Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 14:41
Bazen daha sonra kullanmak üzere aldığımız makyaj malzemelerimiz cildimize zarar verebilir. Ne de olsa onların da belirli bir ömrü var. Kötü kokuyorsa, rengi değişmişse kozmetik ürünlerinden uzak durun.
Sürekli kullandığınız ruj veya rimel kampanyaya girdiğinde ondan birkaç tane alıp saklamak pek akıllıca bir iş değil. Çünkü her malzemenin belirli dayanma süresi var. Ürün açıldıktan ve kullanılmaya başlandıktan sonra bakteriler, ısı ve ışık ürünün etkisini olumsuz etkileyebilir. Bir krem ne kadar sıvı içerirse, dayanma süresi ve mikroorganizmalara karşı direnci de o kadar düşer. Örneğin yağ oranı yüksek bir krem, sıvı oranı yüksek nemlendirme özelliği olan bir kreme karşın daha dayanıklıdır. Kullanım süresini aşan, çok sıcak ve aydınlık yerde muhafaza edilen makyaj malzemeleri hemen bozulmaya başlar. Bu durumda tek çare; onları çöpe atmak ve yenilerini alıp kullanmaktır. Peki hangi ürünü kullanmaya devam etmeli, hangisini zamanı geldiğinde çöpe atmalı? İşte cevapları;
Ruj
Ömrü 2 - 3 yıldır. Ancak yaz aylarında havanın çok sıcak olması nedeniyle rujların yüzeyinde küçük su kabarcıkları oluşabilir. Bu normaldir. Eğer rujunuz kurumuşsa, dudağınıza sürdükten sonra üzerine parlatıcı sürerek kuruluğu giderebilirsiniz. Çok kuruları çöpe atın.
Fondöten
Açılmadığı sürece 2 - 3 yıl dayanır. Eğer fondöteniniz dibe çökmüş ve üst yüzeyde yağ tabakası oluşmuşsa, biraz sallayarak tekrar eski haline getirebilirsiniz. Fondöten süngeri kullanıyorsanız, bunu her kullanımdan sonra yıkamalı ve özenle saklamalısınız.
Göz kalemi
Likit olanların, tıpkı rimeller gibi içine hava dolabileceğinden ömürleri kısadır. Açılıp uzun süre kullanılmayanların da kuruma tehlikesi var. Kalemlerin ise dayanıklılığı üç yıldır.
Pudra
Tıpkı allıklar gibi uzun ömürlüdür. Ama kompakt pudralar, hava aldıkları süre boyunca kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.
Gözaltı kapatıcıları
1 - 2 yıl dayanır. Fakat kompakt şeklinde olanlar daha çabuk kurur ve bir zaman sonra kullanılamaz hale gelebilir.
Allık
Suya dayanıklı olduğu için uzun müddet kullanılabilir. Fakat aşırı sıcakta kuruyan allıkları derhal çöpe atmalısınız.
Far
Dayanıklılık süreleri 1 - 2 yıldır. Bundan sonra farlar kuruyabilir veya çatlayabilir. Zamanı geçen farların en belirgin özelliği ise gözkapaklarında dağılmamasıdır.
Parfüm
Açıldıktan sonra ömrü iki yıldır. En iyisi parfümleri kuru ve serin bir yerde saklamaktır. Güneş ışınlarına maruz kalan parfümlerin kokusu çabuk uçar.
Oje
Hiç açılmadığı sürece ömrü iki yıldır. Ağzı açılan ve uzun zaman kullanılmayan ojeler kalınlaşarak bozulmaya başlar. Ojelerinizin ömrünü uzatmak için, her kullanımdan sonra fırçasını temizlemeli ve ağzını uzun süre açık bırakmamalısınız.
Cilt temizleme ürünü
Uzun süre dayanır. Çünkü içerdikleri maddeler bakteri oluşumunu önleme özelliğine sahiptir. Fakat temizleme mendilleri 1 - 2 yıl içerisinde tüketilmelidir. Alkollü ürünlerin ömrü yaklaşık iki, yağlıların ise bir yıldır. Eğer üründe tortulaşma başlamışsa, kesinlikle kullanmayın.
Nemlendirici krem
Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür.
Güneş kremi
Asla bir önceki yazdan kalan güneş kreminizi kullanmayın. Çünkü genelde kumsala götürülen ve güneş ışınlarına direkt maruz kalan kremlerin içeriğindeki maddeler bir müddet sonra ısı nedeniyle olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Normalde güneş kremlerinin dayanma süresi altı aydır.