Kurban için uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Kurban için uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul’un 27 metropol ilçesinde ve 171 noktada kurban satış ve kesim yerleri belirlendi. Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, buralarda bir veteriner hekim ve bir zabıtadan oluşan 4 ekiple denetim yapacak. Vatandaşlar için başvuru numarası: 0212-514 16 45’den 145.

Büyükşehir Belediyesi, kurbanlar konusunda halkı uyardı. Kurbanlık hayvan alırken ve keserken şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

Kurban alırken

Hayvanın Veteriner Sağlık Raporu ve menşei şehadetnamesi bulunmalı.

Kurbanlık koyun ve keçiler 1 yaşından küçük olmamalı. Annesi büyüklüğünde olmak şartıyla 6 aylıktan büyük hayvanlar da kurban edilebilir.

Sığırlar en az 2 yaşında olmalı.

Kurbanın bir ya da iki gözü kör, kulakları kopuk, bir ya da iki boynuzu kökünden kırık, kuyruğunun yarısı kopmuş ya da doğuştan kuyruksuz, dişlerinin çoğu dökük, meme başları kopuk, yürüyemeyecek kadar topal olmamalı.

Kurban durgu, kederli ve halsız, aşırı aksırıklı olmamalı.

Aşırı zayıf ve gebe olmamalı.

Besili koyun ve keçilerin bel omurları ele kavrandığında kemik uçları ve kaburga kemikleri kolaylıkla hissedilmez, belleri düz ve yürüyüşleri diktir.

Besili sığırların vücut çukurları kaybolmuş, kemik uçları belirgin değildir.

Kesim sırasında

Kurbanlık hayvanlar uzun yoldan gelmişse kesilmeden önce mutlaka dinlendirilmeli ve en az 8 saat aç tutulmalı.

Kesim yerine götürülürken ürkütülmemeli.

Kesim sırasında hayvan eziyet çekmeyecek şekilde kontrol altına alınmalı.

Kesim çok keskin bir bıçakla ve ehil kimselere yapılmalı.

Kesimde kanın iyi akması için hayvanın bir ön ayağı serbest bırakılmalı.

Kesim sonrasında

Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu renk 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyorsa mutlaka veterine danışılmalı.

Karaciğer ve akciğerde su keseleri, apse benzeri şişlikler, parazit ve kurtçuklar varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikteki bir çukura gömülmeli.

Etlerde iltihap, yara ve mantarımsı üremeler olmamalı.

Etlerin üzerinde veya kesitinde pirinç tanesine benzeyen hareketsiz cisimler varsa veterinere danışılmalı.

Atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda çöp toplama mahallerine bırakılmalı.

Deri işlemleri

Kurbanların yüzülen derileri tuzlama işleminden önce soğuması ve sularının süzülmesi için 1-2 saat süresince bekletilmeli. Kullanılan tuz temiz ve iri taneli olmalı.

Koyun ve keçi derilerine deri ağırlığının yarısı kadar, sığır derilerine ise üçte biri kadar tuz derinin iç yüzünün tamamını kaplayacak şekilde serpilmeli.

Tuzlanmış deriler ilgili kişi ve kuruluşlara verilinceye kadar rutubetsiz, havadar ve serin bir yerde korunmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!