı leopar olabilir. O astar bedenimle elbise arasındadır, bana özeldir. Kısacası eskiden seviyordum ama şimdilerde leoparı daha geride ve gizemli bir şekilde kullanıyorum.

Asla unutmayın

Leopar desenli kıyafet giymek aslında bir seçim. Gecenin en akılda kalıcı kadını olmak isteyip istemediğinize böyle karar veriyorsunuz. Bir davete gittiğinizde ne kadar şık olduğunuz en fazla iki gün hatırlanacaktır. Ama leopar desenli bir elbise giymişseniz iyi de olsa kötü de dursa hiç unutulmayacaktır.

Uyarı

Eğer 25-35 yaş arasındaysanız, yanık tenli ve zayıfsanız her türlü leopar desenini özgürce giyinebilirsiniz. Ama aksi gibi tüm dünyada 40 yaş üstündeki tombul hanımlar leopar giymeyi tercih ediyor. Yapmayın hanımlar. İyisi mi siz bu içinizdeki hayvan sevgisini ormanda bırakın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!