Küçük keyifler için BALIK

Güncelleme Tarihi:

Küçük keyifler için BALIK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Izgarasından tavasına, köftesinden salatasına binbir çeşidi var.

Denizden çıkan mahsüller arasında, hiç kuşkusuz en çok prim yapanı balıktır. Her çeşidi ve her cinsi, özellikle yaz aylarında sofralarımızın baş misafiri olur. Zaten bu yüzden de, balık restoranları her gün müdavimleri artarak dolup taşar. Ana yemek olarak servis etmek dışında, salatasını da yaparız, sandviçini de, köftesini de, böreğini de... Kısacası, biz Akdeniz insanları balığı severiz.

Yazın sonuna yaklaştığımız şu günlerde hala balığın tadına varamamış olanlar varsa, Doğan Yayıncılık tarafından yayınlanan, Arabella Boxer'ın yazdığı ‘‘Lezzetli Yeşiller’’ ve ‘‘Lezzetli Baharatlar’’ kitaplarından aldığımız iki adet balık tarifinden yararlanabilirsiniz. İşte bulması da pişirmesi de kolay olan ama servis yaptığınızda misafirlerinizin aklını başından alan balık yemekleri...

Kişnişli mürekkep balığı

Malzemeler:

16 küçük mürekkep balığı

2 çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 adet hafifçe çırpılmış yumurta beyazı

4 çorba kaşığı susam tohumu

Tuz ve karabiber

Garni hazırlanması için;

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

12 ince dal kişniş

2 limon

Su teresi sosu (Su teresinin saplarını balık veya tavuk suyunda haşlayıp sonra da sapları atın. Yağ ve unu 1 dakika karıştırıp içine bu suyu dökün, sonra da su teresi yapraklarıyla bu karışımı mikserden geçirin. İçine tuz ve biber serpin)

Yapılışı:

Balığın kollarını doğrayıp bir kabın içine koyun.

Vücut keselerini ortadan ikiye kesip, kenarlarına çapraz çizikler atın. Doğranmış kolları şişlere geçirip ayçiçek yağları ile yağlayın.

Balığın tüm parçalarına tuz ve karabiber ektikten sonra ızgara tepsisine yerleştirin ve yumurta akı sürüp, en üste de susam tohumlarını serpin.

Kuvvetli ısıda her iki tarafı da birer buçuk dakika pişirin.

Bu arada garniyi hazırlamak için bir tavada yağı kızdırın ve kişnişleri içine atıp 30 saniye kızartın.

Pişmiş vücut keselerini bir servis tabağına yerleştirin ve kolları da şişten çıkarıp aynı tabağa koyun. Kızarmış kişnişleri de aralarına serpiştirdikten sonra, ayrı bir kaseye kesik limonları ve su teresi sosunu koyun. Yemeğiniz servise hazırdır...

Baharatlı balık köftesi

Malzemeler:

500 gr. morina balığı (kemikleri çıkmış, pişirilmiş)

250 gr. patates (haşlanıp ezilmiş)

4-5 adet taze soğan

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 çay kaşığı kişniş (öğütülmüş)

1 çay kaşığı kimyon (öğütülmüş)

1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber

2 çorba kaşığı maydonoz (ince kıyılmış)

1 adet yumurta

Kurutulmuş beyaz ekmek içi

Tuz, karabiber

Ayçiçek yağı

Yapılışı:

Balığı parçalara ayırın ve kılçık ve kemik kalmış mı, kontrol edin.

Balığı büyükçe bir kaseye koyup ezilmiş patatesle karıştırın.

Soğanları 1-2 dakika ayçiçek yağında cevirin ve baharatları içine katın. 2 dakika pişsin.

Tavadakileri balık ve patates karışımına ilave edin, maydonoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.

75 gr.lık parçalar alıp elinizde yassılaştırın.

Kızartmadan evvel önce yumurtaya, sonra ekmeğe bulayın ve köfteleri altın sarısı renge gelene keder kızartın.

İsteğe bağlı olarak, servis yaparken taze domates sosu kullanabilirsiniz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!