Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde, özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olanlar ve yaşlıları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında şeker ve şekerli besinlerin yanında et tüketiminin de arttığı kaydedildi.
Bunlara dikkat!
Vücudun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olan etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebze tüketilmesinin sağlıklı beslenme için gerekli olduğuna işaret edilen açıklamada, "Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir" denildi.
Açıklamada, bu tür rahatsızlığı olanların yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, kısıtlı miktarda et tüketmesi ve aşırıya kaçmaması gerektiği ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi:
"Kurban Bayramı'nda tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir."
"Etli yemeğe yağ ilave etmeyin!"
Etli yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi, yağ ilave edilmemesi önerisine de yer verilen açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmaması gerektiği bildirildi.
Açıklamada, etin ateşten yanmayacak, kömürleşmeyecek kadar uzakta pişirilmesi önerilirken, aksi halde yüksek ateşin yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşmasıyla ısının iç kısmına ulaşmasını engellediği belirtildi.
Etin haşlanarak tüketiminin sağlıklı olduğu ve muhtemel parazitlerin insana geçmesini engellediği kaydedilerek, veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etlerinin tüketilmesi gerektiği de kaydedildi.
Kurban etlerinin saklanması
Kurban etlerinin saklanmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, "Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır" denildi.
Dondurulan etlerin buzdolabında çözdürülmesi ve çözdürülen etin hemen pişirilerek tekrar dondurulmaması gerektiği de bildirildi.
Olası sağlık şikayetleri
Adana İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Serpil Demiray, yazılı açıklamasında, kurban bayramında aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğunu belirten Demiray, özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğini vurguladı.
Fazla et tüketiminin kolesterolü olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlar yaratacağını ifade eden Demiray, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini bildirdi.
Demiray, kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Çünkü doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağeklenmemeli. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır.
Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Bayramlarda sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmeli."
2,5 litre su tüketin
Demiray, sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan "fiziksel aktivite"nin bayram süresince yapılarak, günde 2,5 litre su tüketilmesini de önerdi.
Kahvaltı öğününün de atlanmaması gerektiğine dikkati çeken Demiray, şöyle devam etti:
"Ev ziyaretlerine gidilirken düşük kalorili çorba, yoğurt, meyve, salata gibi yiyecekler yenerek evden çıkılmalı. Böylece ikramlara 'hayır' deme şansı doğar. Ayrıca çay ve kahve gibi, içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir. Bu içeceklerin tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine de sütlü tatlılar tercih edilebilir."