Güncelleme Tarihi:
Laminant parke, masif ahşapa oranla çok daha ucuz olan 8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yonga levhaların, yüksek ısı altında yapıştırılması suretiyle üretilir. Büyük tabakalar halinde üretilen bu levhalar istenilen boyutlarda kesilir ve kullanıma hazırlanır. Laminat parke yüzeylerinin, üretildikleri malzemenin özelliğinden dolayı çizilmesi zordur, kolay darbe almaz ve sistre veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez. Gelişen teknoloji sayesinde artık ıslak zeminlerde bile uygulanabilen laminant parkeler, bu özellikleri sayesinde artık her alanda kullanılır hale geldi.
Ancak tabii ki laminant parke döşeyecekseniz, dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Bu konuda hazırladığımız bir listeyle size seçiminizde yardımcı olmaya çalışacağız.Â
-      İlk düşünmeniz gereken; renk seçimi. Koyu renkler, kullanacağınız mekanı hem daha dar ve basık, hem de tozu diğer renklere oranla daha çok gösterir. Ancak koyu renk parkelerin albenisi yüksektir, mekanı daha lüks gösterir. Döşeyeceğiniz alanın büyüklüğü ve kullanım amacı bu noktada önemlidir.
-      Kullanacağınız mekan ofis ise daha kalın, ev ise daha ince laminant parke seçmeniz, taşıyacağı günlük ağırlığa ve yoğunluğa dikkat etmeniz gerekir. Evlerde 21-23. sınıf, ofislerde ise 31. sınıf ve üzeri parke kullanılmalıdır.
-      Parkeniz, ISO 9002 belgesine sahip olmalıdır. Ayrıca üzerinde yazan ve üretici firmanın verdiği garanti süresi, sadece açılmadan oda sıcaklığında bekletilmesi halinde geçerlidir. Döşeyecek firmanın size mutlaka ek garanti vermesini isteyiniz.
-     ÂLaminant parkelerin mutlaka kapalı halde iken, döşeneceÄŸi mekanda, en az 48 saat normal oda sıcaklığında kalmasına özen gösteriniz. Bu, parkelerin kullanılacağı mekana göre genleÅŸmesini ve hazırlanmasını saÄŸlar. Böylece daha sonra döşemede oluÅŸacak ayrılma veya sıkışmalar önlenmiÅŸ olur.
-      Döşeneceği yüzeyin düzgün ve pürüzsüz olması gerekir. Bunun için döşeyen firmadan zemin ölçümü yapmasını isteyiniz. Ayrıca duvara tam bitişik olarak döşenmemesi gerekir. Mutlaka süpürgelik altında görünmeyen bir esneme payı bırakılmalıdır.
-      En son temizlerken, kesinlikle deterjan kullanılmamalı, sirke ve su ile silindikten sonra kuru bezle üzerinden geçilmelidir. MDF kaplama olduÄŸundan üzerine su dökülmesi veya ıslak bırakılması halinde birleÅŸme noktalarından ÅŸiÅŸme yapabilir.Â