Bir yandan da evler küçülüyor. Bu gelişmelere mobilya tasarımı da ayak uyduruyor. Artık çok bölmeli, gizli kapakları olan, her yere taşınabilen, az yer işgal eden, çok fonksiyona sahip çalışma üniteleri geliştiriliyor. Laptop,
işimizi kolaylaştırırken sağlığımızı da zorluyor. İskelet yapımızı bozabiliyor. Bu nedenle mobilyacılar, daha ergonomik, daha sağlıklı çalışma sandalyeleri ve masalar yapmak için sürekli yeni arayışlar içinde. Önde gelen mobilya markalarına, çalışanlar için son dönemde geliştirdikleri yeni çözümleri sorduk.
Dizüstü (laptop) bilgisayar son yıllarda çalışanların ayrılmaz bir parçası. Ancak, masa başında laptop kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Boyun ve bileklerde meydana gelen bu rahatsızlıkların önüne geçmek için, laptop ekranını göz seviyesine yükseltmeniz, ergonomik açıdan doğru oturmanız, yani buna uygun sehpa, masa ve koltuk seçmeniz lazım.
Bu durumda tasarımcılar da laptop kullanıcıları için yeni çözümler üretmeye uğraşıyor. Laptoplar için tasarlanmış hareketli bilgisayar tepsileri yatak odalarında, salonlarda ve bahçelerde rahatlıkla kullanılabiliyor:
Nurus ve Nuxx mağazalarında satılan Jellyfish laptop sehpası, istenilen şekilde hareket eden, inip yükselebilen, böylece üstündeki bilgisayar ekranını rahatlıkla görmenizi sağlayan bir sehpa. Hi&Lo isimli koltuk ve hareketli sehpa sistemi çok rahat taşınabiliyor, heryerde kullanılabiliyor.
Ica Home&Garden’ın tekerlekli çalışma masalarında da hareketli laptop bölümleri var, yükseklik ve açıları ayarlanabiliyor, seviyesi ayarlanabilen mouse rafı da var.
Alparda Mobilya’da da dizüstü bilgisayarın vücut duruşunu bozmadan kullanılabilen bilgisayar masaları mevcut.
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEMELER YÜKSELİYOR
Çalışma masalarında en çok tercih edilen malzemelerin başında net ve modern görünümüyle lake ahşap var. Tabii başta meşe olmak üzere, doğal ve koyu cilalı ahşap hiçbir zaman modası geçmeyen bir alternatif. Deri çalışma masaları da bu sezon moda. Geri dönüşümlü malzemeler her yerde olduğu gibi çalışma masalarında da yükselişte. Kanserojen olmayan ara malzemeler, su bazlı tutkal ve su bazlı cilayla işleniyor. Anne babalar çocuklarının sağlığını düşünerek daha çok bu tür ürünleri tercih ediyor.
Sandalyelerin sırt kısmı terletmesin diye fileyle kaplandısandalyeleri de en az masalar kadar önemli. İnsan ergonomisinin gereği olan girinti ve çıkıntılar, sandalyenin oturma ve sırt bölümlerine en iyi şekilde yansımalı. Bel ve boyun desteği, yükseklik ve yön ayarlı kollar, bel, boyun ve bilek bölgelerindeki problemlerin önüne geçiyor. Sandalyelerin hareketlerinizi sınırlamayan bir esnekliğe sahip olması gerekiyor. Nefes alan file sırtlar da önemli yenilikler arasında; böylece insanın sırtı terlemiyor. Örneğin Nurus’un Me Too modeli bu özellikleri sunuyor. Koleksiyon Mobilya’nın Tristan tasarımında da file sırt döşemesi var. Sandalyeci de, fileli, bel destekli, başlıklı, sırtı kademeli olarak arkaya yatabilen ürünler üretiyor. Alparda Mobilya, insan hareketine rahatlıkla uyum sağlayan Glide-Tec adlı bir yöntemle sandalye yapıyor.
Çalışma masası toplantı alanı veya yemek masasına dönüşüyorÇalışma masalarının istenildiği zaman başka amaçlar için kullanılan modelleri, stüdyo evlerde yaşayanlar tarafından tercih ediliyor:
Habitat’ın bir modeli, kapalıyken
yemek masası, açıkken çalışma masası olarak kullanılıyor.
Nurus’un Gate isimli tasarımı önce çalışma masası olarak kullanılan bir alan sağlıyor, ihtiyaca göre toplantı alanına dönüştürülüyor.
Koleksiyon Mobilya’nın Calvino tasarımı iki veya dörtlü çalışma alanları halini alabiliyor, aynı zamanda bir banko sistemi oluyor. Masalar gerektiğinde birleştiriliyor, perdelerle ayrılabiliyor.
Çalışma masalarının odanın dekorasyonuna uyum sağlaması için de yenilikler düşünülüyor. Örneğin Habitat’ta masalar ve ayakları ayrı ayrı satılıyor. Böylece parlak siyah, beyaz, kırmızı lakelerden meşe ve koyu meşeyi, deri dahil pek çok kaplama malzeme, klasik ve modern metal, ahşap ayaklar bütünleyebiliyor.
Çalışma masası gizli saklı gözleriyle sadece çalışmaya değil, saklamaya da yarıyorÖteden beri çalışma masası, sadece üzerinde yazı yazılan bir masa değil, aynı zamanda insanın kağıtlarını, kalemlerini etrafı dağıtmadan yerleştirebileceği, göz önünde olmasını istemediği belgeleri kolaylıkla saklayabileceği bir depolama alanı. Mobi Mobilya’nın tasarımcı Raşit Karaaslan, eski zamanda mürekkep hokkalarının, kalemlerin ve küçük kağıtların rahatlıkla konulabildiği küçücük bir sürü gözden oluşan çalışma masalarını örnek gösteriyor.
Bugün de durum farklı değil. İyi bir çalışma masasının eşya saklama üniteleri, gizli gözleri, hareketli küçük dolapları olması gerekiyor. Bunlar sayesinde bir çalışma odanız yoksa bile, evin içi dağılmıyor, işler kolaylaşıyor.
Raşit Karaaslan, duvara dayanmayan masaların da kolaylık sağladığını söylüyor: "Bu durumda bildik masa formunun dışına taşabilirsiniz ve alışılmışın dışında bölmeler, küçük depolama alanları, kolay görülüp anlaşılamayacak bölmeler yapma şansı doğar."
Bugün çalışma masalarında makyaj malzemeleri veya puro saklamak için bile gizli bölmeler eklenebiliyor:
Örneğin Habitat mağazalarında, masaların ayaklarına ihtiyaca göre istenilen sayıda raf ve çekmece ilave ediliyor.
Nurus’un I/X modeli tercihe bağlı olarak çeşitli depolama birimleriyle kişiselleşiyor; aksesuar, puro ve makyaj kutuları eklenebiliyor.
Alparda Mobilya, evler için üretilen çalışma masalarına özel dosya, klasör, kitap ve dergilerin saklanması için üniteler ekliyor.
ÇALIŞIRKEN IŞIĞI SOLDAN ALINBilgisayar başında çalışmak, kitap okumak, not tutmak gibi işleri en verimli şekilde yapabilmek için doğru aydınlatmayı seçmeniz önemli. Işık yansıma yaparak gözlerinizi rahatsız etmemeli. Bu yüzden eklemli, esnek boyunlu, ayarlanabilir akrobatik lambalar kullanmak en iyisi. Katlanabilir lamba modelleri kullanmadığınız zamanlar yer işgal etmiyor. Işık kaynağının soldan gelmesi de aydınlatmadaki temel kurallardan biri. Bu yüzden çalışma masanızı evinizde bu kurala göre yerleştirmelisiniz. Gün ışığının olmadığı saatlerde aydınlatma elemanı masanın sol tarafında olmalı.