Küçük dev Guramiler

Güncelleme Tarihi:

Küçük dev Guramiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Halk arasında 'Öpüşen Gurami' adıyla bilinen altın sarısı tür, tüm aile içinde en yabani olanı. Pek çok akvaryum meraklısı, öpüştükleri için onları romantik ve duygusal olarak kabul ederler. Gerçek ise bambaşkadır. Aslında bu öpüşme görüntüsü, egemenlik alanlarını belirlemek için tutuştukları kavgadan başka bir şey değildir. Çiftleşme zamanlarında ender olarak öpüştükleri de bilinir ama çoğunlukla bitip tükenmez bir hakimiyet kavgası içindedirler. Altın Guramilerin de, diğer türlerle pek barışık olduğu söylenemez.

Ailenin güzeli

Cüce Guramiler, diğerlerine göre daha küçüktür. İnci desenleriyle de ailenin en güzellerindendir. Bir erkek Beta kadar ürkek, sıkılgan ve narin olan bu balıkları akvaryumlarda değil üretmek, büyütmek için bile ciddi bir uğraş gerekir.

'Mavi Gurami', 'Üç Benekli Gurami' ve 'Altın Gurami', ailenin en uysal ve kolay üretilen balıklarından. Üstelik birbirleriyle çiftleşebiliyorlar da. Üç Benekli Gurami ile Altın Gurami çifti, altın renkli ve benekli yavrular dünyaya getirebiliyor. Melez yavrular büyüyüp 8-10 santim olduklarında, ya anneye ya da babaya benziyorlar.

Erkek Guramileri sivri, dişileri ise oval sırt yüzgeçlerinden tanıyabilirsiniz. Aile içi birleşmelerin tatsız sonuçlarından kaçınmak için, dişi ve erkek Guramileri ayrı akvaryumculardan almaya özen gösterin. 6 santime ulaşmış Guramiler, artık olgunlaşmıştır. Siz siz olun, çiftleştireceğiniz Guramilerden birinin daha ergin ve tecrübeli olmasına dikkat edin.

Yuvayı erkek yapar

Karma akvaryumda bile kızıştığını, renginin zaman zaman koyulaşmasından anlayacağınız erkek Gurami’yi, 60 santimlik ayrı bir akvaryuma alın. Suyun yüksekliği en fazla 20 santim olmalı. Sıcaklık ise 30-32 derece arasında. Bu akvaryumda ilk aşamada havalandırma yapmayın. Guramiler, oksijen ihtiyaçlarını su üzerinden aldıkları direkt havayla sağlarlar. Ayrıca suyun biraz bulanık olması hiç önemli değildir. Katacağınız yağmur suyu onu hem yumuşatır hem de bulandırır. Böylece balıklarınız baharın geldiğini sanacaktır. Rengi koyulaşan erkek Gurami’yi aldığınız akvaryumu, bir camla ortadan ikiye bölün. Diğer bölüme de karnında en çok şişliği bulunan ve rengi diğerlerine oranla son günlerde biraz daha koyulaşan dişiyi bırakın. Akvaryum, 24 saat aydınlık olsun. Camın arkasından bir gün kadar birbirine ulaşmaya çalışan çiftlerden erkek olan süratle yuva yapımına girişecektir. Akvaryumun bir köşesine binlerce hava kabarcığı yığan erkeğin işi bittiğinde, suyu dalgalandırmadan aradaki camı çekip çıkartın.

Kardeşlerini yerler

İlk günlerde yavruları suda ezilip tortusu dibe çökmüş yumurta sarısıyla, birinci haftadan sonra da tatlı su karidesi yavrularıyla büyütebilirsiniz. 100 yavruya bir damla yumurta sarısı suyu vermeye dikkat edin. Bu beslenme günde 4-5 kez yapılır. Artemia Salina adı verilen karides yumurtalarını akvaryumcunuza önceden sipariş edin. Tuzlu su ile basınçlı oksijen altında, karidesler yumurtadan çıkacaktır. Bin 500 civarında olan yavruların sayısı birinci haftadan sonra yarı yarıya azalır. Toplu ölümler son derece doğaldır. İyi bir üretici, bir seferde 200 yavru aldığında kendini şanslı ve başarılı sayar. Ancak zaman içerisinde yavrular büyüme farklılıkları gösterirler. Kardeşlerinin iki katına ulaşan Guramileri, akvaryumdan ayırın. Büyük Guramiler, akrabalık filan dinlemelip kardeşlerini yerler.

Anne sevgisi yok

Dişiyi birkaç saat içerisinde köpük yuvanın altına getiren erkek 10'u bulan çiftleşme seanslarından sonra suya dökülen ve içlerindeki yağ dokuları sayesinde yüzeye çıkan yumurtaları tek tek alıp, önceden hazırladığı köpüklere özenle sarar. Çiftleşmenin sona ermesiyle, vakit kaybetmeden dişiyi akvaryumdan alın. Yavruların bakımını anne yerine baba üstlenecektir. Bu nedenle yumurtaları yemeye hazır olan dişi, erkek balığın şiddetli darbeleriyle karşılaşır. Hatta bu darbeler çoğu zaman öldürücü bile olabilir. Erkek Gurami 24 saat boyunca köpük yuvanın altında nöbet tutar. Büyük bir sabırla köpüğü patlayan yumurtalar için yeni köpük yapıp onları yeniden oksijenle temas edeceği şekilde yuvaya yerleştirir. İkinci günde yumurtalar çatlar. Toplu iğne başı büyüklüğündeki yavrular suda küçük hamleler yapmaya çalışırlar. Bu sırada akvaryuma yavaş yavaş hava vermeye başlayın. Baba Gurami, onları ısrarla köpüğe sarmaya çalışır. Tüm yavrular yumurtadan çıktıktan sonra süratli ve dikkatli bir şekilde erkeği de dışarıya almalısınız. Erkek Gurami, bir hafta kadar akvaryumda kalabilir. Ancak, sinirlenip tüm yavruları yeme ihtimali olduğu için bu riski göze almamak lazım.

Yavrular bir aya kadar akvaryum içerisinde solurlar. Suyun üst katmanını aşıp da hava almaya başladıklarında dış havanın akvaryum suyuyla aynı sıcaklıkta olması gereklidir. Yavrular bir aylık olduklarında suyun sıcaklığını 26-28 dereceye düşürebilirsiniz.

Böyle sevgi olmaz

Yavru bir kedi aldılar. Sevimli bir siyamdı.

Ufaklık, henüz eve adapte olmadan, program dışı bir tatil kapılarını çalınca etekleri tutuştu.

Kime bırakacaklardı?

Yavru kediyi dört günlüğüne bırakacakları bir arkadaş aramaya başladılar.

Tam o günlerde, çok bilen bir arkadaşları parlak bir fikir attı ortaya.

‘‘Kediler, günlerce açlığa dayanır’’ dedi.

‘‘Bir hafta evde bırakabilirsiniz. Hiçbir şey olmaz?’’

Uygulaması kolaydı.

Fazla düşünmediler.

Bu fikir, çabuk akıllarına yattı.

Önüne bir kap yemek koydular. Bir kap da su.

Kapıyı, yavru kedinin üzerinden kilitleyip, gönül rahatlığıyla tatile gittiler.

Arkadaşları haklıydı.

Döndüklerinde yavru kedi yaşıyordu.

Tam dört gün boyunca, yavru kedinin neler hissettiğini, neler çektiğini hiç bilemediler.

Kedileri caydırma taktikleri

Kedinizin kuşlara saldırmasını önleyebilir misiniz? Caydırıcı taktikler kullanırsanız evet. Oyuncak bir kuşa hafif biber döküp tadını değiştirebilirsiniz. Oyuncak kuşun yanına bir hoparler yerleştirip, o yaklaştığında ses çıkartabilirsiniz. Daha da kolayı, bahçede avlanmaya çıkan kedinizin boynuna bir çıngırak takmak her zaman yararlıdır.

Kedilerin çoğu meraklıdır. Mutfak raflarına sıçrarlar. Yeni hazırlanmış bir sofrada, tabakların ve bardakların arasında keşfe çıkarlar. Yüksek gözetleme alanlarından pek hoşlanırlar. Eğer onlara alternatif raflar veya pencere pervazları sunabilirseniz, mutfak raflarından, yemek masalarından vazgeçebilirler. Bu şekilde başarılı olamadıysanız, küçük fare kapanları alın. Kapanları kurup, kedinizin inatla sıçradığı yerlere ters kurun. Dokunduğu anda mekanizma harekete geçecek ve kediyi korkutacaktır. Kediniz, bu olayın sizden kaynaklandığını aklına bile getirmeyecektir. Bir daha oraya uğramayacağından emin olabilirsiniz. Ancak, bu korkutma yöntemini çok hassas ya da sinirli kedilere uygulamayın.

VETERİNER

MODA VETERİNER KLİNİĞİ

Moda Caddesi Fırıldak Sokak 25 Kadıköy İstanbul

0216 346 61 74

NİŞANTAŞI VETERİNER KLİNİĞİ

Halaskargazi Caddesi Zafer Sokak Polat Apartmanı 52/3 Nişantaşı İstanbul / 0212 233 87 41

SOYAK VETERİNER KLİNİĞİ

Bulgurlu Yanık Sokak No:2 Üsküdar İstanbul / 0216 326 60 35

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Dişi mi, erkek mi

Toplumumuzda, köpek alırken, 'Mutlaka erkek olmalı' şeklinde yerleşmiş bir tercih var. Sanırım bu, toplumumuzun özel yapısından kaynaklanıyor. Tıpkı, çocuk bekleyenlerin de hep erkek bebek yolu gözlemesi gibi. Geçen yıl eğittiğim 100 köpekten 93'ü erkekti. Eğittiğim yedi dişinin, erkeklerden bir eksiğini görmedim. Hatta, eğitim sırasında dişiler biraz daha az yordu.

Bence, erkekle dişi arasındaki farkı ortaya koymak biraz zor. Dişi köpek yılda bir kez 'Kızgınlığa' gelir ve 13-14 günde biter. Dilerseniz çiftleştirirsiniz. Dilerseniz çiftleştirmezsiniz. Yavru sahibi bir köpek, inanılmaz sertleşir. Yavrularının yaşama garantisi oluverir. En küçük bir tehditte, çok sert karşılık verirler. Bu koruma güdüsü iyi destek görürse, hayvan yaşamı boyunca onu sürdürebilir.

Erkek köpek, fiziki olarak dişiden daha fazla gelişmiştir. Ama bu daha cesur, daha dayanıklı olduğu anlamına gelmez.

Dişi köpekler bulundukları yerni terketmezler. Kızışmış bir dişi köpeğin kokusunu alan erkek köpek, koruduğu alanı terkedip, günlerce onun peşinden gidebilir.

Liderlik sevdasındaki erkek, sık sık çişini yapıp iz bırakır. Dişi, bir defada çişini yaptığından, onunla gezmek kolaydır. Görülüyor ki, her iki cinsin de avantajları ve dezavantajları var.

Önemli olan düzgün karakterli, iyi bir köpek seçebilmek. Bu dişi de olabilir, erkek de.

Cihan ÖZYAĞMUR / Köpek Eğitmeni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!