Kronik yorgunluk ve beslenme

Güncelleme Tarihi:

Kronik yorgunluk ve beslenme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2005 00:00

Kronik yorgunluk sendromu, nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen ancak yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor. Kronik yorgunluğun en önemli nedenlerinin başında stres ve beslenme bozukluğu geliyor. Öncelikle yaşamın bir parçası olan stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin dayanacağı bir stres eşiği vardır ve günlük hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle bu eşiği aşmamak gerekir. Ayrıca bu kritik dönemlerde sağlıklı ve dengeli beslenmeye de özen göstermeliyiz. Belirli bir süre için vitamin ve mineral takviyesi yapmanın yanı sıra gündelik beslenme şeklinde değişiklik yapmak gerekebilir. Sabah kahvaltısına eklenecek 1-2 adet kuru kayısı, 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği ya da gün içinde bir avuç fındık veya ceviz atıştırmak da faydalı olabilir. Özellikle ağırlığı üzerinizden atmanıza yardımcı olacak ve size enerji verecek olan tahin, pekmez, pestil gibi yiyecekleri tüketmenizi öneriyor uzmanlar. Kuzu etli Şevket’i Bostan6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 55 dakikaMalzeme listesi2 demet şevket-i bostan250 gr. kuzu kuş başı et2 adet orta boy kuru soğan6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberMeyane için1 adet yumurtanın sarısı1 yemek kaşığı un1 adet limon suyun Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp kuzu eti ve yemeklik çok ince doğradığınız soğanları ekledikten sonra sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi de serpiştirip etleri 5-6 dakika daha pişirin. Ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalar halinde doğradığınız şevket-i bostanı ilave edin. 2 su bardağı sıcak suyu da aktarıp orta ısılı ateşte 25 dakika kadar pişirin. Diğer taraftan meyaneyi hazırlamak için; yumurta sarısı ve limon suyunu küçük bir cam kapta çırpma teli yardımıyla çırpın. Unu da ekleyerek iyice karıştırın. Yemeğin suyundan birkaç kaşık alıp meyaneye ilave ederek meyaneyi ılık hale getirin. Ilık meyaneyi karıştırarak yavaş yavaş yemeğe ilave edin. Yemeği meyaneyle birlikte 15 dakika daha pişirip etler iyice yumuşayınca ocaktan alarak sıcak sıcak servise sunun. Karadutlu cheese kek10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaTabanı için1,5 paket yulaflı bisküvi100 gr yumuşamış margarinÜzeri için1 paket labne peyniri1 su bardağı toz şeker2 yemek kaşığı süzme yoğurt1 paket hazır vanilyalı puding2 su bardağı süt4 adet yumurtaReçel suyu ve kara dutn Tabanını hazırlamak için; ufalanmış bisküvileri robota aktarıp yumuşamış margarini de ekleyerek püre haline gelinceye kadar çekin. Bisküvi hamurunu kelepçeli kek kalıbına, kenarlarını 2 santim yükselterek yaydıktan sonra buzdolabında bekletin. Üzeri için; yumurtaları mikserle 5 dakika kadar çırpın. Sütü vanilyalı pudinge ekleyerek kaynayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp çırpılmış yumurtayı ilave ederek mikserle 4-5 dakika daha çırpın. . Labne peynir, toz şeker ve süzme yoğurdu da ayrı bir kapta mikserle 1-2 dakika çırpın. Daha önce çırptığınız yumurtalı pudingi labne peynirli karışıma ilave edip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu karışımı, kelepçeli kek kalıbına aktarıp üzerini spatula yardımıyla düzeltin. 175 dereceye ayarlı fırında 50-55 dakika pişirin. Kekin ortasının çökmemesi için fırında 30 dakika daha bekletin. Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra, üzerini reçel suyu ve kara dutla süsleyin. Cheese keki buzdolabında 4-5 saat bekletip dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!