Laleden sonra şimdi de karanfil

Güncelleme Tarihi:

Laleden sonra şimdi de karanfil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2005 00:00

Geçtiğimiz yıl, Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgün’e lale desenleri çizdiren ve bunları yemek takımlarına uyarlayan Herend Porselenleri, bu desenin çok tutması üzerine Gülgün’den yeni bir desen çizmesini istedi. Gülgün de, bu sefer yine Türklere has karanfil desenleri çizip yolladı.

Lalelerden sonra karanfillerinin de Herend ürünlerinde yer almasından gurur duyduğunu anlatan 36 yaşındaki Serdar Gülgün, karanfilli sofra takımlarının tüm dünyadaki Herend mağazalarında satışa çıktığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi’nde işletme okuduktan sonra Londra Üniversitesi’nde Doğu ve Afrika Sanatları bölümünde İslam sanatı yükseklisans eğitimi alan ve halen Londra Üniversitesi ile British Museum’un ortaklaşa düzenlediği kurslarda ‘İslam Sanatı’ dersleri veren Gülgün, ayrıca Vakko için Osmanlı desenli kumaş tasarımları yapıyor.

Karanfil desenler, Herend’in tek bir tabağı bile 50-500 dolar arasında değişen sofra takımlarında kullanılıyor.

TÜM DÜNYADA MERAKLILARI VAR

Herend, 1826’da Macaristan’da Vince Stingl tarafından, ismini aldığı Herend Köyü’nde kuruldu. İlk üretimin yapıldığı fabrika, 1964 yılında restorasyonu yapıldıktan sonra müze haline getirildi. 1826’dan beri üretilen toplam 10 bin 384 parça rengarenk farklı ve orijinal porselen, şimdi bu müzede sergileniyor. Gülgün’ün tasarımları da yine bu müzeye girdi. Herend’in Türkiye’deki meraklıları arasında Caroline Koç, Feryal Gülman, Leyla Akçağlılar, Engin Akın gibi ünlü isimler bulunuyor. Dünyada en çok bilinen Herend koleksiyonerleri ise Prens Charles, Brunei Sultanı, Madonna ve Arnold Schwarzenegger.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!