Güncelleme Tarihi:
Aya Kitap etiketli yeni çizgi albümü ‘Osmanlı İşkenceleri ve Diğerleri’ ise, aynı kitabın 11 yıllık aradan sonra yenilenmiş ve genişletilmiş yeni baskısı. Yalnızca mizah albümü değil, arşivlik bir kayıt.
Bahadır Boysal’ın ‘Mankurt (Osmanlı İşkenceleri)’ adlı çizgi albümü 2003 yılında çok ses getirmişti. Bu ayın başında raflardaki yerini alan ‘Osmanlı İşkenceleri ve Diğerleri’ adlı çizgi albümü ise, aynı kitabın 11 yıllık aradan sonra yenilenmiş ve genişletilmiş şekilde okurların beğenisine sunulan yeni baskısı.
Boysal, albümü yayımlamakta aslında geç bile kaldıklarını söylerken, şimdilerde yaşadığımız ‘Neo-Osmanlı döneme vurgu yapıyor: “Albüm aslında geç bile kaldı. Şimdi bir de Neo-Osmanlı dönemi yaşıyoruz tabii. Bu albümü ilk çıkardığımdan beri 11 yıl geçmiş. Bu çok daha genişletilmiş yeni hali. Yıllar içinde yine sahaflardan, oradan buradan, araya araya bulup çizdiğim yeni ilginç vakalar var. Tamamen tarihi kayıtlar. Reşat Ekrem Koçu gibi önemli ustaların kayıtlarından yararlandım mesela. Ve nihayet, gayet renkli, hareketli çizimlerle donattığım dolu dolu ve kaliteli basılmış bir albüm oldu. Bir mizah albümü değil de arşivlik bir kayıt oldu diyebilirim.”
KAZIĞA SÜRÜLEN SUSAM YAĞI CANLI TUTUYOR
Çizerin Osmanlı işkencelerine merakı henüz çocukluk yıllarında incelemeye başladığı Osmanlı’ya dair kitaplarla başlamış aslında. Yıllar geçip de işin içine daha çok girdiğinde ‘ecnebiler’in işkence âdetleriyle de ilgilenir olmuş. ‘Osmanlı İşkenceleri’ kitabında ‘Diğerleri’ başlığı altında başka işkence metotlarından da dem vurması bu yüzden. Milliyetçi-muhafazakar bir aileden geldiğini söyleyen Boysal, Osmanlı işkencelerinin diğerlerinden ‘niyet’ açısından ayrıldığını söylüyor: “Aslında Osmanlı dönemi eziyetlerinin temel bir nedeni var; ibretlik olması, yani ibret-i âlemin bunu görüp, duyup ders alması. Ecnebilerin işkence metotları ise daha akıl dolu; birtakım mekanizmalar var işkenceleri uzatan. Bunlar da genellikle ağızdan laf almak, asıl suça ulaşmak için.”
Son olarak çizere araştırmaları sırasında rastladığı ve onu en çok şaşırtan anekdotları soruyoruz. Bakın neler anlatıyor: “Bir kazığa oturtma durumu var mesela Osmanlı’da. Sarayın önünde türkü çığırmak bile buna neden olabilmiş. Aslolan kurbanın hemen ölmemesi. Hemen ölürse cellat da öldürülüyor. Kazığa özel olarak uygulanmış susam yağı vücudun metabolizmasını epey bir süre canlı tutabiliyor. Bir diğer anekdot ise Osmanlı tarihinde kayıtlara geçmiş ilk ve tek vampir vakasıdır. Bu olayı da albümde tüm detaylarıyla çizmeye özen gösterdim...”
Bahadır Boysal KİMDİR?
1976 yılında Adana’da doğan Bahadır Boysal, 1994-2000 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. 19 yılı aşkın süredir Leman ve L-Manyak mizah dergilerinde çiziyor. Atom mizah dergisi ile 2012 yılında yayın hayatına başlayan Harakiri-Çizgiroman ve Mizah Kültür Dergisi’nin de kurucularından. Bahadır Boysal’ın çizimlerine, dünyaca ünlü çizgi roman kuruluşu DC Comics’in ‘The Big Book of Vice’ serisinde de yer verilmişti.