Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2005 00:00
Kurabiye ve çay... Birbirini bu kadar iyi tamamlayan iki lezzet az bulunur herhalde. Gerçekten de çay saatini renklendirmenin en lezzetli yoludur kurabiye ve bisküviler. Çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş.Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar tesadüf eseri "yeniden" keşfetmişler. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış kurabiye. Mesela Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye...Ve çikolatalı kurabiye, yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış, çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş.Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonluÉ Şöyle demli bir çay, biraz kurabiye dost sohbetlerine bahane... Ekmek diliminde pizza8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi8 dilim kepek ekmeği2
yemek kaşığı domates püresi (veya 1 yemek kaşığı salça ve 3 yemek kaşığı su)3 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet sivri biber 4-5 adet sosis 10 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin6 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar 2 tatlı kaşığı kuru kekik Önce sosisleri tavla zarı formunda doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra, yıkayın ve incecik dilimleyin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve domates püresini (sulandırılmış domates salçası da olur) orta boy bir tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte 1 dakika pişirdikten sonra, sosisleri ve sivri biberi de hemen ekleyin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Ekmek dilimlerini hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yan yana dizin. Pişirdiğiniz sosisli harcı ekmeklerin üzerine paylaştırın. Zeytinleri de aynı şekilde paylaştırdıktan sonra üzerlerine kuru kekik serpiştirin. Son olarak, rendelenmiş kaşar peynirini de zeytinlerin üstüne dağıtın. 175 dereceye ayarlı fırında, üzerlerindeki peynir eriyinceye kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz; salam, mısır, turşu, kırmızı dolmalık biber, pastırma gibi malzemeler de kullanabilirsiniz. Havuçlu elmalı hafif kek8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1 su bardağı toz şeker1/2 çay bardağı sıvıyağ1 paket vanilya1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı toz tarçın1 su bardağı un3 adet orta boy tatlı elma1 adet küçük boy havuçOda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırpın. Üzerine sıvıyağ, vanilya ve tarçını ekleyip, 2-3 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçle eleyerek yumurtalı harca ilave edin. Hamuru tahta kaşık ya da plastik spatulayla karıştırın. Elmaları soyup dörde böldükten sonra, küp küp doğrayın. Havucu soyup boylamasına dilimledikten sonra, tavla zarı büyüklüğünde parçalara ayırın. Elma ve havucu hamura aktarıp karıştırın. Hamuru, yumuşamış margarinle yağladığınız 25-30 santim çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzeri sarı kahverengi olana kadar pişirin. Soğuduktan sonra meyve veya dondurmayla sunun.
button