Güncelleme Tarihi:
Bayramda kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığını belirten uzmanlar bu durumun kolesterol ve şekerde ani yükselişlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Güne hafif kahvaltıyla başlamak, az ve sık yemek gerekiyor.
Kalp damar, diyabet ve tansiyon hastaları ile risk altındaki kişilerin ise eti daha dikkatli tüketmesi gerekiyor. International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, bu kişilere sığır eti yerine daha az doymuş yağ içeren koyun etini öneriyor.
İrkin'in diğer önerileri şöyle:
3. Dokuz günlük bayram tatilinde günde ne kadar et tüketilmeli?
Kolestererol içeriği nedeniyle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir, özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemelidir. Bununla beraber yine doymuş yağ içeriği yüksek olan sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır.
4 Et fazla miktarda yenilirse vücutta ne gibi zararları olur?
Fazla miktarda tüketilen kırmızı et sonucunda kan yağlarında yükselmeler buna bağlı damar hasarlarına, plak yırtılmasına hatta kalp krizlerine neden olabilmektedir. Yine diyabet hastalarının fazla kırmızı et tüketimi sonucu diyabetin evresine göre böbrek komplikasyonu olan kişilerde böbrek hasarlarına neden olabilmektedir. Yüksek miktarda tüketilen et karaciğer yağlanması, gut hastalığı gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
5 Çok et yeyip rahatsızlanan kişiler hemen soda içerler. Soda ve bol su içmek hazmı kolaylaştırır mı?
Sodanın ve maden suyunun hazmı kolaylaştırı etkileri var, fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta soda ve maden suyunun arasındaki farktır. Maden suyu mineraller açısından da zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecektir, özellikle tansiyon hastaları soda yerine maden suyunu tercih etmelidir. Çünkü soda tansiyonu yükseltmektedir.
6 Et ile birlikte hazmı kolaylaştırmak için ne yenilmeli?
Yeni kesilmiş etin sindirimi etin sert olmasından kaynaklı oldukça zordur. Bu nedenledir ki özellikle mide ve bağırsak sorunu yaşayan kişiler taze et tüketiminden kaçınmalıdır.
İyi bir sindirim için et bir gün süreyle dolapta bekletilmeli, ondan sonra tüketilmelidir. İçeriğindeki doymuş yağın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için kolesterol düşürücü etkisi olan ve yüksek oranda posa içeren sebze tüketimi bu dönemde biraz daha artırılmalıdır.
Etin mideye ve bünyeye zarar vermemesi için etle birlikte ne yenmelidir?
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan Demirel,Ette, özellikle kırmızı ette demir oldukça fazla miktarlarda bulunur. Bu demirin vücut içinde biyo yararlılığını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar vardır. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz.
7 Kavurmanın miktarı ne olmalı? Nasıl hazırlanmalı?
Tüketim miktarı kadar tüketilme şekli de sağlığımıza vereceği zararlı etkiler açısından önem taşır. Etin kızartma ya da kavurma şeklinde tüketimi zararlı etkilerini artırmaktadır. Kavurma için kullanılan etin daha yağlı oluşu doymuş yağ alımını artırmakta ve dolayısıyla kolesterol yüksekliği ve kalp-damar hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır. Mümkünse eti kavurma şeklinde tüketmekten kaçınmalı ya da çok az miktarla sınırlanmalıdır, yine kavurma yapılacak etin mümkünse en az yağlı kısımları tercih edilmelidir.
ÇOCUKLAR GÜNDE 2-3 PORSİYON ET TÜKETMELİ
8 Kurban Bayramı'nda çocukların günlük et tüketimi ne olmalı?
İçeriğindeki yüksek protein açısından çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan kırmızı et tüketimine yine çocuklarda da aşırıya kaçmadan tüketim sağlanmalıdır.
Çocuklarda obezitenin ve buna bağlı hastalıkların hızla artışı beslenme konusunda daha bilinçli olmayı gerektirmektedir. Bu nedenle et tüketimine çocuk beslenmesinde mutlaka yer verilmeli, fakat bunun miktarına, tüketilme şekline dikkat edilmelidir. Hayvansal gıda alımı okul dönemindeki bir çocuk için 2-3 porsiyon olarak sağlanmalıdır.
9 Çocuk fazla et yerse ne gibi rahatsızlıklar olur? Bunları gidermek için ne yapmalı? Çocuklar eti rahat hazmedebilir mi, hazmı kolaylaştırmak için neler yapılmalı?
Kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon yetişkinlerde görülen hastalıklar gibi görünse de ne yazık ki kötü beslenme alışkanlıklarına hareketsizlik de eklenince çocuklarda görülen obezite sorunu da hızla artmaktadır.
Bu nedenle her ne kadar et tüketimi çocuk beslenmesinde önemli bir yer tutsa da tüketim miktarına ve tüketim şekline dikkat etmek gerekir. Kolay sindirim için ise, etin yumuşak ve iyi pişmiş olması ve özellikle yapısındaki demirin vücutta daha iyi kullanılması için sebze ile birlikte pişirilerek tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
10 Çocuklar et yiyecekse bu nasıl hazırlanmalı, sebze yemeğiyle mi verilmeli?
Mümkün olduğunca etin yağsız yeri tercih edilerek, sebze ile birlikte pişirilmesi hem sindirim açısından hemde biyoyararlılığı açısından faydalı olacaktır.