Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2007 00:00
Yaz geldi, yazlıklara yolculuk başladı. Bazılarınızın yazlık evleri kışın yaşadığınız mekanlar kadar geniş olmayabilir. Böyle durumlarda yeni sezonun trendlerine göre yapılacak küçük değişikliklerle yaşadığınız mekanları daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Uygun fonksiyonel ürünleri seçip doğru yerleştirerek alanda genişlik hissi sağlayabilirsiniz.
Üstelik bunları yaparken çok fazla masraf yapmaya gerek yok. Kapılarda doğru boya seçimi veya zemin malzemelerinde bütünlük sağlamak bile yeterli olabilir. Geniş bir eve sahipseniz de bu önerileri uygulayarak evinizin havasını yenilemeniz mümkün. Sadece duvarların renklerinde küçük oynamalar veya koltuk yüzlerini değiştirmek bile yaşadığınız mekana yeni bir renk katabilir. Önemli olan uygun alana doğru mobilyaları seçmek. Fonksiyonelliği sağlarken odaları geniş ve ferah gösterecek elemanları ön plana çıkarmak. Tabii ki bu değişiklikleri yaparken estetikten ödün vermemeye de özen göstermek gerekiyor.
PASTEL RENKLİ GİRİŞE GENİŞ GÖSTEREN AYNA
Evlerin girişlerine yaşadığınız mekanın en önemli bölümlerinden biri diyebiliriz. Çünkü bu alanlar evin geri kalan kısmı için ipuçları verir. Yazlıkların giriş duvarlarında huzur ve ferahlık veren açık renk tonları veya pastel renkleri seçmekte fayda var. Tabii ki evinizi daha geniş göstermeye yarayan aynalar da bu bölümün baş aksesuarı. Genellikle kapı girişlerine konan ayakkabılıkların alçak ve küçük olan modellerini tercih edebilirsiniz. Ayakkabılarınızı rahat giymek için bu bölüme renkli puflardan da koyabilirsiniz.
KETEN KUMAŞ KOLTUKLAR DUVARLARA PANELLER
Günün büyük bölümünü geçirdiğimiz ve misafirlerimizi ağırladığımız salonların özellikle yaz aylarında ferah ve geniş görünmesi insana huzur verir. Bu bölümün duvarlarında odanın karışık bir havaya bürünmeden daha sade ve rahat algılanmasını sağlayan pastel renk seçimlerine yönelebilirsiniz. Eğer canlı renkleri seviyorsanız üçlü koltuklarınızın arkasındaki duvarı canlı bir renge boyayıp diğer kısımlarda pastel tonları tercih edebilirsiniz. Örneğin; nefti yeşile karşılık diğer duvarlar krem rengi olabilir. Ayrıca çiçek desenli vinil çıkartmalarla salonun duvarlarını renklendirebilirsiniz.
İç mimar Berna Arıca, yazlık yaşam alanlarında özellikle koltukların kumaş seçimlerine dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor: "Sıcak yaz aylarında keten düz kumaşlar rahat kullanım olanakları sağlar. Küçük boyutlardaki koltuklar da mekanda alan avantajı kazandırır. Sık sık misafirleriniz geliyorsa o zaman koltuklarınızı çek yat formunda seçebilirsiniz."
Salona canlılık katmak için desenli puflar da seçeneklerden biri. Koltuklarınızda kullandığınız kumaşları perdelere de taşıyabilir, boncuklarla süsleyerek renklendirebilirsiniz. Düz hatlı ve duvarla aynı renkteki perde seçimleri aynı zamanda mekanın ferahlığına katkıda bulunur. Kanepelerin üzerine seçtiğiniz yastıklar için de perdelerde kullandığınız boncukları uygulayabilirsiniz.
Zigon yerine koltuk kollarına geçmeli olarak kullanılan sehpalar iyi bir tercih. LCD ve duvara monte televizyonlar da alan kazanmanızı sağlar. Ayrıca yine duvara paneller monte ederek üstüne DVD ve kitaplarınızı yerleştirebilirsiniz. Panel fikri hoşunuza gitmediyse eski model büfelerin yerine kitaplık, büfe ve televizyon masası görevi gören fonksiyonel ünitelerden kullanabilirsiniz. Zemin için de size huzur verecek ahşabı ve sade, açık renk halıları seçebilirsiniz. Özellikle çiçekler ve yeşillikler de salona pozitif enerji yayar. Çiçekler için duvara monte edilen ferforje saksılıklar kullanabilirsiniz. Ayrıca duvara monte edilen saksılardaki toprak, duvarın nemini almaya yarar.
SALONLA MUTFAK ZEMİNİNİ AYNI MALZEMEDEN SEÇİN
Küçük evlerde mümkün olduğu kadar duvarlardan uzak durmak mekanın bütün olarak ferah ve geniş görünmesini sağlıyor. Bu yüzden seçiminizi açık mutfaktan yana kullanmakta fayda var. Berna Arıca, dolaplarda malzeme olarak bakımı zor olduğu halde lakeyi önerdiğini söylüyor: "Çünkü çok renk alternatifi sunan bir malzeme. Pastel tonlarda dilediğiniz renkleri seçebilirsiniz. Kırmızı rengi seviyorsanız bunu aksesuarlarda hayata geçirip dolap kapaklarında bej ve kemik tonlarını uygulayabilirsiniz." Açık raflar ve tavana kadar yüksek dolaplar da kullanabilirsiniz. Bulaşık makinelerinde yeni çıkan küçük modellerden alıp üzerine ufak ocaklardan yerleştirebilirsiniz. Büyük bir fırın yerine de daha az alan kaplayacak mini fırınları tercih edebilirsiniz. Zemindeki malzemede de bütünlük sağlamak önemli. Örneğin, salonunuz parkeyse aynı şekilde mutfak zeminini de parke seçmenizde fayda var. Bu şekilde hem gözünüz yorulmaz hem de mekan bölünmeden bir bütün olarak algılanır. Mutfakla salonu ayırmak için de ortaya katlanabilir masa konabilir.
Yatak odaları, sıcak ve hareketli yaz günlerinde bütün yorgunluğunuzu alan evin en önemli bölümlerinden. Odanızın duvarlarını sıcak renklerden seçebilirsiniz. Bu renkleri yatak örtüleri ve perdelerinize de aktarabilirsiniz. Yalnız mobilyalarınızın açık renklerde, değiştirebilir objeleri iddialı renklerde seçmekte fayda var. Klasik yatak modellerinin yanı sıra yazlıklarda ferforje başlıklı modeller de hoş gözükebilir. Yatak altlıkları için de pek çok eşyanızı saklayabileceğiniz bazalar iyi bir tercih. İki çocuğunuz varsa yaşlarına göre ranza veya yatakların alt bölümünden ikinci bir ünite çıkan yavru yatakları tercih edebilirsiniz. Giysi dolaplarınız duvar renginde olmalı ki boyutlarıyla sizi rahatsız etmesin ve bir bütün olarak algılansın. Dar mekanlarda sürgülü ve aynalı dolaplar alanın rahat kullanılarak geniş görünmesini sağlar. Kapakları yerlere ve tavanlara monte edilen gömme dolaplar da alandan kazanmanız için uygun olabilir. Dolapların üzerinde gereksiz detaylar olmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Kitap okumayı seviyorsanız aydınlatma elemanı olarak duvara monte edilen lambalar ideal. Fonksiyonel bir yatak başı da hem depolama hem de objelerinizi sergileme işlevi görebilir.
KAPILARI KAYBEDİN BANYOLARI CANLANDIRIN
Banyolarda da yaz aylarına uygun canlı renklerde aksesuarları tercih edebilirsiniz. İç mimar Berna Arıca, renkli bir duş perdesi, havlular ve iyi bir ayna seçimiyle banyonuzu başka bir hava verebileceğinizi anlatıyor: "Ufak bir havalandırma penceresine bile boncuklu perde asmaktan çekinmeyin. Küvet yerine duş teknesi tercih etmek daha doğru. Banyo tezgahı da taştan olmalı ve sudan etkilenmemeli." Ayrıca banyo ve mutfak gibi ıslak zeminli alanlarda kullandığınız seramik ebadının küçük olması da mekanın olduğundan daha büyük algılanmasını sağlar.
Odaların kapıları da özellikle küçük mekanlarda çok önemli. Çünkü boyut olarak büyük olduklarından mobilya gibi algılanabilirler. Bu yüzden kapıları gözden kaybetmekte fayda var. Renklerinin de duvar rengiyle aynı olması arka planda kalmalarını sağlar. Eğer değişik renkler denemek istiyorsanız duvarların bir veya iki ton koyusuyla açığı da tercih edilebilir. Üzerlerinde desen olmaması da sadece kapı kolunu ön plana çıkarmaya yarar.
Balkonlara katlanan mobilyalar, kum bazlı zemin
Özellikle küçük evlerde balkonlar önemli yaşam alanlarından. Bu alanın düzenlemesinde de; bize yer kazandıran, az yer kaplayan ve çok iş gören eşyaları seçmek gerekiyor. Öncelikle istediğinizde kaldırmanız için hafif olmalı. Masa ve sandalyelerde yer kazanmak için katlanır modelleri tercih etmekte fayda var. Banklar da bu senenin modası. Mobilyaların balkonda bir bütün oluşturduğunu düşünürsek aynı malzemelerden üretilenleri seçmek veya detaylarına dikkat ederek güzel görüntü yakalamak önemli. Eğer mobilya koyamayacak kadar dar bir alana sahipseniz geniş minderler ve büyük puflar kullanabilirsiniz.
Güneşi engellemek ve alandan kazanmak için duvara şemsiye veya balkon ölçülerine uygun tenteler monte ettirebilirsiniz. Işıklandırma için kokulu mumlar, denizci fenerleri, aplik, duvara monte aydınlatmalar ve spotlar ideal. Salondan ayaklı bir aydınlatma elemanı uzatarak da ışığı ayarlayabilirsiniz.
Balkon boyalarının yaz yağmurlarına karşı suya, neme dayanıklı ve silinebilir olmasına özen göstermelisiniz. Aksesuarlarınız canlı renklerdeyse sade renklerdeki duvar boyaları objeleri ön plana çıkarır. Zeminde kum bazlı malzeme kaymayı önlerken seramik ve doğal taşlarda hoş bir görüntü sağlar. Balkonu yeşillendirmek için de korkuluklara askı sistemiyle monte edilen çiçekliklerle duvarlara monte edilen ferforje saksılıklıkları kullanabilirsiniz.