Kuşburnu festivali ve yemekler

Güncelleme Tarihi:

Kuşburnu festivali ve yemekler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2004 00:00

Genelde yaz aylarında yapılan ve Anadolu’nun birçok beldesinde artık gelenek halini almış olan festivallerden biri de Gümüşhane Kuşburnu Festivalidir.Benim buradaki rolüm ise yemek yarışmasında jüri olmak. Bu yıl yarışmada yepyeni sentezler de yarıştı. Pazı gibi görünen ama dağlarda yetişen bir çeşit yabani ot olan evelikten yapılan dolma, süzme yoğurtlu mantı çorbası, kurt katıklı yarma çorbası, tuzlu hurma, bulgurlu paala katısı, cevizli siron, kurutulmuş fasulye musakkası gibi yüzyıllık bir geçmişe sahip olan yemekler, muhteşem lezzetleriyle yine masalarda yanyana dizilmişlerdi. Ancak yarışmanın şampiyonu, kuşburnu soslu profiterol oldu. Geleneksel bir tad olan kuşburnunun, modern bir tatlıyla oluşturduğu sentez, yaratıcı bir karışım olması takdir topladı.İNCE NOKTALARPilavı tekrar ısıtırken, tencereyi, kaynayan su dolu başka bir tencereye koymanız, pilavınızın tane tane kalmasını sağlar.ANNEMİZİN MUTFAĞIPazılı bulgur pilavıYapılışı:Pazıları yıkayıp suyunu süzün ve saplarıyla birlikte incecik doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyup, soğanları ilave ederek soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine pazıyı ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Şimdi de, bulguru ve ılık suyu ekleyerek tuzunu, karabiberini atıp karıştırın.Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Pilavı ocaktan alıp dinlendirdikten sonra servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)1 demet pazı (incecik doğranmış)2 su bardağı pilavlık bulgur2,5 su baradğı ılık su1/2 çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberSucuklu çekme ekmekYapılışı:Yoğurma kabına toz mayayı ve ılık sütü koyup, maya eriyene kadar karıştırın. Üzerine tuzu, yoğurdu, sıvıyağı ve unu ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutup, kabarması için 30 dakika bekletin. Hamuru dört eşit parçaya bölün. Elinizi zeytinyağına batırarak, hamurlara, tezgahın üzerinde, uzun pide şekli verin.Üzerlerine 2 yemek kaşığı suyla çırptığınız domates salçasını sürün.Sucuk, ve yeşil zeytini hamurlara paylaştırın. Üzerlerine kekik ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip, 20 dakika daha bekletildikten sonra, 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirip, servise sunun. 4 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 15 dakikaHamuru için1 yemek kaşığı toz maya1 çay bardağı süt1 çay bardağı su1 çay kaşığı tuz 1 yemek kaşığı yoğurt2 yemek kaşığı sıvıyağı4 su bardağı unİçi için10 dilim sucuk20 adet yeşil zeytin1 tatlı kaşığı kekik2 yemek kaşığı domates salçası1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!