Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2004 00:00
Ne Eminönü’nde
balık ekmek satan tekneler var artık, ne de Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerde tek tük kalmış olan seyyar helvacılar.Çocuklarımız leblebi helvasını, susamlı, fındıklı, yer fıstıklı krokanları nereden alacak? Ya leblebi unu. Akideyi, bonbonu, şemsiye çikolatayı, elma şekerini, horoz şekerini, kos helvayı, kuş lokumunu masallarda kalmaktan kurtarıp inatla üreten birkaç büyük firma da olmasa, geçmişin izlerini süremeyeceğiz. 23 Nisan törenlerinde sezonun ilk dondurmasını seyyar dondurmacıdan yiyip, kaçamaklar yapamayacak çocuklar. Günümüz çocukları o nedenle mi heyecansız acaba, bir ateş böceği gördüğümüz zaman bizim yüreğimiz pır pır ederken...İnce noktalarKızartma yaparken yağın içine biraz tuz serptiğinizde yağın sıçramadığını göreceksiniz. Ayrıca, kıartma yağına su damlamaması da yağın sıçramamasında etkili olacaktır.Baharatlı rokalı karides6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi10-12 adet kabuklu karides3
yemek kaşığı sirke4 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı hardal1 çay kaşığı tuz, karabiber1 çay kaşığı kişniş1 demet roka1/2 su bardağı ılık suÖncelikle kabuklu karidesleri iyice yıkayıp süzün. Üzerine çıkacak kadar su koyup, sirkeyi de ilave ettikten sonra orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika haşlanan karidesleri ocaktan alıp süzdükten sonra ılınınca kabuklarını soyun. Öte yandan, zeytinyağını bir tavaya koyup üzerine karidesleri ilave edin. Üzerine tuz, karabiber hardal ve kişnişi ekleyin. Yıkayıp süzdüğünüz roka yaprakalrını da inceince doğrayın. Karideslein üzerine rokaları ekleyip suyu da ilave ederek 10 dakika daha pişirin. kendi sosuyla ve sıcak olarak servise sunun. Muzlu kayısı tatlısı10 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi20 adet kuru kayısı1 su bardağı toz şeker20 adet ceviz tanesi3 adet muzKayısıları yıkayıp iki su bardağı suda 1 saat bekletin. Sonra, kayısıları suyu ile birlikte tencereye koyup, bir su bardağı şekerle kısık ateşte 10 dakika pişirin..Soğuduktan sonra kayısıları servis tabağına dizin. Üzerine dilimlenmiş muz dilimlerini yerleştirin. Cevizlerle süsleyip, kayısıların suyunu da üzerlerine gezdirerek servise sunun.
button