Güncelleme Tarihi:
Yeşim ÇOBANKENT
Devasa bir proje olan Kuyumcukent kompleksi, 10 milyar dolarlık hacmiyle İstanbul’un altın kapısı. Bundan yaklaşık 2 ay sonra içinde 650 mağaza, 51 restoran ve kafe, 7 sinema salonu, süpermarket, 5 yıldızlı otel, Altın Borsası, Merkez Bankası Grup Merkezi ve Takas Merkezi, Kıymetli Taşlar ve Madenler Borsası ile Darphane temsilcilikleri olacak. Kuyumcukent metropole dönüşüyor yani.
Kemal Merim, yarım asırdır kuyumcu. Meslektaşlarının çoğu gibi çekirdekten yetişmiş, 11 yaşından itibaren Kapalıçarşı’nın tozunu yutmuş. Sahibi olduğu Model Altın’ı şimdilerde yavaş yavaş oğullarına devrediyor. Yaklaşık 5 yıldır gece-gündüz Kuyumcukent projesiyle uğraşıyor çünkü.
Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Merim’e “Kuyumcukent Kapalıçarşı’yı bitirir mi?” diye sorduğumuzda; “Olur mu öyle şey! Benim Kapalçarşı ve Nuruosmaniye’deki dükkânlarım duruyor, orası gözbebeğimiz. Kapalıçarşı civarında geleneksel el sanatı ustalığımızı temsil eden ve küçük günlük işler yapan atölyeleri bırakacağız” diyor. “Esas mesele o civardaki küçük, kaba ve kara atölyelerde yapılan üretim. Hem çalışanlara hem de çevreye büyük zarar veren kezzap ve siyanür gibi maddeleri soluyorduk. Köhne, daracık apartman katlarının çalışma koşulları berbattı. Bu dairelerde 500 kiloluk aletlerle çalıştığımızı düşünsenize.”
1985’te kurulan Kuyumcular Kooperatifi’nin bir “kuyumcu kenti” hayali kurmasının tek sebebi bu değil elbette. Kuyumculuk sektörünün ileri teknolojiyle donatılmış bir alanda gelişmesini ve dünya pazarlarıyla rekabet edebilmesini istiyorlardı. Mücevher üretimi ve ticareti yapan ülkeleri Türkiye’ye çekmek bir başka hedefti. Altın üretiminde dünyada ilk 5’de yer alan kuyumculuğun pazarını genişletmek, markalaşma ve mağazalaşmaya vizyon getirmek gibi meseleleri de vardı.
GELİŞEN BİR ŞEHİR GİBİ
Yenibosna’da 1995’te kurulan Elektrokent, PERPA’ya taşınınca, boşalan arazi Kuyumcukent olarak projelendirildi. O zamandan beri bitmeyen bir inşaatla durmadan büyüyor ve genişliyor.
Burası adının hakkını veriyor. İnsanda gelişmekte olan küçük bir Anadolu kenti hissi uyandırıyor. 2006’dan beri Kapalıçarşı’dan göç eden üretim atölyelerinin bulunduğu atölye blokunun yanı sıra üretilenlerin satıldığı bir alışveriş merkezi bölümü (Kuyumcukent Bazaar) var.
İLK EVLİLİK AVM’MİZ
Atölyeler yüzde 75 gibi bir kapasiteyle çalışsa da Kuyumcukent Bazaar bölümü istenilen canlılığa kavuşamayınca yönetimin aklına parlak bir fikir geldi. Burayı bir evlilik alışveriş merkezine dönüştürmek! Bir farklılık, ayrıştırma ve cazibe merkezi yaratmak. Böylece kapılarını 14 Şubat’ta açacak “Kuyumcukent Wedding Mall AVM” ortaya çıktı.
“ABD ve İspanya’da içinde nikâh salonlarının da bulunduğu evlilik konsepti üzerine kurulu alışveriş merkezleri var. Türkiye’de her yıl 650-700 bin nikâh kıyılıyor. Bunun 125 bini İstanbul’da. Evlilik alışverişine yönelik ürünler Mahmutpaşa, Fatih, Nişantaşı, Bakırköy, Tahtakale, Aksaray ve Zeytinburnu gibi dağınık noktalarda. Çiftler hem zaman kaybediyor hem de fiyatları kıyaslayamıyor. Üreticilere yer vereceğimiz için farklı fiyat aralıkları sunan ürünler tek bir çatı altında toplanacak. Her kesimden insana sesleneceğiz. Normal alışveriş merkezlerinde fermuar bulamazsınız mesela. Oysa burada tuhafiye de olacak” diyerek Kuyumcukent Bazaar’ın bir evlilik alışveriş merkezine dönüşmesinin hikâyesini anlatıyor Kemal Merim.
UCUZ ALTIN VE MÜCEVHERAT
Burada kuyumcular ve sadece alyans satan mağazalarla birlikte evlilikle ilgili akla gelebilecek her şey olacak: Gelinlik, damatlık, çeyizlik, beyaz eşya, mobilya, teknoloji, ev dekorasyonu, ev tekstili, ayakkabı, abiye giyim, seyahat acenteleri, kafe ve restoranlar ile davetiyeciler ilk akla gelenler. Alışveriş yapanlara balayı hediye edilecek, çekilişlerde talihlilere mücevherler dağıtılacak. Zaman zaman evlilik fuarları da düzenlenecek.
Alman gelinlik firması Brillant ve Akay Gelinlik’le sözleşme imzalandı. Akay Gelinlik’in showroom’una kurulacak podyumda, gelinlikler canlı mankenler tarafından sergilenecek. Merkezin içinde yer alması planlanan nikâh dairesi içinde Bahçelievler Belediyesi ile anlaşılmış. “Buraya bekar giren evli çıkıyor” sloganını boşuna kullanmıyorlar yani.
“Her şey yukarıda mutfakta pişiyor ve dükkânda servis yapılıyor” diyor Merim. Böylece aracı-toptancı kârı ortadan kalktığı için, küçük üreticiler piyasa fiyatının altında takı ve mücevher satabilecek. Aklınızda bulunsun, fiyatlar yüzde 10-30 daha ucuz.
AŞKI MEMNU BÜYÜK YÜZÜK SATIŞINI PATLATTI
Kuyumcukent’te altın atölyelerinin yanı sıra, başta pırlanta olmak üzere değerli ve yarıdeğerli taşlarla üretim yapan mücevher atölyeleri de var. Emek yoğun, titiz ve karmaşık bir üretim gerektiren atölyelerin kapıları ya parmak iziyle açılıyor ya da kamerayla kontrol ediliyor. Aşkı Memnu dizisinde kadın oyuncuların taktığı kocaman yüzükler bu modellere olan ilgiyi patlatmış.
HOŞ GELDİN HEYBETLİ VE HAŞMETLİ KUYUMCUKENT
Kuyumcukent İstanbul’da E-5 ve TEM’i birleştiren Basın Ekspres Yolu üzerinde. Yenibosna-Beylikdüzü metro hattının yanı başında. 3 bin araçlık otoparkı var.
971 mücevher üretim atölyesi, 448 toptancı ve destek hizmetleri mağazası, 24 büfe, 12 restoran ve 7 fabrika tipi üretim atölyesi bulunuyor.
Kimyasal atıkları AB standartlarına uygun olarak arıtılıyor.
Bazaar bölümü 5 katlı. 127 bin metrekare kapalı alanı var. 650 perakende mağazası, 51 restoran ve kafe, 7 sinema salonu ve 2 bin metrekarelik süpermarket olacak.
5 yıldızlı otelin yanı sıra Altın Borsası, Merkez Bankası Grup Merkezi ve Takas Merkezi, Kıymetli Taşlar ve Madenler Borsası ile Darphane temsilcilikleri olacak. Finans Merkezi’yle birlikte 900 bin metrekare bir alana ulaşması bekleniyor.